2013. augusztus 7.

Dr-Kováts György: A szív lecsillapítása (2)

Haragudjatok, de ne vétkezzetek: beszéljetek szívetekkel a ti ágyasházatokban és csillapodjatok! Szela. ZSOLT 4,5.

Mikor csillapodik le a szív? Ha van módja gondolkodni. Ha meghallhatja az Úr szavát. Ha meglátja a másik szempontot is. Ha időt adsz neki. Ha engeded, hogy lecsillapodjon. Erre kiváló alkalom, az elalvás előtti állapot, amikor a lelkiismeret szeret megszólalni. Ismét hallod korábban kimondott szavaidat, látod magad előtt cselekedeteidet, leperegnek az események. Boldog ember, aki nem szeret rossz lelkiismerettel lefeküdni.

Mit csinálsz, amikor meglátod a helyzetet egy másik szempontból is?
Aki önvédelmezéssel él, magát próbálja fényezni, emelni, jónak kihozni, az érveket fog keresni. Elhallgattatja a lelkiismeretét.

Aki keresi az Úr országát és az Ő igazságát, az tükörbe néz: megnézi az Ige szempontjából (Fil 2,5-11 és 2,1-4 szempontjából, a 4,1-2 és 4-5 szempontjából). Megnézi a másik ember szempontjából is. Az ilyen – őszinte – embernek az Úr tud szempontokat mutatni. Ha dühösködsz, nem hallod meg az Ő szavát.

Mit teszel?
Ha meghallod, ahogy Ő látja a dolgokat – készen állsz-e bűnbánatra? Készen állsz-e megalázni magad, és ha kell, odamenni a másikhoz, és bocsánatot kérni? Készen állsz-e arra, hogy változtass a helyzeten? Mert, ha igen, meg fogod hallani az Úr szavát. Akkor nem a lázadásé, a haragé lesz az utolsó szó.

Hanem?

Az alázatosságé, és a bizalomé, az Úrba, a te mindenható Istenedbe vetett bizalomé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.