2013. március 24.

Joel Osteen pasztor, batorito uzenete, Neked: Hogyan menjünk át jelentős átalakuláson

Készítette: Lisa Szanyel


Úgy tűnik, állandóan azt halljuk, hogyan nézhetünk ki jobban, hogyan érezhetjük jobban magunkat, mitől látszunk fiatalabbnak, 7 dolgot kell megtennünk, hogy 10 évet fiatalodjunk. Dollár billiókat költenek arra, amit átlagosan átalakulásnak nevezünk. Természetesen nincs abban semmi kivetnivaló, ha valaki fejlődni akar, jobban akar kinézni, de én úgy tálaltam, hogy az igazi változás belül zajlik. A gondolatainkkal kezdődik. Megváltoztathatod külsődet, de ha nem változtatod meg bensődet, nem fog tartós maradni. Átmeneti boldogságérzetet ad, talán egy ideig jobban érzed magad, de hosszútávon mindig visszatérsz ahhoz, amit magadról hiszel. Önbizalmad, önértékelésed, elégedettséged szintje mindig fölülírják a fizikai állapotot.

Néhány éve egy fiatal hölgy jött fel egy imáért. A legszebb fiatal hölgy volt, akivel valaha is találkoztam. A szórakoztatóiparban dolgozott, egy bizonyos show-val utazott az államokban, nagyon sikeres volt. Megkérdeztem, miért akar imádkozni. A családjára, karrierjére vagy valami hasonlóra gondoltam. De ő azt mondta: Joel, szeretném, ha imádkoznál értem, mert csúnyának érzem magam.
Azt gondoltam, már nem lehet ennél szebb, de így dolgozik az ellenség. Megpróbálja manipulálni gondolatainkat és arra késztet, hogy elhiggyük ezeket a hazugságokat.
Mit hiszel önmagadról? Az önbizalmad, önértékelésed fog korlátot szabni életedre. Ha nem tudod elhinni, hogy tehetséges vagy, lehet a világ minden tehetsége a tied, nem fogod tudni kibontakoztatni. Ha nem hiszed, hogy jó a személyiséged, nem tudsz sokat adni, akkor a saját gondolkodásod fog visszatartani a felemelkedéstől. Ha azt hiszed nem vagy vonzó és mindig arra vágysz, hogy másmilyen légy, akkor az önmagad iránt táplált negatív érzések visszatartanak attól, hogy felvirágozz olyannak, amilyennek Isten megteremtett. Az igaz változás belül kezdődik el.

Az a gond ma sok emberrel, hogy nem igazán kedvelik önmagukat. Elutasító érzéseik vannak belül, a hibáikra koncentrálnak, újra átélnek minden csalódást. Elméjükben folyamatosan az a felvétel játszódik le, hogy lassú vagy, semmit sem tudsz jól megcsinálni, sosem leszel boldog, túl sok mindenen mentél keresztül. Csodálkoznak, hogy miért nem élvezik az életet, miért nem lelkesednek.
Itt a kulcs: nem lehetsz negatív önmagaddal szemben, miközben pozitív, bizalommal teli életet vársz el. Egy nagy átváltozásra van szükséged, de nem csak külsőleg, hanem belsőleg is. Ha kijavítod gondolkodásod és úgy kezdesz gondolkodni, mint egy győztes, mint a leghatalmasabb Isten gyermeke, csodálkozni fogsz mi fog történni. Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, hogy nincs jó természetem, nem tudok sokat nyújtani, csak fordítsd meg: Csodálatos vagyok, tudom, hogy egy mestermű vagyok. Ha így gondolkodsz, akkor az átalakulás végbe fog menni. A nagy átváltozás belül kezdődik.

