2013. január 18.

Joel Osteen pasztor, batorito uzenete, Neked: Milyen lépéseket tegyünk a növekedésért


Készítette: Lisa Szanyel

Fel kell ismernünk, hogy a növekedés nem automatikus. Van sok sikeres ember, aki teljes potenciáljának felét sem érte el. Van, egy un. célállomás kor. Ez azt jelenti, hogy amikor elérünk egy bizonyos célt, amikor lediplomázunk, amikor megszerzünk egy bizonyos pozíciót, amikor kifizetjük a ház törlesztését, hátradőlünk és agyunkat semleges üzemmódba kapcsoljuk és abból élünk, amit már megtanultunk. Fejlődünk talán egy kicsit, de igazából nem tanulunk újat. Nem növekszünk, nem válunk jobbá karrierünkben, egyéniségünkben. Gyermekként automatikusan növekszünk. Nagyobbak leszünk, fizikailag fejlődünk. Szellemi növekedésre szüleink, tanáraink hívnak ki. Ez automatikus növekedés, az életünk része.

Az a baj, hogy egy ponton, amikor fizikailag már nem növekszünk tovább, amikor befejezzük az iskoláinkat, akkor ez a növekedés már nem automatikus. Ha folytatni akarjuk, akkor felelősséget kell vállalnunk a saját növekedésünkért. Úgy kell hozzáállnunk, hogy hogyan tudnék fejlődni, mit tehetek, hogy jobbá váljak. Fel kell ébresztenünk magunkban a tanulás utáni vágyat. Legyen az a célunk, hogy valami módon minden nap növekszünk, minden egyes nappal valami újat tanulunk.

Egy Pablo Casses nevű ember volt az egyik legnagyobb csellista. 12-évesen kezdett játszani és olyan dolgokat vitt véghez, amit előtte soha senki. A szakmája legnagyobbjaként tartották számon. 85-évesen még mindig korán felkelt és minden nap 5 órán át gyakorolt. Egyszer egy újságíró megkérdezte, hogy miért fektet még mindig ennyi energiát ebbe. Ő mosolygott és azt válaszolta: Azért, mert azt hiszem, egyre jobb vagyok.
Ő megértette ezt az elvet, hogy ha felhagysz a tanulással, megállsz a növekedésben.
Ha megállsz a növekedésben, felhagysz az élettel. Az élet rutinná válik, elveszítjük lelkesedésünket.

