2013. augusztus 23.

GAZDAG HELY 1 rész.

Keith Moore tanítása :A TE BŐSÉGES HELYED . Akadályok a bőséges helyedhez vezető úton

forrás békevár.hu

Lapozzatok el velem együtt a 66-os Zsoltárra. Az áldásunk helyéről tanítunk.
66Zsoltár 1. Örvendezz Istennek, ó, te egész föld, (néha bizony ki kell adnunk örömteli hangokat, fel kell emelnünk a hangunkat) énekeljetek: tegyétek dicsőségessé az Ő dicséretét!(Dicsőségessé!) Mondjátok Istennek, Mily csodálatosak a Te műveid. A Te erőd nagy volta miatt behódolnak néked ellenségeid. Az egész föld leborul előtted: énekel néked, énekli a Te nevedet. Szela. Jöjjetek és lássátok az Isten munkáit: mily csodálatosak az Ő cselekedetei az emberek fiain. A tengert szárazzá változtatta, a folyamon gyalog mentek át: ott örvedeztünk Őbenne. Aki uralkodik az Ő erejével örökké, szemmel tartja a népeket, hogy az engedetlenek fel ne fuvalkodjanak magukban. (Ezt tartsátok az emlékezetetekben: hogy az engedetlenek fel ne fuvalkodjanak!) Áldjátok népek a mi Istenünket, és hallassátok az Ő dicséretének szavát. (Tehát hangosan, hogy meghallják!) Aki életben tartja lelkünket és nem engedi, hogy lábaink megtántorodjanak. Mert megpróbáltál minket, oh, Isten, megtisztítottál, amint megtisztítják az ezüstöt. Hálóba vittél be minket, megszorítottad derekainkat. (Ha visszalapozol az Igében, láthatod, hogy elvétették Isten útmutatását, és engedetlenek voltak, éppen ezért mentek keresztül ezeken a dolgokon.)
12-es vers azt mondja: Embert ültettél fejünkre: tűzbe, vízbe jutottunk: (de ez nem a vége volt) de Te kihoztál bennünket egy GAZDAG HELYRE. (Hallgassatok meg egy másik fordítást).
Az MLB változata: keresztülmentünk tűzön és vízen, de Te kihoztál minket egy áldott helyre, a BŐSÉG HELYÉRE.
Az új King James fordítás szerint: keresztülmentünk tűzön és vízen, de Te kihoztál minket a gazdag beteljesedés helyére, GAZDAG BETELJESEDÉSRE.
Az Élő fordítás azt mondja: keresztülmentünk tűzön és vízáradaton, de a végén Te kihoztál minket gazdagságra, és HATALMAS BŐSÉGRE, nagy bőségre. Ámen.
Bizony vannak próbák, amiken keresztülmegyünk. A hitélet nem azt jelenti, hogy soha nem lesz kihívás az életünkben. Nem azt jelenti, hogy soha nem lesznek megpróbáltatások, de azt igenis jelenti: ha nem adod fel, akkor mindig győztes leszel, mindig is győzedelmeskedni fogsz. Én és Phyllis elmondhatjuk magunkról, hogy mi is keresztülmentünk dolgokon, de Ő kihozott minket. Kihozott minket a bőség helyére. Van-e Istennek számodra kijelölt helye? A gazdagság helye, a beteljesedés helye, és a megelégedettség helye, a gyümölcsözés helye.
Ha a szükség helyén vagy, ne elégedj meg vele. Istennek van egy jobb helye számodra. Mindenki mondja hangosan: Istennek van egy gazdag helye számomra. És persze ez magába foglalja a pénzt, az anyagi javakat. De ettől sokkal több mindent foglal magába. Igazi gazdagságot. Igazi szellemi beteljesedést. Lelki megelégedettséget, mentális békességet. Fizikai egészséget, és fizikai gyarapodást. A bőség helye a javakkal betöltött hely. A megelégedettség helye.
