2013. május 5.

Megőrzött kép


Bölcsesség Biblia
megosztotta Miklósi Kenyér állapotát.

Az iskolában, ahol rajzot tanítok, a gyerekek által legkedveltebb feladat a következő: Mindenki kap egy papírlapot. Én rajzolok egy egyszerű figurát, és a rajzot odaadom a hozzám legközelebb ülőnek. Ő lemásolja azt a saját papírjára, az eredetit visszaadja nekem, majd a másolatot továbbadja a padtársának.

A padtársa is lemásolja a kapott másolatot, amit azután visszaad annak, akitől kapta, és a saját rajzát továbbadja a következő gyereknek. És így megy ez addig, amíg elérünk az utolsó gyerekig, aki azután visszahozza nekem a végső rajzot. Ezután hatalmas várakozás közepette felmutatom az első és az utolsó képet... Először döbbenetes csend, ahogyan a kicsik figyelik a két képet. Nem értik, hogyan különbözhet egymástól a két kép ennyire. Fel sem merül bennük a gondolat, hogy bizony nekik is részük volt abban, hogy a végeredmény ennyire más lett, mint az első rajz. A vége persze egy hatalmas nevetés, amikor előadom a "mesterdarabot", és bemutatom azt, hogy miért és hogyan torzulhatott el ennyire az én eredeti elgondolásom.

A teremtő Istennek volt egy eredeti elgondolása, terve az emberről. Amikor a Fiú képére és hasonlatosságára formált bennünket, akkor egy olyan minta szerint lettünk megalkotva, ami öröktől fogva ott volt Isten előtt. Mondhatni, ez a kép szolgált modellül az ember megformálásakor. Ez a Fiú Isten képe. Ezt a képet veszítette el az ember, amikor az engedetlenség lejtőjére került. Mind torzabb és torzabb lett az ember önmagáról, és Istenről alkotott elképzelése... Mit is mondanak a vallások?

"Gyertek és ismerjük meg Istent! Mi bemutatjuk neked, hogyan kell neki megfelelned, és hogy milyen Isten valójában!" Mit mond erre Isten? Nem, majd én bemutatom nektek, hogy én hogy ismerlek benneteket...

Kétségbeejtő lenne a helyzet, ha Isten nem őrizte volna meg az eredeti képünket magánál. Az eredeti kép kijelentése Jézus személye. Amikor a megtestesüléssel Isten behozta őt ebbe a világba, akkor felmutatta nekünk az eredeti képet önmagunkról. Íme az ember, ez vagy te!...Majd Isten a keresztre küldte őt az összes hibáddal, a teremtőről és emberről alkotott minden rossz "skicceddel", "elrajzolásaiddal" együtt. Ő az egész köztes állapotot a szemétkosárba, a halálba vitte. Immár nincs rájuk szükség, mert a feltámadott utolsó tökéletesen megegyezik az elsővel.

Dobj el minden vallásos elképzelést Istenről, és magadról, és engedd meg
Istennek, hogy Krisztusban lásson téged bűntelennek, tökéletesnek, bevégzettnek és igen jónak. Jézus Krisztus a te eredeti képed. Őbenne megláthatod önmagad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.