2013. augusztus 3.

Dr-Kováts György: A szív lecsillapítása (1)

Haragudjatok, de ne vétkezzetek: beszéljetek szívetekkel a ti ágyasházatokban és csillapodjatok! Szela. ZSOLT 4,5.

Megbántottak. Megsértettek. Legalábbis úgy érzed. Elkapott a harag. Ne mondd ki. Ne siess elégtételt venni. Hagyd, hogy szíved lecsillapodjon. Ez a tulajdonsága. Lecsillapodik. Lecsillapítható.

Ha idő előtt beszélsz, saját magadnak nehezíted meg, hogy lecsillapodhasson a szíved. Kimondott szavaid, saját beszéded (pláne a másik válaszai, amik lehet, hogy szintén indulatból fognak fakadni), újra és újra felkorbácsolják a harag hullámait. Ne beszélj. Ne mondd ki. Szavaid nem arra valók, hogy levezesd az indulataidat. Nem arra valók, hogy másokat megbánts, hogy elégtételt végy magadnak. Szavaid gyógyításra, megértésre, vigasztalásra valók, kommunikációra, a problémamegoldás elősegítésére, arra, hogy információt közölj, hogy pontosíts, hogy bátoríts a jóra, és lerögzítsd a helyeset. Erre valók a szavak, és nem arra, hogy haragot árassz ki magad körül, vagy neheztelést, kritikát vagy lázadást.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.