Istennek nem az az akarata, hogy az emberek gyötrődve menjenek keresztül az életen, úgy, hogy nincsenek beteljesedve, elégedetlenek az élettel. A Biblia azt mondja, hogy a mélység mélységet hív elő. Úgy érzem, – halljuk – hogy van valami több, úgy érzem, hogy van valami még. És tudod, miért érzed ezt? Mert igenis van több. Ha van itt egy mélység, ami válaszol, akkor van egy mélység, ami szólítja ezt a másik mélységet. – Lehet, hogy én túl sokat várok az élettől, lehet, hogy elégedettnek kellene lennem, azzal, amim van. – Légy hálás azért, amid van, de ne légy elégedett azzal, hogy egyhelyben maradsz. Nem.

ÁLMODJ ÉS SZÓLD
Álmodj nagyokat, nagyokat gondolj, és nagyokat kérj, és nagyokat vess, igényelj nagy dolgokat, lépj ki nagy dolgokban, mert olyan Istened van, aki a legnagyobb dolgot is, amit kérni tudnál tőle, képes megtenni. És még e fölött is, bőségesen képes megtenni és teljesíteni minden kérésedet. Soha nem mentem úgy Isten elé, hogy valamit hitben akartam igényelni, soha nem volt még az életemben, hogy az Úrhoz mentem volna valami nagyot kérni, és az Úr erre azt válaszolta volna, húúú, mennyi? Soha nem történt ilyen.
Mert Istent nem tudjuk meglepni nagy számokkal. És nem tudjuk sokkolni egy számlával, amit be kell fizetnünk. – Ó, Istenem, láttad azt a számlát, amit a hét végéig ki kell fizetnem? – Húúú: Mihály, Gábriel, tudjátok, hogy mekkora számlája van ennek itt? Miért nem szóltatok nekem, hogy jön ez a nagy számla? Viccelsz? Bolygókat teremt Isten. Amikor bolygókat teremtesz, egy millió dollár vagy akár egy milliárd dollár, vagy egy trillió dollár még csak ki sem mozdít a helyedről. Sokszor volt, hogy előhoztam a kéréseimet, és azt kérdezte tőlem Isten: ez minden? Ennyi? És néha azt kellett erre mondanom, hogy igen, igen, Uram, most ennyit tudok csak kérni tőled. De ez nem minden, amit Isten képes elvégezni az életedben.
Éppen ezért állandóan táplálnunk kell a hitünket, hogy ne olyan kicsinyes gondolataink legyenek. Hogy ne kis dolgokban gondolkozzunk, hanem nagy dolgokban. Kinyúlunk nagy dolgokban, és nagy dolgokat gondolunk. Nagy dolgokban hiszünk, és nagy dolgokról beszélünk. Az egyik dolog, ami segít abban, hogy oda eljuss az, ha elkezdesz nagy dolgokat beszélni. Beszélj róla a feleségeddel/férjeddel, a barátaiddal, beszélj velük nagy dolgokról, arról, hogy nagy dolgokat fogunk tenni. És lehet, hogy nagyon távolinak tűnik attól, ahol most vagy, de úgy fogsz oda eljutni, hogy elkezdesz róla beszélni.
Isten most, ebben a pillanatban mondja nektek: ez az első lépés, amit meg kell tenned, hogy nagy dolgokat beszélsz. Beszélj olyan nagy dolgokról, hogy azok, akik nem értik a hitet, azt gondolják rólad, hogy bolond vagy. De szándékosan soha ne beszélj hitetlenek előtt ilyen dolgokról. Ha véletlenül mégis meghallják, ahogy beszélsz, akkor kinevetnének, és azt mondanák, hogy ó, persze, nézz magadra, még egy új fűnyírót se tudsz magadnak venni, mit akarsz csinálni, mennyit akarsz te adakozni? De Istent igenis boldoggá teszi, és Ő megáldja a hitedet, megtiszteli Őt a hited.
