2013. március 26.

Guti Tünde: A VASÁGY CSAPDÁJA


   A mai napig viselem az emlékét a bal kezem gyűrűsujján. „V” alakú forradás jelzi, hol szakadt szét az ujjbegyem, amikor a leghevesebb játék és hangos nevetés közepén élesen összecsattant az összecsukható vaságy, amire előbb ketten-hárman ráhasaltunk, várva, hogy a hirtelen visszaugrás okozta rázkódás dobjon egyet rajtunk. Ki gondolta volna, hogy a többedjére kipróbált móka balesettel végződik?

   - Egy, kettő, háááááááááááárom! – kiabáltuk, ahogy a torkunkon kifért.

   - Juuuuujjjjjjjjjj! – tarkítottuk, ahogy emelkedett a hangulat.

   - Menj már arrébb! – rikoltotta egyikünk.

   -  Én is alig férek el! – feleselt valaki.

   Aztán … zsupsz!

Ha lassított felvételen visszanéznénk, érdekes pillanatképeket láthatnánk. Előbb a kipirult, huncut szemű arcocskák, aztán a rémület dermedt sápadtsága. Mert mi is történt a zsupsz után?

   Legkisebbként szélre kerültem, és négy éves fejjel még az izgalmak ellenére is kapaszkodót kerestem a toronyállásba magasodott matracon. Vesztemre, pont annál a vasdarabnál fogtam meg a villámgyorsan lehuppanó ágy szélét, ahol az, vízszintesbe érkezéskor pontosan összeilleszkedik a másik végével. Azaz, illeszkedett volna, mert közte maradt valami…

   Hangos sikoltásomra hirtelen csend lett, és a vér láttán bepánikolt testvéreim azt hitték, hogy az éles fémek találkozása levágta az ujjamat. Nem tudom, hogy elájultam-e, mert ezután mintha elszakadt volna a film. Valószínű, hogy a bátyám tért észhez először, és szaladt szólni az alattunk lakó házaspárnak, akik jöttek is nyomban, felkaptak, és rohantak velem a buszhoz – ami nagyon messze volt -, majd valamelyik sebészeten ellátott egy orvos.

   Szép babát rajzoltak a kötésemre, hogy megvigasztalódjak. Este, a rácsos ágyamban egy ideig még nézegettem mosolygós száját…

   Szegény anyukámnak lehet, hogy jobban fájt, mint nekem, ami történt, főleg azért, amiért nem lehetett velem a kritikus percekben… (De esti gimnáziumba járt akkoriban, érettségire készült, és kénytelen volt néha otthon hagyni minket. Ugyanis amikor a debreceni Bethániában megtért, és meggyőződéses Krisztus követése nyilvánvalóvá vált, azonnali hatállyal kitiltották minden középiskolából...)

   Dicsőség Istennek, hogy nem történt tragédia meggondolatlan viháncolásunk közben!

Ha nem is túl gyorsan, de összeforradt a sebem, és a hepehupás heg sem akadályoz abban, hogy gitárommal háladalokat kísérjek!

2013. március 14


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.