2013. augusztus 18.

Ige: Az Úr Jézus:

 „Az ellenségeskedést [kiküszöbölte] az Ő [saját] (hús)testében, a parancsolatoknak tételekben való törvényét eltörölvén [megszüntetvén; érvénytelenné tette; hatályon kívül helyezte azért]; hogy ama kettőt egy új emberré teremtse Őmagában, békességet szerezvén; [és békességszerzővé]”* (Eféz. 2,15)

Mert krisztusban: „már nincs többé görög (vagyis: pogány) és zsidó, körülmetéltség és körülmetéletlenség… mindenekben Krisztus” (Kol. 3,11)

*És a Szent Szellem így folytatja: „Azáltal, hogy eltörölte a parancsolatokban ellenünk szóló kézírást, amely ellenünkre volt nekünk, és azt eltette az útból, odaszegezvén azt a keresztfára (kínoszlopra)(Kol. 2,14)

„Mert a törvény cselekedeteiben bízók átok alatt vannak, amint meg van írva: „Átkozott mindenki, aki nem marad meg abban, amiről meg van írva a törvény könyvében, hogy azt kell cselekedni.” Krisztus megváltott minket a törvény átkától, úgy, hogy átokká lett értünk - mert meg van írva: „Átkozott, aki fán függ” (Gal. 3,10.13)

„Most pedig [kijelentetett, hogy] a törvény nélkül jelent meg [a törvénytől függetlenül lett nyilvánvalóvá (láthatóvá) nekünk] Isten igazsága, [az Isten előtti megigazulás] amelyről bizonyságot is tesznek [tanúsítják] a törvény és a próféták. Isten pedig ezt az igazságát [az Isten előtti megigazulást] most nyilvánvalóvá [láthatóvá] tette a [Jézus] Krisztusban való hit által minden hívőnek. [nyerik el mindazok, és száll mindazokra, akik hisznek Benne] Mert nincs különbség [ugyanis zsidó és nemzetbeli között]: mindenki vétkezett, és híjával van [nélkülözi; szűkölködik] az Isten dicsőségének. [elmaradtak az Isten dicsőségétől]” (Róm. 3,21-23)

 „Hogy a törvénynek igazsága [igazságos követelése] beteljesüljön bennünk, [rajtunk] kik nem (hús)test szerint járunk, [élünk] hanem Szellem szerint” [akiknek járását-kelését nem a hús vezérli, hanem a Szellem] (Róm. 8,4)

„Itt már nincs többé görög (vagyis: pogány) és zsidó, körülmetéltség és körülmetéletlenség, barbár és szkíta, szolga és szabad, hanem minden és mindenekben Krisztus” (Kol. 3,11)

„Mert hiszen egy Szellem által [egy Szellemben] mi mindnyájan egy testté [szóma = személlyé] meríttettünk be, akár zsidók, akár görögök, [pogányok] akár szolgák, [rabszolgák] akár szabadok; és mindnyájan egy Szellemmel itattattunk meg. [valamennyiünket egy Szellem itatott át]” (1 Kor. 12,13))

„Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög (vagyis: pogány), nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban. Ha pedig Krisztuséi vagytok, akkor Ábrahám magva vagytok, és ígéret szerint örökösök” (Gal. 3,28-29)

Igen: „Mert Krisztus Jézusban nem számít sem a körülmetélkedés, sem a körülmetéletlenség, csak a szeretet által munkálkodó hit” (Gal. 5,6)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.