Néhány ével ezelőtt hallottam egy történetet, és megjegyeztem: Volt egy király, hatalmas uralkodója egy nagy királyságnak. Egy alattvalója elé járult, és valami nagyon nagy dolgot kért tőle. Olyan nagyot, hogy a király tanácsosainak elállt a lélegzete. Nem tudták elképzelni, mit fog válaszolni a király egy ilyen kérésre. Nem értették, hogyan mert ez az ember ilyen nagy dolgot kérni a királytól. Nagy csönd lett, aztán a királyi válasz így hangzott: a kérésed teljesítve. Az emberünk mosolyogva megköszönte, és eltávozott a király színe elől. Az egyik tanácsos odahajolt a királyhoz és megkérdezte: ó, királyom, miért teljesítetted ennek az embernek a kérését, hiszen olyan óriási dolog, amit kért? A király erre azt válaszolta: az ő kérésének a nagysága megtisztelt engem. Mert ez az ember hiszi, hogy én nagy király vagyok, és képes vagyok ilyen nagy dolgokat megtenni. Különben nem mert volna tőlem ilyet kérni.
Tehát, gyerünk és tiszteljük meg ugyanígy az Urat, tiszteljük meg Őt a kéréseink nagyságával, és a gondolkodásunkkal, a vetésünkkel, a hitünkkel és az aratásunkkal. Az imáinkkal tiszteljük meg Őt. Az apró dolgok, kis kérések, nem tisztelik meg a mi Istenünk nagyságát, ezért nyújtsd ki a hitedet, nyúlj ki, mert Istennél számunkra a bőség helye van. Egyik fordítás azt mondja: jól megöntözött, nedves, bőséges hely.

ÖSSZESZERKESZTVE
Az első tanításban arról beszéltünk, hogy ez a hely Istentől elrendelt hely, tegnap este pedig arról beszéltünk, hogy ez a hely Isten által összeszerkesztett hely. Mert azt írja az Ige, hogy Isten úgy helyezte el a tagokat a testben, ahogy az Ő tetszésére volt. Azt is láttuk az Efézusi levélben, hogy ezek a tagok össze vannak kapcsolva, és így áramlik az ellátás az egyes tagokon keresztül, egyiktől a másikig. A fejtől jön ez az ellátás, és lesznek dolgok, amiket közvetlenül a fejtől fogunk elvenni. De sok dolog más tagon keresztül, más testrészen keresztül jut majd el hozzánk. Akikkel minket Isten összekapcsolt.
Ha visszanéztek a múltra, látjátok, hogy Isten mennyiféle szolgálattal, milyen szolgálókkal kapcsolt titeket össze. Milyen hívőkkel, milyen testvérekkel. Amid van mindened Istentől jött ugyan, de rajtuk keresztül jutott hozzád. És nem nekik adod ezért a dicsőséget, mert ők csak edények. De mi lett volna, ha nem lettél volna velük összekapcsolva? Akkor ez az áradat nem jött volna így, a fejtől nem jutott el volna hozzád.
Tegnap este sokat időztünk azon, hogy milyen fontos értékelnünk ezeket a kapcsokat. És, hogy ne engedjük meg az ördögnek, hogy viszályt szítson köztünk, hogy egymástól elváljanak ezek a kapcsok. Hogy az emberek kilépjenek ezekből az Istentől elrendelt kapcsolatokból és közösségből. Ma este pedig elmegyünk egy másik területre. A Mózes 26-ra, és aztán a Zsidó levél 3-ik fejezetére. Először az Ószövetségből hozunk példát, utána pedig az Újszövetségre megyünk.   
Istennek van számunkra egy helye, egy bőségesen ellátott, gazdag hely. Nem nehéz megtalálni ezt a helyet. Isten nem tette nehézzé, hogy megtaláljuk, hogy megtaláljuk az Ő akaratát. Nagyon szomorú, hogy sok keresztény azt hiszi, igen nehéz megtalálni Isten akaratát az életére nézve. Hogy Isten akarata nagyon misztikus, titokzatos dolog, és ha majd elég szellemi lesz, akkor esetleg megtalálja, vagy ha 40 éven át szoros közelségben jár Istennel, akkor lehet, hogy egy részére rájön. De ez nem igaz. Ez egyáltalán nem igaz, mert Istennek nem az az érdeke, hogy elrejtse előlünk az akaratát. Nem érdeke, hogy távolivá és titokzatossá, elérhetetlenné tegye.