Hadd kérdezzelek meg, TE milyen lépéseket teszel a növekedésért? Könyveket olvasol, oktató CD-ket hallgatsz, tanfolyamra jársz? Vannak jó mentoraid? Teszel egyáltalán valamit azért, hogy kiterjeszd magad? Barátaim, Isten ajándékot adott nektek, kincs rejlik a bensőtökben. Az egyik fő célunk legyen az, hogy kifejlesztjük képességeinket.
Valahol olvastam, hogy Amerikában a legolvasottabb újság a TV-műsor. Nem vagyok TV-Gide ellenes, de okosabban kellene felhasználnunk időnket. 50%-a azoknak, akik befejezik az iskolát (legyen az akár főiskola vagy egyetem), egyetlen könyvet sem olvas végig élete hátralevő részében. Ez azért van, mert a tanulást egy életszakasznak tekintjük és nem életmódnak. Azt gondoljuk, hogy amint befejezzük az iskolát, túl vagyunk a tanuláson. Megvan a pozícióm, társ vagyok a cégben, menedzser az irodában, pásztor a templomban.
Sosem szabad abbahagynunk a tanulást. Ma annyi lehetőség van a növekedésre. A modern technológia segítségével könnyű fejlődni és kiterjeszteni gondolkodásunkat. Ne rekedj meg. Ne maradj karrieredben, kapcsolataidban ugyanazon a helyen jövőre is, ahol most vagy. Többet kell tudnod. Ha a kereskedelemben dolgozol, arról kell könyveket olvasnod, hogyan lehet hatékonyabban kommunikálni. Sokszor arra várunk, hogy Isten ajtókat nyisson nekünk: Istenem adj nekem több lehetőséget. Valójában Isten csak ránk vár, arra, hogy kifejlődjön az, amit elrejtett bensőnkben. Húszas éveim elején venni akartunk egy fontos alkatrészt a televíziós berendezéshez a lelkészség számára. Néhány ezer Dollár értékű. Két nagy gyártó között kellett választani. Az egyik cég képviselője 60-as évei közepe-vége felé járó nagyon kedves, barátságos úriember volt. Elmentem Dallasba, hogy megnézzem a berendezést és egy napot vele töltöttem. Vissza akartam repülni Hustonba és ő azt mondta, velem akar tartani, hogy elkísérjen és a következő géppel visszarepül. Mondtam, hogy nagyon kedves, de nem kell elkísérnie, de ő ragaszkodott hozzá. A repülőn mellettem ült. Ez az ember mindent tudott rólam. Tudta, hol nőttem fel, hol jártam iskolába, mik a hobbyjaim, tudott mindent a gyülekezetről, hogy hogyan indult. Többet tudott rólam, mint bárki a családomon kívül. Ámulatba ejtett. Végül megkérdeztem, miért tudja mindezt. Azt mondta, Joel, megtanultam valamit a legnagyobb üzletembertől, aki valaha is élt. Ő azt mondta, minél többet tudok az ügyfeleimről, annál jobban tudok alkalmazkodni hozzájuk. Minél jobban megértem, honnan jöttek és mik az igényeik, annál jobban tudom kiszolgálni őket. Azt mondta: Joel, maga 20-as éveiben jár, én a 60-as éveimben vagyok. Gondoljon arra, mennyivel jobban tudok alkalmazkodni önhöz, ha ismerem a hátterét, hobbyjait. Ezért volt ő az első számú üzletkötő ennél a nagyvállalatnál. Egész életében az üzletkötést tanulmányozta. Mondta, hogy évente 2-szer üzletkötői szemináriumokra jár. Már 40 éve csinálja ezt. Tanfolyamokra járt, hogy elsajátítsa a hatékony üzletkötés mesterfogasait. Nem csoda, ha áldott. Tanult, növekedett, kifejlesztette azt, amit Isten elrejtett benne.

Mindegy milyen területen vagy. Légy akár főállású anya, mindig keresned kell a fejlődés lehetőségét, hogy mindent megkapj, aminek Isten teremtett. Ne állj le azzal, hogy elértem célom, itt fogok maradni életem végéig. Nem. Ez korlátoz téged. Tégy lépéseket, hogy többet tanulhass. Lépj ki a skatulyából és tanulj valami mást. Talán villanyszerelőként, ácsként, szerelőként dolgozol. Ez nagyszerű, de milyen lépéseket teszel azért, hogy fejlődj?
Valahol olvastam, hogy ha valaki napi 1 órát szánna egy bizonyos tárgyra, 3 év múlva ennek a dolognak a szakértőjévé válna.

Meg kell találnod legnagyobb adottságaid területét és szánj időt ennek fejlesztésére. Ha fókuszált maradsz és minden nappal, minden évvel, picivel többet tanulsz, szakértővé válsz. Vezető leszel a területeden. Arra a pontra kell fejlesztened képességeidet, ahol céged már nem tud nélküled tovább működni, vagy legalábbis nem olyan simán. Mert ha 1 hétig távol vagy és senki nem hiányol, mindent eladnak, minden munkát elvégeznek, az egy figyelmeztető jel. Ha nem hiányzol, lehet, hogy egyszer rájönnek, nem is kellesz. Válts új fokozatba. Termelj többet. Járj tanfolyamokra, fejleszd képességeidet.

