2013. január 22.

Joel Osteen pasztor, batorito uzenete, Neked: Mennyire fontos megszabadulni a negatív gondolatoktól?


Készítette: Lisa Szanyel


Mindannyiunknak vannak gyökerező gondolatai. Ezek azok a központi gondolatok, amiket önmagunkról hiszünk. Az önképünkkel kapcsolatosak, hogy hogyan közelítünk az élethez. Ezek a gondolatok elkísérnek, még ha nem is gondolunk rájuk. Olyan régóta hiszünk bennük, hogy automatikusan vezetnek bennünket.

A probléma az, hogy néhány embernek negatívak a gyökerező gondolatai. Ha ők mondjuk úgy, hogy „autópilot“ üzemmódban vannak, elkezdenek azon gondolkodni, hogy nem vagyok attraktív, nem vagyok kitartó, sosem fogok ebből kimászni, nem bízhatsz meg senkiben. Nem veszik észre, hogy saját gondolataik tartják őket a kisszerűség szintjén.
Nem lehetnek negatív gondolataid és nem várhatod a legkevesebbet az élettől.
A nap folyamán a következőkre kellene gondolnod: Áldott vagyok, győztes vagyok, értékes vagyok, tehetséges vagyok. Az emberek szeretnek, Isten kegyelmét élvezem.
Ha győzni akarunk, gyökerező gondolatainknak pozitívnak kell lenniük. Figyelj arra, hogy mi jön fel belőled természetesen. Mit vársz el minden nap? Lelkesen és izgatottan mégy végig a napon vagy csak leverten állsz hozzá, hogy egy újabb nap, amikor dolgoznom kell? Hogyan érzel önmagaddal kapcsolatban? Lelked mélyén elégedett vagy azzal, ami vagy? Tudod, hogy értékes vagy? Büszke vagy arra, amit elértél? Vagy gondolataid azt mondják neked, nem az vagy akinek lenned kellene, nem használtad ki a lehetőségeidet, képességeidet. Ezek a rossz gyökerező gondolatok, mert ha nem szabadulunk meg tőlük, korlátot szabnak életünknek.

A jó hír az, hogy képesek vagyunk új gyökerező gondolatokat kialakítani.
Ha a negatív gondolatok visszatérnek, és azt mondják neked, ma megint vacak napom lesz, nincs semmi, amire várjak, ahelyett hogy rágódsz rajtuk és hagyod, hogy gyökeret verjenek, fordítsd meg őket és válts támadásba, jelentsd ki: ez egy csodálatos nap lesz, fényes jövőm van, értékes vagyok, Isten kegyes hozzám. Ez a legjobb módja, hogy megszabadulj a negatív gondolatoktól és újakat alkoss.
Sokan nem veszik észre, hogy nem az a normális, ha rossz érzésünk van magunkkal szemben, nem várunk semmi jót. De már olyan régóta így tesznek, hogy ez már természetesen jön fel. Az egyedüli módja annak, hogy megváltozzunk az, ha megváltoztatjuk gondolkodásmódunkat. Át kell programoznunk magunkat a helyes információkkal. Az agyunk olyan, mint egy számítógép. Lehet a legdrágább, legerősebb számítógéped, ami csak létezik. Lehet a legnagyobb a memóriája, lehet a leggyorsabb, de ha rossz szoftverrel programozod, nem fog megfelelően működni.

Mindannyian hallottatok a számítógépes vírusokról. Ezek a tökéletes számítógépbe is be tudnak jutni és elkezdik irányítani a szoftvert. A számítógép lelassul, nem tudod elérni a fájlt. Ilyen problémák merülnek fel. Nem azért, mert hibás, vagy rosszul rakták össze. Mindez azért történik, mert valaki átprogramozta a szoftvert. Valaki belement a programba és telerakta hulladékkal.

Ugyanilyen módon te és én Isten képére teremttettünk. Ő az alkotónk. Ha Isten alkotott bennünket, győzteseknek teremtett. Kezdettől fogva sikerre, boldogságra, békére, győzelemre programozott. De az a baj, hogy néha engedjük az ellenséget bejutni és szoftverünket átprogramozni. Elkövetjük a hibát, hogy el hisszük hazugságait. Mint pl.: én sosem leszek sikeres, mert nincs meg a végzettségem hozzá. Én sosem leszek boldog ennyi gond mellett. Annyi igazságtalanság történt velem...