Ez ugyanúgy működik, mint egy szülő és egy gyerek közötti kapcsolat. A szülő próbálja elrejteni az akaratát a gyermeke elől? Persze, hogy nem. Láttál már olyan tinédzsert, aki ül a lépcsőn a fejét a kezére hajtva, és azon szomorkodik, hogy nem tudja mi a szülei akarata. Van egy kapcsolatuk ugyanis. Isten is mindig megmutatja, hogy mi az akarata, nem ez a probléma. Ha csak azt követnék, amit tudnak, ha csak járnának annak a világosságában, amit tudnak. És ha megtennék azt, amit látnak és tudnak.

ISTEN VEZETÉSE
Isten elvezet téged az á pontból a b pontba, lépésről lépésre, az útján tart téged, az Ő akaratából, nem kell e felől aggódnod, Isten ezt megteszi érted. Évekkel ezelőtt láttam ezt. Az ördög akkora hazug, olyan megtévesztő, azt akarja, hogy te azt hidd, soha nem találod meg Isten akaratát. Hogy soha nem leszel olyan szellemi, hogy tudhasd mi Isten akarata a számodra. De ő hazug, ő a hazug. Amit ilyenkor el akar érni az az, hogy a fókuszod önmagadon legyen. Mert akkor azon gondolkozol, hogy igen, én vagyok itt a fontos, az én képességemről van a szó, képes vagyok-e hallani Istentől. Van-e elég hitem ehhez, eléggé érzékeny vagyok-e erre én, én, én, én.
Amikor így gondolkozol, akkor az ördög ott terem, és azt mondja, hogy nem, nem, nem vagy képes, persze, hogy nem. Nincs elég hited, nem vagy elég okos, nem ismered az Igét annyira, hogy tudhatnád. Az ördög mindig azt mondja neked, hogy: nem. De ő hazug, megtévesztő, ne higgy neki, ne hallgasd. Nem kell várnod, míg valakit piros öltönyben látsz szarvakkal, meg egy villával a kezében. Mert ha valami elbátortalanít, ha elviszi a szelet a vitorládból, akkor az az ördög. Isten soha nem akar elbátortalanítani, Isten nem mondja neked soha azt, hogy nem teheted meg. Isten soha nem mondja azt, hogy nem vagy elég okos, nem vagy képes valamire, nem vagy elég jó. Isten ezt soha nem mondja neked. Isten azt mondja neked: mindent meg tudsz tenni, mindenre van erőd a Krisztusban, Aki téged megerősít!
Minden olyan dolog, minden könyv, kazetta, tv-műsor, ami valamit beléd helyez, az Istentől van, és ezt onnan tudhatod, hogy valami jót kapsz, és nem elvesz tőled valamit. Nem rabol ki a hitedből, a bátorságodból. Még akkor is, hogyha valami kiigazít, és tudod, az Úr ki fog igazítani, egy kicsit elnáspángol. De amikor vége van, akkor jól érzed magad. És azt mondod: ó, tényleg elrontottam, szükségem volt erre, hogy lássam, mit kell tennem, hova megyek, és most tudom, hogyan kell megtennem.
Isten Igéje mindig bátorít. Isten Szelleme is bátorít. Az ördög mindig arról akar meggyőzni, hogy nem tudod megtalálni Isten akaratát, de ez hazugság. Amikor ezt évekkel ezelőtt megláttam, a földön feküdtem éppen, és imádkoztam. Az egész dolog betöltött, és nagyon boldog voltam. Ugye ti is sírtatok már örömötökben? És aztán nevettetek is. Én éppen ezt tettem, aztán felkeltem, és azt mondtam: bizonybevégzem a futásomat, és bizony sikerrel végzem a dolgomat.
Rájöttem, mert megláttam akkor, hogy az én hitem az nemcsak önmagamban van, hanem az én hitem Őbenne van. A hitem az Ő irántam való szeretetében van. És akkor meggyőződtem arról, hogy sikerrel végzem az utamat. Elvégzem a futásomat itt a földön, befejezem, befutom, és beérek a célba. Elvégzem azt, amire engem Isten idehelyezett a földre, és az Úr előtt fogok állni, és azt fogom hallani: jól van, szolgám, hűséges szolgám!