Gondolj a disznóra. Természetéből adódóan szereti bepiszkolni magát. Szeret a sárban henteregni. Így van beprogramozva. Képzeld el, hogy ezt a disznót átváltoztatod. Elviheted a világ legjobb gyógyfürdőjébe, berakhatod a pezsgőfürdőbe, polírozhatod körmeit, manikűrözheted. Leradírozhatod arcát, botoxal feltöltheted ráncait, nyakkendőt köthetsz nyakába. De tudod, amikor haza mégy és kiengeded, nem az úszómedencébe fog menni, hanem amilyen gyorsan csak tud, visszamegy a sárba és addig hentereg benne, míg füle hegyéig bepiszkolja magát. Miért van ez? Mert megváltoztattad a külsőt, de a maradandó változások belülről jönnek. Abból származnak, amit önmagunkról hiszünk, aminek valójában érezzük magunkat.

Emlékszem a TV-ben egy nagyon túlsúlyos hölgyre. Diétára fogták és edzéstervet csináltak neki. 1 vagy 2 év alatt 250 fontot adott le. Nagyszerűen nézett ki. 10-es méretet hordott. Az előtte és utána képek alapján alig lehetett ráismerni. Az interjúban azonban szemernyi örömet sem lehetett rajta látni. Depressziósnak látszott, egyszer sem mosolygott. A riporter végül rákérdezett, hogy mi bántja, nem büszke az eredményére? Sosem felejtem el a válaszát. Azt mondta: Nem tudom mi a baj velem. Azt hiszem, a fejemben mindig kövér maradok.
Mi volt a probléma? Ő megváltoztatta a külsejét, de belülről sosem alakult át.
Sokan járnak hozzá hasonlóan kevés önbizalommal, kevesebbnek érzik magukat. Kívülről jól néznek ki, mosolyognak, barátságosak, de belül negatívak önmagukkal szemben. Folyamatosan az a felvétel játszódik fejükben: Elszúrtad. Nem vagy jó szülő. Miattad ment tönkre a házasságod. Azért bukott meg ez az üzlet, mert nem vagy elég okos. Engedik, hogy folyamatosan ezek a mondatok játszódjanak le és ez elrabolja önértékelési képességüket.
Új felvételt kell feltennünk, ha győzelemben akarunk élni. Át kell alakulnod! Pál apostol elmondja nekünk, hogyan kell isteni módon átalakulni (Romaiak 12:2): Elméd megújításával alakulj át.

Az eredeti nyelvben az átalakulás = metamorfózis.
Ha gondolatainkat megfelelő irányba tereljük, és nem rágódunk az elítélő, kisebbségi, alárendeltség gondolatain, akkor megtörténik az átalakulás.
Gondolj a kis hernyóra. Életét az egyik legvisszataszítóbb rovarként kezdi. De csak azért, mert így kezdi, nem jelenti azt, hogy ilyen is marad. Isten eleve elrendelte, hogy átalakuláson menjen keresztül. Egyszer bebábozódik. Kezdődik az átváltozás. Apránként megváltozik, és egy napon kimászik a bábból. Egyszer csak kibújik egy láb, majd egy szárny, végül a feje és megszabadul a bábtól. Elrepülhet, ahova csak akar. Már nem kell neki kúszni, mászni, hanem rárepül a gyönyörű virágokra és édes nektárt szívogat.
Ilyenfajta változásról beszél a Szentírás, ha megújítjuk elménket.

Nem szívesen mondom, de bizonyos módon mindannyian féregként kezdjük. Gondolkodásunk nem ott van, ahol lennie kellene. Megfelelő gyakorlás nélkül elménk negatív irányba gravitál. Ilyeneket gondolunk, hogy: Nem fogadhatom el az előléptetést, nem vagyok elég képzett. Sosem leszek sikeres, rossz családból jövök. Joel, Isten sosem tudna megáldani engem, annyi hibát követtem már el. Nem érdemlem meg.
Hányszor mondták már nekem: Joel, én csak egy gyenge féreg vagyok a porban. Tudod, hogy hívom az ilyen gondolatokat? Férges gondolatok.

