2013. január 13.

Joel Osteen pasztor, batorito uzenete, Neked: Vannak olyan álmok, amiket Isten ültetett szívünkbe


Készítette: Lisa Szanyel
Mik a céljaid? Mindennel kapcsolatban, amivel kötelezettségeid vannak, céljaid is kell, hogy legyenek. Legyen az egy több száz embert foglalkoztató vállalat, vagy a gyermeked nevelése. Kell, hogy legyen egy terved: most itt vagyunk, ezek a céljaim és így akarom elérni. Ne éld céltalanul az életed! Így eltéveszted a küldetésed, azt, amiért teremttettél. Ismerned kell a különbséget az álom, amit Isten ültetett el benned és egy egyszerű kívánság között.
Gyermekként sokan álmodozunk, hogy hősök, híres focisták, színészek leszünk. Legtöbbször ezek csak kívánságok, kinőjük ezeket az álmokat.

De vannak olyan álmok, amiket Isten ültetett szívünkbe. Úgy lehet egy álomról megállapítani, hogy Istentől származik-e, hogy az ilyen vágy nem múlik el. Ez egy igazi álom, ha nem hagy el téged, még akkor sem, ha te elhagyod őt. Elnyomod, figyelmen kívül hagyod, megpróbálsz szabadulni tőle, de újból és újból visszatér hozzád. Ez az Isten által adott álom.

Sokszor hallom emberektől: Joel, én szeretném ezt a vállalkozást megcsinálni. Nem tudom kiverni a fejemből. Vagy, hogy én szeretnék oda eljutni…
Az álom bennük van, a vágy nem hagyja el őket, de van még valami, amit tenni kell. Ezt a vágyat egy tervnek is kísérnie kell. Egy álom, terv nélkül csak egy óhajként fogja végezni.
A Biblia azt írja Jakab 2:17-ben:”Faith, without corresponding actions, is dead.” Így a hit is, ha tettei nincsenek, halott önmagában.
Olvastam valahol, hogy az emberek 95%-ának nincsenek célprogramjai. Nincs tervük mindazon álmok megvalósítására, melyeket Isten ültetett el szívükben.

1953-ban meginterjúvolták a Yale egyetem egyik végzős osztályát. Megkérdezték, hogy kinek vannak leírva céljai egy azok elérésére vonatkozó tervvel együtt. Kevesebb, mint 3%-uknak voltak céljai. 20 évvel később megkérdezték ugyanezt az osztályt. Kiderült, hogy az a 3%, akiknek céljaik le voltak írva, nemcsak elégedettebb, boldogabb volt, mint a másik 97%, hanem jövedelmük is sokkal magasabb volt, mint a többieké.
Miért van ez? Mert ők fókuszáltak, célorientáltak voltak. Minden napjuknak célja volt, tudván, hogy mit akarnak véghezvinni. Nem csak a célkép volt előttük, hanem az eléréséhez szükséges terv is megvolt hozzá.

A Biblia azt mondja, írd le látomásod és tisztázd.
Arra akarlak bíztatni, hogy írd le céljaidat. Írd le, mit akarsz elérni. Ne mondd azt, hogy: Joel, én tudom, mit akarok, minden itt van a fejemben. Valami történik, ha elég komolyan gondolod és leírod papírra céljaidat. Tartsd a céljaid magad előtt. Tedd ki a tükörre vagy az íróasztalodra. Minden év első napján írj le 4-5 fő dolgot, amit szeretnél megvalósítani!

Egész héten látom magam előtt céljaimat. Ha látod ezt a képet magad előtt, ez segíteni fog abban, hogy fókuszban maradj.
2-féle cél van. Hova akarsz eljutni 10 év múlva? Kellenek hosszú távú célok. Hol akarsz lenni mához 10 évre? Hol látod magad a karrieredben, anyagiakban, a párkapcsolatodban? Nézz messze előre az úton és tűzd ki a jelet, az útirányt! Hozz döntést, hogy ebbe az irányba tartok! 10 év múlva nem fogok ebben a pozícióban dolgozni, hanem a menedzsmentben leszek. Mához 10 évre nem ezt a lakást fogom bérelni, hanem saját otthonom lesz. 10 év múlva már nem leszek egyedülálló, hanem házas. 10 év múlva saját vállalkozásom lesz.

Szükséged van nagy, messze mutató célokra. Ha 1-2 év alatt meg tudod valósítani céljaid, akkor azok túl kicsik. Kell, hogy legyenek 10-15-éves céljaid.
Ugyanakkor rövidtávú célok is kellenek. Ez az, amin most éppen dolgozol. Például, hogy ebben az évben lefogyok 10 kilót, elvégzek egy tanfolyamot, ami fejleszti képességeimet. Azért kellenek a rövidtávú célok, hogy általuk ünnepeljük győzelmünket a nagy célokhoz vezető úton. Más szóval, lehet, hogy nem szoktam le a cigarettáról, de 2 szállal kevesebbet szívok, ezért most ünnepelhetek. Vagy a hölgyeknél: Ugyan még nincs 38-as méretem, de lefogytam 2 kilót, ezért ünnepelhetek. Vagy, még ugyan nem másztam ki az adósságból, de a hitelkártyám legalább már nem ment mínuszba, ezért most ünnepelhetek.
Szükséged van rövidtávú, elérhető célokra, hogy ünnepelni tudj. Ez segít, ösztönöz.