Mert van hitem Isten irántam való szeretetében. Ő szeret engem, és szeret téged. Azt értem ez alatt: hogy, ha én nem értek meg egy dolgot, akkor Isten megint elmondja nekem, és ha akkor sem értem meg, akkor újból elmondja majd. És hogyha nem hallom meg, akkor Isten felhangosítja majd, és ha akkor se értem meg, akkor küld három embert az utamba, és majd ők mondják meg. Azt mondják: hé, Keith, nem figyelsz oda. És ha én elesek, akkor Ő felemel engem, és ha rossz irányba megyek, akkor azt mondja: hé, hé, nem arra, gyere erre. Ő megteszi, hiszed?
Akkor mondd ki hangosan: én is sikerrel végzem a dolgom, mert Isten szeret engem. Szülők, szeretitek a gyerekeiteket, és nem fogtok csak ácsorogni és figyelni, hogy tudatlanul a pusztulásba mennek, és nem fogjátok ilyenkor azt mondani: ó, igen, de nem fedhetem fel az akaratomat a gyermekeim számára, majd maguk rájönnek. Nagyon sokszor a szülők inkább túl sokat mondanak a gyerekeiknek. A Mennyei Atyád jobban szeret téged, mint a természetes szüleid itt a földön.
Nem rejti el az akaratát, a tervét előled. A Szent Szellem benned lakozik a nap 24 órájában. Felfed dolgokat, megmutat dolgokat, vezet, irányít, hogy bekerülj Isten tökéletes akaratába, és hogy eljuttasson arra a helyre a Krisztus Testében, az áldásod helyére. Miért nincsenek mégis ezen a helyen sokan, ha ez az igazság, és ez az igazság. Miért nincsenek a helyükön sokan, miért? Persze, több mint egy ilyen ok van, de csak egyet fogunk megnézni.

SZENTSÉG
5 Mózes 26-ik fejezet 7-es vers. Kiáltánk azért az Úrhoz, a mi atyáink Istenéhez, és meghallgatta az Úr a mi szónkat, és megtekintette a mi nyomorúságunkat, kínunkat és szomorúságunkatés kihozott minket az Úr Egyiptomból erős kézzel, kinyújtott karral, nagy rettentéssel jelekkel és csodákkal, és behozott minket e helyre. Milyen helyre? Kánaán földjére. Kánaán földje egy áldott hely volt? És behozott minket e helyre. Egyiptom volt az a hely, amit Isten elrendelt a zsidók számára? Nem. Minek a helye volt Egyiptom? A megkötözöttség helye. Az egy olyan hely volt, ahol ők nem Istent imádták, azt a szemetet imádták, amit az egyiptomiak imádtak akkor. Nagyon sokan a napistent, a vízistent, a folyó istenét imádták, meg ilyen dolgokat. Tehát olyan hely volt, ahol a zsidók nem a szövetségben jártak, nem engedelmeskedtek Istennek, az istentelenség helye volt. Egyiptom az istentelen világnak a képe. A keresztények nem élhetnek istentelen helyen. Emlékeztek az első Zsoltárra?
Zsoltárok első könyve. Áldott ember az aki nem jár gonoszok tanácsán. Vannak emberek, akikkel nem szabad közösségben lennetek, akikre nem szabad hallgatnotok, akikkel nem szabad vállalkozásba fognotok! Miért? Azért mert nem szolgálják Istent, nem félik Őt, nincs hitük Istenben, és nem tisztelik Isten dolgait. És nem is érted vannak, hanem rossz helyre vinnének téged, ha őket követed.
Tehát: a bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül. Hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az Ő Igéjéről gondolkodik éjjel és nappal, és olyan lesz mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely megadja gyümölcsét a maga idejében, és levele nem hervad el, és minden munkájában sikeres lészen.