Az a jó hír, hogy ha ott is kezdjük, nem jelenti azt, hogy ott is fejezzük be. Isten eleve elrendelte, hogy átmenjünk ezen az átváltozáson. Eleve elrendelte, hogy úgymond féregből pillangóvá alakuljunk át. De itt a kulcs: Ez nem Istentől függ, hanem rajtunk múlik. Az egyetlen módja annak, hogy ez az átalakulás végbemenjen az, ha gondolkodásunkat következetesen összhangba hozzuk Isten szavaival. Néhányan olyasmire gondolnak, hogy. Sosem leszek jó szülő. Sosem fogom talpra állítani ezt az üzletet. Sosem fogok lefogyni. Nem! Ezek a gondolatok fogva tartanak bábodban. Fel kell ismerned, hogy egy nagyszerű szülő lakozik benned már most, csak arra vár, hogy kiszabadulhasson. Egy nagyszerű sikeres személy van már benned és csak arra vár, hogy előjöhessen. Egy egészséges, ép, nő/férfi lakozik benned csak arra várva, hogy végbemenjen ez az átalakulás. Ha meg akarod látni ezt a metamorfózist, meg kell győznöd magad, hogy most bennem egy nagyszerű apa van, egy nagyszerű anya van. Lehet, hogy egy függőséggel küzdesz, akkor tudnod kell: Bennem most is egy teljesen szabad ember van. Csak idő kérdése és előjönnek. A bábban vagy, de mert hiszel, mert gondolataid a helyes irányba mennek, átalakulásod folyamatban van.

Ha azok a negatív gondolatok jönnek, melyek azt mondják, sosem leszel jobb, sosem fogsz megváltozni, csak emlékeztesd magad: Most éppen átalakulóban vagyok. Metamorfózisom már folyamatban van. Isten átváltoztat engem. Így kell előhozni magadból a pillangót. Nem úgy, hogy gyengeségeiden, hibáidon, csalódásidon rágódsz. Azon töprengj inkább, hogy megbocsátó, jóvá tevő, értékes vagy. Ha ezen töprengsz, egy lépéssel közelebb vagy ahhoz, hogy kibújj abból a bábból.

Néhányan azonban már évek óta ebben a bábban vagytok. Isten kész rá, hogy új szintre vigyen. Kész rá, hogy kegyének újabb hullámait bocsássa ki. Emelkedj fel és mondd: Ez most az én időm az átalakulásra. Már túl hosszú ideje vagyok ebben a bábban. Most új felvételt teszek fel. Az vagyok, akinek Isten tart engem. Elfogadott, jóváhagyott, tehetséges, kreatív, hatalmas vagyok. Ha ezt megteszed, vigyázz, mert látom, hogy szárnyad kitör!

Hadd mondjam, hogy én nem látok hernyókat. Én látom értéked, potenciálod. Tudom, hogy a Mindenható saját képére alkotott. Tudom, hogy a nagyság magjait hordozod magadban. Mindenki az átváltozás folyamatában van. Rázz le magadról mindent, mert teljes átalakulásod már elkezdődött!

Hallottam egy történetet egy idősebb úriemberről. Egy szigeten élt egy kis kunyhóban. Szobrász volt, egész eletében fát faragott és nagyon tehetséges volt. Egy nap elsétált egy szép pálmaültetvény mellett. A sziget leggazdagabb embere élt ott. Amikor elhaladt az ültetvény mellett, meglátott egy halom kivágott fát. Megkérdezte a tulajdonost, hogy mit akar csinálni ezekkel a facsonkokkal. A férfi azt mondta, hogy az szemét, ha akarja, elviheti.
A szobrász hazavitte és órákig nézegette, tanulmányozta, mintha ki akarna szabadítani belőle valamit. Végül elkezdett dolgozni és néhány hét múlva elkészült a leggyönyörűbb sas, amit csak el tudsz képzelni.

Kirakta az előkertbe. Néhány hónap múlva arra járt az ültetvény tulajdonosa. Meglátta a sast és az olyan nagy hatással volt rá. Teljesen ámulatba ejtette a gyönyörű kidolgozás. Megkérdezte a szobrászt, hogy eladja-e neki ezt a sast. A szobrász mosolygott és azt mondta, nem eladó, de a férfi ragaszkodott hozzá, hogy mondjon neki egy árat. Végül megegyeztek 500$-ban. A férfi kifizette a pénzt, vállára vette a szobrot és büszkén vitte kifelé. Amikor egy kicsit eltávolodott, a szobrász utána szólt: Uram, nem tudom, hogy észrevette-e, de éppen most fizetett ki nekem 500$-t azért a hulladék fáért, amit néhány hónapja nekem adott. A férfi csóválta fejét. Másnap a szobrász elsétált az ültetvény mellett. Egy tábla volt kirakva, melyen az állt: Eladó facsonkok. 500$/db.
Legalább megtanulta a leckét.