Mindez a hulladék elnyomja szoftverünket. Alacsony az önbecsülésünk, értéktelennek érezzük magunkat. De értsd meg, veled nincs semmi hiba. Mint ez a számítógép, te nem vagy hibás, nem vagy elromolva. Mikor Isten megteremtett, azt mondta, jó vagy. Nem a hardverrel van a baj, hanem a szoftverrel. Meg kell változatnod gondolkodásmódod.
Lelked mélyén tudnod kell, hogy van értelmed, értékeid és barmi jön ellened, te győztes vagy és nem legyőzött.
Ismerek olyanokat, akik elutasításokat, negatív dolgokat éltek át és hagyják újra és újra lejátszódni ezt a felvételt, hogy nem vagy elég jó, kevés vagy hozzá, ez a te hibád.
Alacsony önbecsülésük, önértékelésük van.
Ha át is éltél negatív dolgokat, az emberek elutasítottak, akkor se, de senkinek és semminek ne engedd, hogy visszatartson attól, hogy tudd, ki vagy igazából!

Te a leghatalmasabb Isten gyermeke vagy. Az ő lélegzete áramlik tüdődben, az ő királyi vére folyik ereidben. Az emberek megpróbálhatnak elnyomni. Lehet, hogy megalázó kapcsolatban voltál, amikor valaki meghatározta, hogy mit főzz, mit tegyél. De értsd meg, ez nem változtat azon, hogy ki vagy! Még mindig egy alma vagy Isten fáján. Mindegy, hogy milyen igazságtalan volt az, Isten még tartogat számodra nagyszerű tervet. Még tenyerén tart téged.

Egyszer beszéltem egy fiatalemberrel, aki nagyon bizonytalan volt. Amikor megszületett, szülei kislányt akartak. Ő volt az ötödik fiú. Szülei természetesen szerették, de lelke mélyén úgy érezte, ő egy hiba volt. A szülei már nem terveztek több gyereket és erre ő született meg. Azt mondta nekem: Joel, én nem tudom, nekem egyáltalán itt kellene-e lennem. Én csak egy baleset voltam, a szüleim kislányt akartak. Ilyen gondolatok vésődtek fejébe: te egy hiba vagy, nem vagy értékes, semmit nem tudsz nyújtani.
Kérlek, ne hidd ezeket a hazugságokat. A Biblia azt mondja Jeremiás 1:5-ben, hogy Isten látott téged, még mielőtt megszülettél anyád méhébe. Ő ismert téged és megtervezte életed, mielőtt megjelentél volna a Földön. Nem vagy hiba, nem vagy egy baleset, hanem a végzet embere vagy. Van egy aláírásod, van valami, amit rajtad kívül senki más nem tud véghezvinni. Ezért nem egyforma ujjlenyomatod senkiével sem, mert te egyedi vagy, mint senki más.

Lehet, hogy az emberek elutasítanak, de tudd, hogy Isten már elfogadott és engedélyezett téged! Csak azért, mert valami igazságtalanság történik, nem változtatja meg Isten tervét.

Dávid írja a Zsoltárok 27:10-ben: még ha anyám és apám el is vet engem, Isten gyermekeként fog engem befogadni.
Miről is beszélek ma? Ne hagyd, hogy a múlt eseményei befolyásolják szoftvered! Ha ezek a hazugságok azt mondják neked, nem vagy értékes, Isten nem törődött veled, miért engedte meg, hogy ez megtörténjen, csak fordítsd meg és mondd: Istenem, tudom, hogy jövőm olyan fényes, hogy csak napszemüveggel tudok rátekinteni!