Az angol fordítás úgy mondja: mindennel amit tesz gyarapodik. Ez a Biblia, és ez úgy hangzik, mint a gyarapodás helye, egy elegendő vízzel elárasztott hely, egy olyan élet, ami megelégít téged. Bizony ez így hangzik, de Egyiptom nem ez a hely volt, Egyiptom az istentelenség helye volt.
Tudjuk, az ördög nagyon fortélyos és ravasz. Éppen ezért nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mi az, amit nézünk, mi az, amit hallgatunk, hogy hova megyünk, mibe elegyedünk bele. Az Úr évekkel ezelőtt mondott nekem valamit, amit le is írtam. Így hangzik: "az első tolerálás az első lépés az elváltozáshoz." Tehát, amikor valamit tolerálsz, elviselsz, az az első lépés ahhoz, hogy olyanná is válj, mint az a dolog. Mit jelent ez? Nem mondtad ugyan ki, hogy egyetértesz vele, de hagytad, hogy úgy legyen, ahogy van.
És ha megengeded, akkor egy lépést tettél afelé, hogy olyanná válj. És az ördög ezt nagyon jól tudja, mert nem úgy teszi eléd a dolgot, hogy egyből lásd, hogy az rossz, istentelen dolog, hanem apránként hozza, és így azt gondolod: hát, nem olyan jó, de nem is olyan rossz. Szóval megengeded, hogy megtörténjen, és megint megengeded, és megint tolerálod, és aztán észre se veszed, olyanná váltál, mint az a dolog. Tehát a tolerálás az az első lépés az elváltozáshoz. Csúfolhatnak minket, hogy mi vagyunk azok, akik csak jókat teszünk, vagy azt gondoljuk magunkról, hogy mi túl jók vagyunk ahhoz, hogy valami olyanba keveredjünk.
De igenis meg kell húznunk azt a vonalat, és azt mondanunk, hogy nem, ezen nem lépünk túl. Amikor igenis kijelentjük: én ezt nem teszem, én ebbe nem keveredek bele, én nem megyek el oda, én ezt nem hallgatom meg, én ezt nem nézem meg. Ó, azt hiszed te magadról, hogy túl jó vagy? – kérdezik. Ilyenkor azt mondhatod: tudod, én nagyon kedvellek téged, de engem ez a dolog nem érdekel. Az Ige azt mondja, hogy Isten szemei szentebbek, mintsem hogy elviselhetne, elnézhetne bizonyos dolgokat, és mi az Ő utódai vagyunk. Bizony beszélnünk kell a szentségről, és kell ezekről a dolgokról gondolkodnunk.
Nagyon sok olyan dolog van, ami megront, beszennyezi a hitedet, istentelenség. Egyiptom a példája ennek, ahol nem félték, nem imádták Istent, nem is tisztelték Őt. Nagyon sokszor találkozol olyan emberekkel, akik nem félik Istent, nem tisztelik Istent? Az Ige azt mondja, hogy te nem ülsz azokon a helyeken, és nem maradsz azokon a helyeken, ahol az emberek így viselkednek. Nem működsz együtt velük, elhatárolod magadat ezektől a dolgoktól, és egy olyan helyre kerülsz be, amit Isten tervezett a számodra.
Olyan leszel, mint egy fa, amely megadja a maga gyümölcsét idejében. Olyan mélyen van a gyökered, hogy teljesen mindegy, mi jön az életedben. Egy leveled sem hervad el, a világ körülötted kiszárad, de nem te. Te négy új ágat hajtasz, és a következő időszakban pedig nyolc új ágat hajtasz. Csak növekszel, növekszel mindaddig, amíg nem vagy ott a helyeden. Egyiptom nem az áldás helye volt, mert az istentelenség helye volt. De Isten azt mondta: van egy helyem számotokra.

ÚJ FORRÁSOK
Mózes 58. De előbb a 26-ik fejezetben olvassuk el a 9-ik verset. És behozott minket e helyre, és adta nekünk ezt a földet a tejjel és mézzel folyó földet. Ha elolvasod az egész fejezetet, akkor látod, hogy nagy adományokat hoztak ilyenkor Istennek, és bizony vezették az áldásokkal teli autójukat, és azt mondták: nézd meg, hogyan megáldott minket Isten. Kérdezik tőled az emberek: mi az a sok dolog ott az autódon, és azt mondod, ez az én tizedem. És ez mind a te tizeded? Igen, igen, mert Isten behozott engem a bőség helyére, egy gazdag helyre hozott be.
