2013. március 2.

Dr-Kováts György: LK 5 (4) - MIT LÁTNAK AZ EMBEREK, ÉS MIT LÁT JÉZUS...


Luk 5:1 És történt, hogy mikor a sokaság hozzá tódult, hogy hallgassa az Isten beszédét, Ő a Genezáret tavánál állt. Luk 5:2 És látott két hajót állni a vízen: a halászok pedig, miután azokból kiszálltak, mosták az ő hálóikat. Luk 5:3 És Ő bemenvén az egyik hajóba, amely Simoné volt, kérte őt, hogy vigye egy kissé beljebb a földtől: és mikor leült, a hajóból tanította a sokaságot.

2./ Mit látott Jézus? Mit láttak az emberek?
Az emberek halászokat láttak. Pénztelen, sikertelen, fáradt, munkájukat eredménytelenül végző halászokat láttak. Ezek egész éjjel kint voltak a vízen. Nem fogtak semmit. Most mossák a hálóikat. Elrakják őket, és hazamennek. Esznek valamit, majd alszanak, és este kezdik újra az egészet.

Az emberek a saját életüket látják a másik emberben. Vagy elkívánják annak életét – irigylik azt – vagy lesajnálják, és közben magukat jobbnak (eredményesebbnek, sikeresebbnek, értékesebbnek, fontosabbnak) gondolják. Bármit gondolnak is, a maguk élete mértékével mérnek.

A hit mást lát. Jézus látta azt is, amit az emberek láttak – de nem állt meg itt. Látta, hogy VANNAK HALAK a tóban. Tudta, hogy VAN LEHETŐSÉG a halak megfogására. Még nappal is, nem csak éjjel.

Tudta, hogy ezek az emberek egy FOLYAMATBAN VANNAK. Az életük egy szakaszában. A sikertelenség, kudarc, eredménytelenség – most van itt. De NEM EZ A VÉGSŐ pont.
Tudta, hogy hitre van szükségük. Tudta, hogy Őreá, Magára, a hit fejedelmére és bevégzőjére van szükségük. Tudta, hogy a megváltásra van szükségük. Szabadításra, bűnbocsánatra, új kezdésre, új életre, és arra, hogy bekapcsolódjanak a menny áramkörébe. Arra, hogy a menny dicsőségét akarják, azt keressék, arra tegyék fel az egész életüket. (Zsid 12,2. Jn 5,44.)

Tudta, hogy az emberek a HIT ÁLTAL JUTNAK KÖZEL Isten dicsőségéhez. Tudta, hogy az ördög mindent megtesz, hogy ne higgyenek. Az emberi okosság, a keserűség, a büszkeség, az arrogancia, és a felsőbbségi érzés AKADÁLYOK a hit útján.

Tudta, hogy mindezek közepette, VAN ÚT minden ember szívéhez. TUDTA, hogy ez az út most elkészült Péter felé. TUDTA, hogy Péterrel lesz dolga. TUDTA, hogy ez a helyzet most a menny dicsőségének helyzete. Minden eredménytelenség, minden kudarc, sikertelenség, emberi lenézés, kinevetés, összehasonlítás és vélekedés ellenében. Ez a menny dicsőségének helyzete. És amit ehhez meg kell tenni, azt Ő most megteszi.
A hit ezt látta. Ezt mind. Amit az emberek, körülötte, nem láttak. De a hit – lát.

3./ Az Úr Jézus kért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.