Joel, nekem alacsony a beosztásom. Ha elmennék, senkinek sem hiányoznék. Talán úgy van, de gondolj arra, hogy nem fog így maradni. Ne építs házat ott, ahol sátornak kellene állnia. Ez nem az állandó lakcímed, nem kell itt élned, itt csak áthaladsz. Növekedj, tanulj, tégy többet, mint kell. Termelj túl. A krém mindig fölemelkedik. Ha minden nap a legtöbbet nyújtod, meg fognak jegyezni. Példabeszédek 22:29 azt mondja: Látsz olyanokat, akik tehetségesek munkájukban? Ők nagyszerű emberek előtt fognak állni és nem fognak sötét embereket szolgálni.
Ez azt jelenti, hogy ha kibontakoztatod a tehetségedet, melyeket Isten adott neked és minden nap a legjobbat nyújtod, akkor előléptetés vár rád.

Azt mondod: A feletteseim már előttem 10 évvel itt voltak és nem mennek el. Nincs hely a felemelkedésre.
Isten azt mondja Példabeszédek 18:16-ban: Az adottság helyet fog teremteni.
Talán 1 évig tart, talán 5 évig, de új ajtók fognak megnyílni. Nem kell aggódnod amiatt, hogy ki van előtted, ki gátol téged, miért nem fog megtörténni. Isten teljesen ura a helyzetnek. Ne légy bátortalan, hogy ez ma nem nekem szól, nekem nincs helyem a növekedésre. Nem. Válts új fokozatba. Te nem emberek alatt, hanem Isten alatt dolgozol. Nem tudod, Isten nem akarja, hogy ellenőr légy. Ez túl kevés lenne neki. Isten ennél messzebbre akar vinni és egy egészen új szintre akar juttatni. Ismerek olyanokat, akik recepciósok voltak és ma többmilliós céget vezetnek. Miről beszélek? Fejleszd képességeidet. Ne hagyd abba a tanulást, növekedést.

Joel, én már ugyanúgy tudok mindent, mint munkatársaim.
Nem kell olyannak lenned, mint mindenki. Ez a gondolkodás korlátoz, röghöz köt. Légy több náluk. Légy olyan kiváló, olyan produktív, olyan bölcs, hogy amikor nem dolgozol, az emberek alig várják, hogy visszamenj, mert nélküled szétesik az iroda.
Hadd áruljam el, mikor fognak mindig hiányolni. Ha megtanulsz problémamegoldó lenni. Ne menj a főnöködhöz azzal, hogy van itt egy probléma. Ne problémákat nyújts be, hanem megoldásokat. Munkaadóként tudom, hogy olyan embereket keresünk, akik meg tudnak oldani problémákat. Mindenki be tud mutatni problémákat. A 9-éves fiam meg tudja mondani, hogy ég a ház. Ez könnyű. De nekem olyan kell, aki nem csak azt mondja, hogy ég a ház, hanem hogy a tűzoltók már úton vannak és mindenkit biztonságban kihoztunk, már felhívtam a biztosítót és itt van a szálloda, itt az autó.

Mi a lényeg? Ha értékes akarsz lenni szervezeted számára, légy problémamegoldó. Vess fel megoldásokat vagy legálabb néhány különböző választási lehetőséget.
4-5 menedzser segít nekem itt. Az elmúlt 9 évben nem emlékszem olyanra, hogy azzal jöttek volna hozzám, hogy Joel van egy problémánk és nem tudjuk, mit tegyünk.
Ez olyan terület, ahol fejlődni tudunk és legyünk megoldás orientáltak, nem pedig probléma orientáltak. Még a magánéletedben is. Ne fordulj azzal társadhoz, hogy itt egy probléma, mit fogsz csinálni. Ha valaha is felvetsz egy problémát, fűzz hozzá egy megoldási lehetőséget is. Mit teszel azért, hogy fejlődj és ezáltal új szintre tudj lépni? El tudod végezni a tanfolyamot, ami a javadat szolgálja? Maradj mindig aktív.

Joel, nekem megvan a végzettségem, minősítésem, engedélyem. Tudsz róla, hogy mennyi diplomát adnak ki mindössze 5 év alatt? A világ olyan gyorsan változik. Ha nem tanulsz tovább, nem teszel lépéseket a növekedésért, le fogsz maradni. Néhányatok elért egy bizonyos szintet és megállt a fejlődésben. Ki kell törnöd ebből a skatulyából és valami újat kell tanulnod. Will Rogers azt mondta: Lehetsz a helyes úton, de ha leülsz, átgazolnak rajtad.
Ha nem teszel lépéseket a növekedésért, ne csodálkozz, ha egyszer valaki felbukkan és elveszi azt az előléptetést, ami neked járna ki.