Mi ez? Ez az én első zsengém, amit idehozok Istennek. Ez a te tizeded? Ez több, mint amit én a múlt évben kerestem. Igen, igen. Nagyon-nagy tizedet fogtok adni Istennek, nagyon nagy, hatalmas tizedet. És ha ilyen nagy a tizedem, akkor valahol van egy nagyon nagy kilencven százalék is. Ha ezt hiszed, akkor izgatottá válik ma a szíved, és ha nem adod föl, akkor valóságba jön. Bizony, hogy valóságba jön. És ez nemcsak Keith testvér beszéde, hanem ez Isten szava. Egy igeverset olvasunk most a Bibliából. Menjünk vissza a nyolcadik fejezetre, itt leírja az áldás helyét. 
7-es vers. Mert az Úr, a te Istened jó földre visz be téged, bővizű patakok, források és mély vizeknek földjére, amelyek a völgyekben és a hegyeken fakadtak. Nézd meg, hogy miről ír itt, és ne hidd, hogy csak az akkori időkre vonatkozott, ez igenis a miénk. Ránk is vonatkozik, hogy bővizű patakok források és mély vizek földjére, ez azt jelenti, hogy bármerre mész, ott új csatornák jönnek,új források, új patakok. Ami azt jelenti, hogy te több pénzt keresel véletlenül, mint mások szántszándékkal. Istennek az a terve, hogy a hitetlenek, istentelenek féltékenyek legyenek rád. Ha ezt nem hiszed, olvasd el az igéket.
Az embereknek látniuk kell ezt, hatása kell, hogy legyen rájuk, és megkérdezik tőled, hogyan csinálod? És ilyenkor azt mondod: Isten hozott engem erre az áldott helyre. De ez nem úgy jön, hogy figyelmen kívül hagyod Istent, hanem úgy, hogy Őt követed.
8-as vers: Búza, árpa, szőlőtő, füge, s gránátalmatermő földre faolaj és méztermő földre, ez minden jó, ami itt van a földön. Nem nyomorogva eszed a kenyeredet, nem fogynak ki a dolgaink, mindig elegendő van mindenből, több mint amire szükségünk van. Mindig van felesleg. Dicsőség Istennek!
Isten helye számukra Kánaán földje volt. De az első generáció, aki kijött Egyiptomból élvezte ezt a helyet? Nem. Mert Káleb és Józsué kivételével elvesztek. Soha nem jutottak el az áldás helyére. Az istentelenség helyéről jöttek ki, és a pusztaságba kerültek. Mi volt a pusztaság? Egyiptom a szegénység helye volt, rongyokban voltak, és még a saját testüket sem birtokolták, az egyiptomiak tulajdona voltak, de Isten kihozta őket onnan. A pusztaságban meg volt ezüstjük, aranyuk, mert Isten arannyal és ezüsttel hozta ki őket Egyiptomból. De a pusztaság az ’épphogy elegendő’ helye. Minden nap lehullott az égből az eledel, és nem maradt belőle. Épphogy elegendő volt, „fizetéstől fizetésig”. Ez Isten akarata a számodra? A fizetéstől fizetésig való élés?
De Isten akarata volt, hogy keresztül jöjjenek azon a helyen. És azért vezette őket azon az úton, hogy megtanulják a hitet. Nem kellett volna ilyen sokáig ott maradniuk, azonnal keresztül kellett volna jönniük azon az úton. Hogy a hit iskoláját elvégezzék, és aztán gyorsan kijöjjenek onnan, és belépjenek az áldás helyére. De nem ezt tették, ez az első generáció nem ezt tette. Mert keresztülmentek ezeken a próbákon, és kudarcot vallottak, elbuktak. A Biblia elmondja nekünk, hogy miért. Figyelmeztet minket az Ige arra, hogy ne legyünk olyanok, mint ők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.