Programozd át számítógéped!
Tudósok teszteltek 2-4 éves gyerekeket. Megállapították, hogy 95%-uk rendkívül kreatív volt és képes absztrakt gondolkodásra és képzeletre. Nagyon nagy százalékuk ragyogó elméjű, intelligens gyermek. Ami érdekes, hogy ugyanezeket a gyermekeket 7-éves korukban újra tesztelték és úgy találták, hogy mindössze 5%-uk rendelkezik magas kreativitással. A következtetés egyszerű volt. A gyerekeket megtörte az élet. Megmondták nekik, hogy mire nem képesek, mivé nem fognak válni és mostanra kialakították ezeket a negatív gondolatgyökereket.
Tény az, hogy hasonló történhet mindannyiunkkal, ha nem maradunk támadásban. Az életnek megvan a módszere, hogyan nyomjon el bennünket elutasításokkal, csalódásokkal, visszaesésekkel.
Ha nem vigyázunk, egyszer azt vesszük észre, hogy semmi jót nem várunk már el. Nem érezzük jól magunkat bőrünkben, feladjuk álmainkat. Meg kell tanulnunk visszatérni az eredeti beállításhoz.

Emlékszem, egyszer addig állítgattam a számítógépemet, hogy 6 hónap után hívni kellett egy szakembert, aki visszaállította az eredeti gyári beállítást. Csak a gyár tudja, hogyan kell a számítógépnek működnie.
Ez az, amiben segíteni akarlak ma téged, hogy térj vissza az “eredeti gyári beállításodra”! Az alkotód, a Teremtőd azt mondja rólad, hogy áldott vagy, értékes vagy, tehetséges vagy, kreatív vagy, Isten kiváltságát élvezed.
Bármihez nyúlsz, virágzik és sikerre viszed! Erős vagy és képes arra, amire Isten teremtett! Ez állít vissza téged eredeti gyári beállításodra.

Azt mondod, Joel, én nem érzek így. Annyi problémám van, annyi igazságtalanság történik velem. Ezt jelenti a hit. Lehet, hogy nem érzed, de hinned kell benne. Kezdj úgy beszélni, mintha! Kezdj úgy menni, mintha! Kezdj úgy gondolkodni! Késztesd Istent a megvalósításra! Túl gyakran, mint ezek a gyerekek, megengedjük, hogy az élet elnyomjon. Átesünk csalódásokon, azt hisszük, hogy ez már nem lesz jobb, elértük a felső határt.
Talán rosszul bánik velünk valaki, valaki hazudik rólunk. Mi azt gondoljuk, ilyen igazságtalan az élet. Ezek a dolgok apránként megpróbálják befolyásolni szoftverünket. Arra ébredünk, hogy már nem várunk el jó dolgokat.
A jó hír, hogy visszaállítunk eredeti gyári beállításodra, de neked is meg kell tenned a rád eső részt azáltal, hogy nem rágódsz többé a negatív hazugságokon és azon kezdesz gondolkodni, amit Isten mond rólad. Azt mondja a Zsoltárok, hogy egész nap elmélkedjünk Isten szavain! Ez azt jelenti, hogy mondjuk magunknak: áldott vagyok, értékes vagyok, győztes vagyok, Isten mindig sikerhez segít.
Mit teszünk? Programozzuk számítógépünket. A negatív gondolatokat ki kell cserélned a remény, hit, győzelem gondolataira.

Amikor reggel felkelsz, az legyen az első dolgod, hogy elmédet helyes irányba állítsd!
Mint amikor újraindítod számítógéped néha, hogy megszabadulj a hulladéktól. Úgy kell felkelned reggelente, hogy ez egy nagyszerű nap lesz, erős vagyok, kész vagyok mindenre.
Azt mondja a Biblia, hogy rendezd gondolataid és tartsd őket rendben! Ha nem rendezed gondolataid a nap elején, az ellenség fogja neked rendezni. Ezért van annyi vírusunk, annyi negatív gondolatunk. Hányszor keltél azzal a gondolattal, hogy ez már megint egy nyomorult nap lesz, annyi problémád van, a főnököd nem kedvel téged?
Ha nem fordulsz támadásba és nem rendezed megfelelő irányba a gondolataidat, akkor valóban nyomorult napod lesz.