Én áldom Istent, ezért senki nem veheti el tőlem az előléptetést. Ha nem vagy felkészült, ha nem fejleszted azt, amit Isten adott neked, lemaradhatsz arról, ami kijárna neked.
Az a jó hír, hogy sosem túl késő elkezdeni. Mindent megkaphatsz, amire Isten megalkotott. Arra akarlak felhívni, hogy készíts személyes növekedési tervet életedre. Kell egy olyan speciális terv, ami megmutatja, hogyan fogsz növekedni. Más szavakkal: ezeket a lepéseket fogom megtenni minden nap azért, hogy fejlődjek, jobbá váljak.
Ne azt mondd bizonytalanul, hogy néha el fogok olvasni egy könyvet. Nem. Egy határozott tervre van szükség.

Hadd adjak néhány ötletet. Mikor a munkába tartasz, ne a rádiót hallgasd, hanem oktató CD-t. Az átlag amerikai évente 300 órát tölt autójában. A kocsidat egyetemmé alakíthatod. Ez sok idő, fordítsd a javadra. Vagy a konditeremben, amikor edzel, hallgass fontos információkat. Sokan elmondják nekem, hogy futás közben, séta közben, edzés közben hallgatnak engem. Egy hölgy elmondta, hogy este az ágyban szokott hallgatni engem, mert így egyből elalszik. Ő ugyan bóknak szánta ezt.

Ezek egyszerű dolgok. Nem arról beszélek, hogy napi plusz 2-3 órát tanulással tölts, hanem azt mondom, hogy azt az időt, amit nem használsz ki, fordítsd fejlődésre.
Imádom ezt az új technikát. Az üzeneteket le tudod tölteni iPod-ra és akkor hallgatod meg, amikor akarod. Ebben az évben 60-millió üzenetet küldünk el. Iratkozz felt és te is megkapod és újra és újra meghallgathatod az üzeneteket. Ez a növekedési terv. Ha Isten látja, hogy terjeszkedsz, erőfeszítéseket teszel, megteszed részed a növekedésért, meglátod, természetfölötti ajtók nyílnak meg. Legyen terved része, hogy legalább évente egyszer el mégy egy szemináriumra. Kell, hogy olyan emberek vegyenek körbe, akik ugyanarról a területről jöttek.
Figyelj az ötleteikre, terjeszd ki gondolkodásod. Én mindig beszélek más ministránsokkal, vezetőkkel. Évente 2-szer kerekasztal van itt néhány száz pásztorral és kicseréljük gondolatainkat. Minden pasztor 2 percet kap, hogy a leghatékonyabb dolgot bemutassa. Annyi mindent tanulok, annyi jó ötletet kapok. Ha folytatni akarod a növekedést és a legjobbá akarsz válni, körül kell venned magad másokkal erről a területről és nyitottnak kell lenned a tanulásra.

A növekedési terv másik fontos része kell, hogy legyenek a jó mentorok. Keress olyanokat, akik már ott vannak, ahova te tartasz. Olyanokat, akik nálad többet tudnak és engedd, hogy ők mentoráljanak. Ha velük vagy, tegyél fel kérdéseket, fejtsd meg, hogyan jutottak el oda, ahol vannak, hogyan gondolkodnak. Azt mondod, Joel, nekem nem kell mentor, sikeres vagyok, jól mennek a dolgaim. Gondolj bele Tiger Woods a világ legsikeresebb golfjátékosa. De tudod, hogy van edzője, menedzsere, segítői, akik a gyakorlásban, szellemi ráhangolódásban támogatják? Ha neki szüksége van segítőkre azon a szinten, ahol van, akkor nekünk is.

