2013. január 18.

Ki is a tanítvány?


Készítette: Teológia Mennyei Maflás

Ján 8,31 Így szólt akkor Jézus azokhoz a zsidókhoz, akik hittek benne: "Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok.”

Ki is tanítvány akkor? Először is aki megtartja Jézus beszédét. Ez volna az egyszerűbb része. Nem a magad értelmére támaszkodsz, hanem, döntéseidben Istenre tekintesz.

A tanítványság ára Máté 10,25-42.
A tanítvány hasonlít a mesteréhez.Mt 10,25 Elég a tanítványnak, hogy olyanná legyen, mint a mestere, és a szolgának, mint az ura...

Jézus mondta továbbá: aki jobban szereti anyját, vagy apját, fiát, vagy lányát, nem méltó, hogy a tanítványom legyen. De! Ne kezd el utálni a családod....

Ez nagyon fontos rész, mert a Bibliában nincsenek ellentmondások.Alapvető parancs volt, hogy tiszteld anyád és apád. Így mélyebbre menőleg megvizsgálva, ez azt jelenti, hogy aki jobban szereti anyja vagy apja...stb tanítását, életvezetési módszerét, életére vonatkozó tanácsát, mint magát a messiást nem méltó a tanítványságra. A Tanítvány megtartja Jézus beszédét.

Az ószövetség nézete a következő volt a szentimentalizmusról:
5Móz 13,7-10 Ha testvéred, anyádnak a fia, vagy a saját fiad, leányod, kedvelt feleséged vagy testi-lelki jó barátod titokban így csábítgat: Menjünk és tiszteljünk más isteneket, akiket nem ismertél te sem, atyáid sem, azoknak a népeknek az istenei közül, akik körülötted vannak, akár közel, akár távol, a föld egyik végétől a föld másik végéig, ne engedj neki, és ne hallgass rá, ne szánd meg, ne kíméld és ne mentegesd azt, hanem öld meg irgalom nélkül! Te emelj rá először kezet, amikor kivégzik, és csak azután az egész nép!

A tanítványnak továbbá fel kell venni a maga kersztjét, és követnie kell Jézust. Aki mentegeti életét elveszti azt, de aki elveszti életét Krisztusért, az megtalálja azt.

Jó tanítványságot, Isten áldjon titeket.

Gal 2,20 Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amit most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.