Sokan nem veszik észre, hogy nem kell minden gondolaton rágódni, ami a nap folyamán felmerül. Megválaszthatod, hogy mire fogsz gondolni. Ha a gondolat negatív, romboló, azonnal szabadulj meg tőle és cseréld ki pozitív, reményteli gondolatra!
Ha nem tartasz rendet gondolatvilágodban, sosem fogod a győztesek életét élni.
Ezért mondja a Biblia is, hogy védenünk kell elménket.
Mert mi történik, amikor a negatív, rossz dolgokon rágódunk olyan sokáig, akkor azok fogva tartanak, és távol tartanak Isten legjavától.

Vannak, akiknek szülei vagy más fontos személy életükben negatív dolgokat mondtak róluk. Nem tudták, hogy jobb is létezik, ebben hittek. Ezen töprengtek mindig és mára ez korlátozza életüket.

Egyszer egy férfi jött hozzám és elmesélte, hogy apja nagyon negatív volt vele. Az apja sosem bátorította, sosem mondott jót róla, hanem csak lehordta és elmondta neki, mit nem fog megkapni. Az ilyen szavak olyanok, mint egy mag. Ha kimondjuk őket, gyökeret vernek. Ha folyamatosan rágódunk rajtuk, akkor ezáltal meg locsoljuk is őket. De csak azért, mert valaki valami rosszat mondott rólad, még nem jelenti azt, hogy be is következik. Attól függ, te mit teszel vele. Tied a végső döntés. Senki nem tarthat vissza sorsodtól, csak te magad. Ha valaki negatívan beszélt rólad életedben, egy szülő, vezető, tanár, ne engedd, hogy gyökeret verjen azáltal, hogy folyamatosan rágódsz rajta!!
Ezt a férfit apja szavai tartották évekig a kisszerűség szintjén. Azt mondta, hogy apja még a halálos ágyán is ránézett és azt mondta neki, sosem fogod valamire vinni. Nézd a bátyád, neki sikerült, de neked sosem fog.
Ezek a szavak késként szúrtak. Évekig dühös, megkeseredett, bizonytalan volt, félt előrelépni egy új pozícióba. Mindez azok miatt a negatív szavak miatt.
Mi tudjuk, hogy a szülők szava mennyire meghatározza egy gyermek életét. De a jó hír, hogy Isten szava felülmúlja az ember szavát!
Néhány évvel ezelőtt hallott engem prédikálni az emberek életéről, amint arról beszéltem, mint ma is, hogy fontos vagy, tehetséges vagy. Ő azt mondta, hogy valami megtört benne. Hirtelen rádöbbent, hogy nem kellett volna aggódnia azok miatt a szavak miatt. Azt tette, amiről beszélünk. Azt mondta: Joel, ma szabad vagyok. Nem haragszom, nem vagyok megkeseredve, áldott vagyok, boldog vagyok, és új magasságokra emelkedek.
Mit tett ő? Átprogramozta a számítógépet. Megszabadult a vírusoktól.

Barátaim, ne hagyjátok, hogy mások megakadályozzanak sorsotok beteljesítésében! Ez nem tőlük függ, hanem tőled. Az nagyszerű, ha van valaki, aki bátorít. Nekem szerencsém volt, hogy olyan szüleim voltak, akik szerettek és jókat mondtak rólam. Ha neked nem ilyen gyerekkorod volt, az nem szabad, hogy visszatartson attól, hogy megkapd mindazt, amiért Isten megalkotott téged.
Lehet, hogy a földi atyád nem mondott rólad semmi pozitívat, lehet, hogy nem kaptad meg azt a szeretetet, törődést, odafigyelést, amire szükséged lett volna.
De hadd mondjam el, mit mond égi Atyád. Ő azt mondja, büszke rád. Ő azt mondja, mindent meg tudsz tenni. Ő azt mondja, legszebb napjaid még nem múltak el, hanem előtted vannak. Mondd ki minden nap, hogy áldott vagyok, értékes vagyok, fényes jövőm van. Vissza kell térnünk az eredeti gyári beállításunkhoz.