Olvastam kereskedelmi képviselők egy csoportjáról. Pár 100-an voltak egy teremben ugyanattól a cégtől. Az előadó megkérdezte, hányan tudják, hogy ki a 3 legjobb üzletkötő a teremben. Mindenki felemelte a kezét. Továbbment és megkérdezte, hányan ebédeltek már velük és kérdezték meg tőlük, hogyan jutottak el erre a szintre. Egy kéz sem emelkedett a magasba. Isten mindenféle olyan embereket helyezett el utunkba, akiktől tudást, tapasztalatot meríthetünk. Csak nyitottnak kell lennünk. Nézz ma körül és keress olyanokat, akiktől tanulhatsz.
Tiszteletteljesen mondom, de ne vesztegesd idődet olyanokra, akik semmivel sem gyarapítnak. A földi élet túl rövid ahhoz, hogy lustálkodj. Akik kis álmokkal, kis célokkal rendelkeznek, akik sehova sem tartanak, hadd áruljam el, hogy megfertőzhetnek. Ha sokat lógsz velük, ez rád is átterjedhet. Ez nagyon fontos a fiatalok számára.

Ha iskolába jársz, olyan emberekre van szükséged, akik inspirálnak, akik arra késztetnek, hogy magasabbra juss. Talán nem leszel a legnépszerűbb az iskolában, de 20 év múlva senki nem fog rá emlékezni, hogy ki volt a legnépszerűbb. Aki azért volt népszerű, mert kicsit vadabb volt a többieknél, több véraláfutása volt. 20 év múlva a véraláfutás nem számít, hanem csak az, hogy van-e jó végzettséged, van-e jó alap, amire életed építheted.

Érdekes, hogy a tudományos szakok nem a legnépszerűbbek. A matematika klubba járni sosem olyan népszerű, mint egy focicsapatban játszani. Barátaim, sokan viccelődtek azokkal, akik a tudós csapatba jártak, amikor iskolás voltam, de most azoknak dolgoznak, akik ebbe a klubba jártak. Hozd ki a legtöbbet magadból.
Olyan nagy hangsúly esik manapság a sportra. Szeretem a sportokat és egész életemben sportoltam és tudom, hogy fegyelemre, kitartásra, csapatmunkára tanít, de nagyon valószínű, hogy nem leszünk egész életünkben sportolók. Valahol olvastam, hogy 5millió fiatal közül 1 lesz profi kosárlabdázó. Nem akarlak elkeseríteni, de ha fehér vagy, akkor 1:15 millióhoz az esélyed. Az átlagos profi focistakarrier 3 és fél év. Még ha sikerül is,- és most sok profi sportoló ül itt,- az nagyszerű, de szükség van egy alapra, amire építhetsz. Ha komolyan veszed a tanulást, talán könyvmolynak, strébernek fognak nevezni, de ne foglalkozz ezzel, mert néhány év múlva úgy fognak hívni, hogy főnök, doktor, pasztor.

Hallottam valakitől, hogy a népszerűség az, amikor mások szeretnek téged, a boldogság pedig az, amikor szereted önmagad. Ne érdekeljen, hogy ki nem szeret téged. Csak az a fontos, hogy te szeresd önmagad, hogy te légy a legjobb.
Jó, ha fejlődési célokat tűzünk ki. Mi szeretnél lenni 1 éven belül? Ha nem tűzöl ki célokat, akkor nem is jutsz el oda.
Olvastam egy főiskolás fiatalemberről, aki sikeres úszó volt. Az volt az álma, hogy kijusson az Olimpiára. 1972-ben nézte a TV-ben az Olimpiát és mikor látta az aranyérmes úszó idejét, tudta, hogy 4 másodperccel kellene javítania a sajátján és versenyezni tudna vele. Így előállt egy tervvel. 4 éve volt a felkészülésre. Kiszámolta, hogy ha 4 évig évente 10 hónapot edz, akkor annyit kell tennie, hogy minden hónapban 1/10-ed másodpercet kell javítania eredményén. Tudta, ha minden nap egy kicsivel jobbá válik, el tudja érni célját. Ehhez tartotta magát és 1976-ban John Neighbour 4 olimpiai aranyéremmel tért haza.