De mi a lényeg? Ez az öreg szobrász képes volt meglátni valamit a fagyökérben, amit mások nem láttak. Az ültetvénytulajdonos hulladékot látott benne, de a szobrász meglátta, hogy a felszín alatt mi rejlik. Ilyen Isten. A Teremtőd képes olyasmit meglátni benned, amit mások nem látnak. Néha megpróbálnak lenyomni, bizonytalanságban tartani. Néha a saját gondolataink próbálnak meggyőzni, hogy mi nem számítunk.
De Istennek megvan a képessége rá, hogy átlásson a külsőségeken, a hibákon, azon, amit mások mondanak. Isten látja értéked, potenciálod. Talán azt mondod, elszúrtam, annyi hibát elkövettem, biztosan le vagyok írva. Nem! Isten még látja a farönkben a sast. Nemcsak azt látja, hogy ki vagy, hanem azt is, hogy kivé válhatsz!
Talán féregnek érzed magad, de Isten látja benned a pillangót. Nem tudod, mi rejlik benned. Nem tudod mire vagy képes. Talán úgy érzed, már elérted korlátaidat, de ha Isten rád tekint, új szinteket lát. Úgy érezheted, elszúrtad a lehetőségeket, de Isten új lehetőségeket lát. Az emberek lehet, hogy elnyomnak, de Isten felemelve lát téged. Látja, amint lelked, az a sas kiszabadul. Arra kérlek ma, szabadulj meg minden kisebbségi érzéstől, ítélettől, minden negatív szótól, amit rólad mondtak és újítsd meg elmédet! Kezdd hinni, hogy megbocsátó vagy, értékes vagy. Hidd, hogy ez a sas ki fog szabadulni!

Jákobra gondolok a Szentírásból. Nem sok karaktere volt. Csaló volt, őszintétlen, még a saját bátyját is becsapta. Isten nem használna fel őt, biztosan találna valaki tökéletesebbet. De Isten nem úgy ítéli meg az embereket, mint mi. Isten kegyes. Ő meglát olyasmit az emberekben, amit mi nem. Valahogy Jákobban is benne volt, hogy ez nem az, ami én igazából vagyok. Nem vagyok csaló, hamis. Igen, elkövettem hibákat, de tudom, hogy én jobb vagyok ennél. Tudom, hogy egy sas vár bennem a kiszabadulásra. Én hiszem, hogy Jákob tudta mélyen legbelül, hogy eljön a pillangó.
Úgy érezhetsz te is, hogy: Joel, hogyan tud megáldani engem Isten?
Fel kell ismerned, hogy Isten látja a sast a farönkben. Látja a hernyóban a pillangót. Isten győztest lát minden bukásban. Ilyen a mi Istenünk. De ez az átváltozás csak úgy következik be, ha hiszed, hogy minden vétekre van megbocsátás, hiszed, hogy az vagy, akinek Isten mond. Értékes, a végzet embere.

Az Ótestamentumban van egy rész, melyben egy hadsereg megtámadta Jeruzsálemet. Sok embert elraboltak és megölték a királyt. Izrael népe első alkalommal volt vezető nélkül. Csalódottak, levertek voltak, nem tudták mihez kezdjenek. Amikor tanácstalanul ültek ott, Micah próféta felemelkedett és beszélni kezdett az emberekhez. Azt kérdezte: Miért sírtok? Nincs egy király köztetek?
Hiszem, hogy Isten mindenkinek azt mondja: Király lakozik benned. Elbukhattál 1000-szer, de a király még benned van. Talán csalódásokon mentél keresztül, talán elmulasztottál pár jó lehetőséget, de hagyd, hogy ezek a szavak mélyen beivódjanak lelkedbe!
A király még benned van. Talán megpróbáltak elnyomni, elbizonytalanítani, de vedd észre, hogy amit ők rólad mondtak, nem változtat azon, amit Isten elültetett benned. Mindig Istené az utolsó szó és ő azt mondta, ő egy királyt/királynőt ültetett el benned. Húzd ki magad, emeld fel fejed, királyi vér folyik ereidben!
Én hiszem ma, hogy nem átlagos embereket látok itt. Ha rátok nézek, tudom, hogy a királyságot látom. Királyokat és királynőket látok. Látom a kegy koronáját, Isten gyermekeit látom.