Arra kérlek, ne hagyd, hogy mások miatt, az idő miatt, igazságtalan körülmények miatt elfeledd ki vagy valójában!
Ez a férfi az 50-es éveiben járt már. Úgy érezte elvesztegette éveit. Most jó úton volt már, de volt egy álma, amihez úgy érezte, hogy már túl öreg.
Elmondtam neki, hogy olvastam egy cikket arról, hogy tudósok magokat találtak légmentesen kapszulába záródva. Ezek a magok kb. 2500 évesek voltak. A tudósok elültették az egyiket, hogy megnézzék él-e még. Ez csodálatos. Ez a kicsi, 2500-éves mag pár nap alatt gyökeret eresztett és idővel gyönyörű növény lett belőle.
Ez azt mondja nekem, hogy álmaim, amit Isten ültetett szívünkbe, a remény magjai, a győzelem magjai meglehet, hogy évekig aludtak, de tudnod kell, hogy a mag még él. Csak arra vár, hogy valaki higgyen és a megfelelőt tegye.

Hallottam egy fiatal afro-amerikai fiúról. Rendkívül szegény körülmények között nőtt fel. Nem sok esélye volt. Nem volt iskolai végzettsége, pénze, jövője. Anyja egyedül nevelte. Apja sosem volt ott, anyja 2-3 állásban dolgozott, hogy fenntartsa magukat. Senki nem volt, aki irányítást, útmutatást adott volna neki. Járta a külvárost, lopott, autókat tört fel. Egyik reggel nem akart iskolába menni. Az egyik unokatestvére, aki velük lakott, mondta neki, hogy hagyja ki nyugodtan az iskolát, nem mondja el senkinek. Amúgy sem fogja soha semmire vinni, mert ebből a családból még senki sem vitte valamire.
Ez nagyon feldühítette és azt mondta magában, be fogom bizonyítani, hogy ez nem igaz. Ezen a napon valami új született benne. Nem hagyta, hogy ezek a negatív szavak gyökeret verjenek benne, hanem esélyt látott bennük.
Egyszer javasolták neki, hogy bokszoljon. Elment az edzőterembe és mondta, hogy bokszolni szeretne. Az edző megkérdezte, hogy van-e gyakorlata. Azt válaszolta, hogy nincs, mert még sosem bokszolt. Az edző nagyon durván elküldte, hogy: ne vesztegesd az időmet, kölyök, nekem itt van a sok gyakorlott bokszoló, akivel foglalkoznom kell.
Nagyon csalódott és letörve hagyta el az edzőtermet, amikor a segédedző meglátta és magához szólította: Hej, holnap visszajössz és én leszek az edződ. Adott neki egy pár vadonatúj bokszcipőt.
Rövidre fogva a történetet, 1 év múlva George Forman olimpiai aranyat nyert és továbbment, hogy megkapja a nehézsúlyú világbajnoki címet, és ma minden egyéb mellett pásztor egy gyülekezetben. Tudod mi a vicces? Amikor az unokatestvére, aki azt mondta neki, sosem viszi semmire, meglátta őt az aranyéremmel, és azt mondta neki: mindig is tudtam, hogy meg tudod csinálni.
Miről akarok ma beszélni? Ne hagyd, hogy mások lebeszéljenek álmaidról!
Ne hagyd, hogy az elutasítások, csalódások elvegyék önértékelésed!
Te a mindenható Isten gyermeke vagy. A magok, amelyeket szívedbe ültetett, az álmok bensődben mindig élnek. Ha megteszed részed és öntözöd ezeket a magokat azáltal, hogy jót mondasz életedről és pozitív gyökerező gondolatokat alakítasz ki, akkor Isten meg tudja valósítani.
Szeretném, ha leltároznád gondolatvilágod. Valakinek évekig negatív gondolatmintái vannak.
Határozd el, hogy még ma teszel valamit ellene! Gondolj nagyobbat, jobbat, térj vissza eredeti beállításodra!
Ne feledd, győzelemre vagy programozva! Ha megszabadulsz a vírusoktól és egész nap azon elmélkedsz, amit Isten mondott rólad, akkor egyre magasabbra jutsz, Isten áldását hinti rád és győztes életed lesz!

Ezzel a szivhez szolo uzenettel kivanok mindenkinek, aldott, szep, mindenben sikeres hetet, sok szeretettel,
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.