Azt akarom ebből kihozni, hogy ha készítesz egy tervet arra, hogyan válj minden nappal egy kicsit jobbá, csodálkozni fogsz azon, hova jutsz el 1 év alatt, 5 év alatt, 10 év alatt. A cél most nagyon-nagyon messzinek tűnik, de csak pici fejlődés kell hozzá minden nap.
Van egy barátom, aki nagyon szegény környezetben nőtt fel. Apja már korán elhagyta a családot, anyja egyedül nevelte fel a külvárosban. Valami szerencse folytán bekerült az egyetemre. Az volt az álma, hogy újságíró lesz. De az első pár napban az egyik professzor azt mondta neki, hogy csak az idejét pazarolja, sosem lesz újságíró. Az egyetem előcsarnokában ült és már készült hazamenni, nagyon levert volt, mikor egy fiatal hölgy odament hozzá és megkérdezte mi a baj. Elmondta, amit a tanár mondott neki, és hogy éppen ki akar iratkozni. A nő szigorúan nézett rá és azt mondta: Hogyan merészelt ilyet mondani magának? Nem fog kiiratkozni, hanem velem jön. Ő volt az egyetem dékánja. Áthelyezte egy másik csoportba a fiatalembert, egy másik professzorhoz. Ez a fiatalember sosem találkozott szobatársával. Teljesen eltérő környezetből származtak. A szobatársa gazdag családban nőtt fel, ő meg vidékről jött. De Isten mindig tudja, mit csinál. Ha az a vágyad, hogy fejlődj, jobbá válj, Isten mindig a megfelelő embereket hozza utadba. Amikor ez a szobatárs megtudta, hogy a fiú mi szeretne lenni, azt mondta neki: Sosem leszel újságíró ezzel a szókinccsel. Új szavakat kell tanulnod. A szárnya alá vette és minden nap új szóra tanította meg. Napról napra, hónapról hónapra új szavat tanított meg neki a szótárból, megtanította a helyes kiejtésre. 4 évig minden nap új szót tanultak. Ez a fiatalember ma világhírű újságíró, a legfontosabb hálózatoknak dolgozik, és a hírekben látom őt minden nap. Mindez azzal kezdődött, hogy naponta megtanul 1 új szót.

Mi a TE terved a fejlődésre? Teszel valamit folyamatosan és kitartóan azért, hogy javíts magadon? Ha nem, akkor ma elkezdheted. Csinálj egy tervet. Ez lehet olyan egyszerű pl., hogy minden nap felkelek és az első 20 percet arra szánom, hogy Isten szavain elmélkedek. Oktató CD-t hallgatok munkába menet. Este kicsivel korábban kikapcsolom a TV-t és 20 percig olvasok egy könyvet. Összefogok a mentorommal és havonta 2-szer elmegyünk ebédelni. Minden hétvégén elmegyek a gyülekezetbe. Ez egy növekedési terv.

Ha felelősségteljesen hajtod végre terved, Isten viszonozni fogja az erőfeszítést. Én hiszem, hogy az elkövetkezendő napokban új lehetőségek fognak utadba kerülni. Lehetőséged lesz kiterjeszkedni, új kihívásokkal szembenézni, új szintre lépni, de fel kell készülnöd.

Ne hagyd el magad, a nagyság magjait hordozod bensődben. Csak arra várnak, hogy gyökeret verjenek és kikeljenek. Határozd el, hogy minden nap valami újat tanulsz. Ha van egy növekedési terved életedre és tartod magad hozzá, adottságaid fejlesztésére fókuszálsz, Isten megígéri, hogy adottságod teret fog nyitni neked. Ez azt jelenti, hogy azt fogja megtenni neked, amit ennek a fiatalembernek is tett. A megfelelő embereket hozza életedbe, a megfelelő lehetőségeket adja neked. Egyre magasabbra emelkedsz és én hiszem és kijelentem, hogy minden vágyad, minden álmod, melyet Isten ültetett szívedbe, meg fog valósulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.