Nem lehetsz rosszabb Jákobnál, aki újra és újra megbukott.
Egy dolog, amit szeretek Istenben, hogy ő sosem ad fel bennünket. Isten tovább dolgozott Jákobon. Egy nap azt mondta neki, megváltoztatom neved. A neve azt jelentette – csaló. Isten azt mondta, többé nem akarlak így nevezni. Az új neved Izrael lesz. Izrael azt jelenti, Isten hercege. Tolvajból így vált királlyá. Az emberek többé nem úgy üdvözölték, hogy Jákob a tolvaj, hanem hogy Izrael a király, Isten hercege. El tudod képzelni, hogy mit jelentett ez az önbecsülésének? Kétségtelenül elkezdte hinni, hogy ő nem csaló, hanem egy király, egy herceg, akit a Mindenható Isten választott ki. Kezdte megújítani gondolkodásmódját és az ígérethez híven megtörtént az átváltozás.

Közületek néhányat egyedül csak a saját gondolatai tartanak vissza. Arra az időre fókuszálsz, amikor elszúrtad, hibáztál. Át kell programozni gondolkodásmódod. Szabadulj meg azoktól a férges gondolatoktól és kezdj győztesként gondolkodni! Állj úgy hozzá, hogy az vagyok, akinek Isten mond engem! Értékes, királyi vagyok. Hívd elő magadból a királyt/királynőt! Gondolj csak Jákobra. Nem érezte úgy magát, mint egy király. Olyan átlagos volt, amilyen csak lehetett. Te is hasonlóan átlagosnak érezheted magad. Minden reggel, amikor felkelsz, emlékeztesd magad: Királyi vagyok. Isten magjait hordozom magamban. Ha azok a gondolatok jönnek, hogy: Sosem leszel jó szülő, sosem szabadulsz meg, ettől a függőségtől ne rágódj rajta, hanem fordítsd meg és mondd: Nem! Ez az, ami vagyok, de nem az, ahol maradok. Tudom, hogy egy király van bennem. Magasabbra emelkedek, növekszek, változok.
Ha előhívod magadból a királyt, ez a hited működés közben és meglátod, hogy Isten olyat hoz ki belőled, amiről nem is tudtál.

Hiszem, hogy a mai nap lesz egy átalakulás kezdete. A megrögzült bizonytalanság, félelem érzete most megtörik. Új értelmet fogsz adni értékeidnek. Új bátorsággal fogsz kilépni, hogy tedd azt, amit Isten elültetett szívedben. Természetfölötti ajtók fognak megnyílni. Isten olyan tehetséget hoz ki belőled, melyről nem is tudtál. Néhányan már kidugtátok egyik szárnyatok a bábból, csak ki kell nyujtoznotok, hogy a másik szárny is kibújjon. Ideje minden hibát szélnek ereszteni, minden csalódást, elutasítást. Ha ezt megteszed, új lelkesedést fogsz érezni. Új győzelmet. Ha ezt a nehéz súlyt ledobod magadról, átalakulsz gyönyörű pillangóvá.

Terjeszd ki szárnyaid, készülj fel a repülésre, a több kegyre! Készülj fel, hogy Isten helyreállítja azt, amit elloptak! Készülj fel minden álom megvalósítására!
Ha megújítod elméd, Isten megígéri, hogy megtörténik az átváltozás. Ez annyit jelent, hogy előjön a király belőled és a győztesek életét fogod élni, amit Isten tartogat számodra.



Aldott, csodaszep napokat kivanok minden Testveremnek, a Krisztusban! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.