De sokan abban hibáznak, hogy egy cél önmagában nem elég. Kell egy terv is. Milyen lépéseket teszel célod eléréséhez? Sokszor hallom a választ: Imádkozok, hiszek, bízok. Ez fontos, de nem elég. Isten elvárja tőlünk, hogy tervet készítsünk.
A Biblia azt mondja, ha nem tervezem meg az útvonalat, Isten nem tudja irányítani lépteimet. Noénak volt terve a bárkára, Salamonnak volt terve a templomra és Istennek megvolt a terve az Univerzumra. Kell egy terv is céljaidhoz. Ha az egyik célod, kapcsolatod megjavítása, ez nagyszerű, de kell egy terv is. Én a következőket tenném házasságom megjavítására. Ebben az évben tiszteletteljesebb leszek, nem fogok vitatkozni jelentéktelen dolgokon, minden nap legalább egyszer megdicsérem a páromat.

Én azt hiszem, ez a tervező szakasz a hiányzó láncszem azoknál, akiknek céljai nem valósulnak meg. Fontos célokat kitűzni, álmodozni, de a tervezés a gyakorlati rész. A tervek nélküli célok nem lesznek hatékonyak. Ha te megteszed a rád eső részt és tervet készítesz, a tőled telhető legjobbat hozod, Isten támogatja terved és segít neked véghezvinni. Nem kell mindent kitalálnod, nem kell előre látnod, hogy valósulhat meg a természetben. A lényeg az, hogy légy megfontolt, tedd, amit tudsz, így Isten irányítani tudja lépteidet. Ha teszel egy lépést, Isten is tesz egy lépést és több tudást, leleményességet, előnyöket ad neked.

Beszéltem egy fiatalemberrel, aki évekig kokainfüggő volt. Mindent megpróbált, imádkozott, hitt, elszánt volt, de mindig visszaesett. Most azonban már 6 hónapja tiszta volt. Ez a leghosszabb időszak, amióta próbál leszokni. Kérdeztem, hogy csinálta. 3 dolgot mondott nekem. 1. megváltoztatta a barátait. 2. Rehabilitációs csoportba járt. 3. Volt egy barátja, aki minden nap felhívta, bíztatta, segített neki, hogy tiszta maradjon.
Ez a 3-dik dolog nagyon fontos, mert vannak dolgok, amikkel egyedül is boldogulunk, de van, ami meghaladja erőnket. Ha tervet készítesz, ne légy túl büszke ahhoz, hogy segítséget kérj. Nekünk szükségünk van egymásra.
Ha küszködsz életed valamilyen területén, tudd, hogy Isten tud valakit számodra. Nem kell most tudnod, hogy ki az, de ha nyitott maradsz, Isten vezetni fogja lépteidet. A megfelelő embereket fogja életedbe hozni. Ez az egyik legfontosabb dolog, ami visszatart az előretörésben, álmaink megvalósításában. Nem tudunk minden álmot, amit Isten elültetett szívünkben, egyedül megvalósítani. Isten arra teremtett bennünket, hogy szükségünk legyen egymásra. Szükségünk van olyanok tudására, akik előttünk jártak. Szükségünk van barátok bátorítására, ha mélyponton vagyunk.

Amikor tervet készítesz, légy nyitott arra, hogy másokat is belevegyél. Ezt tette ez a fiatalember is. Mindig kudarcot vallott, de amikor a megfelelő embereket bevonta és a megfelelő tervet állította céljaihoz, sikerre vitte.
Hadd kérdezzem meg, van terved, házasságod fenntartására? Képességeid fejlesztésére? Arra, hogyan élj egészséges életet? Egy álom nem elég, lépj tovább. Írd le céljaid és sorold fel, mit teszel elérésükhöz.

Lehet az a célod, hogy előbbre juss karrieredben. Vezető akarsz lenni vagy saját céget alapítani. Mit kezdesz ezzel a céllal? Van egy segítőd, aki nálad többet tud? Vagy könyveket, anyagokat olvasol, tanulmányozol, ezzel a területtel kapcsolatban végezz el egy levelező tanfolyamot vagy esti iskolát. Ezáltal tettekkel is alátámasztod céljaidat.
Van egy barátom, akinek az volt a vágya, hogy saját cége legyen. Van egy jó állása, de érzi, hogy többre képes. Ez az álma nem hagyja őt el. Így szabadidejében mindig tanul és már üzleti tervet is készített. Tudja, mennyi ügyfélre van szüksége ahhoz, hogy nyereséges legyen. Tervet készít. Ez több mint álmodozás, célkitűzés. Ő már a 3-dik fázisban van, stratégiát készít. Nem ül le és vár, hogy Isten egy céget pottyantson az ölébe. Tudja, hogy a siker rajta is múlik. Megteszi a ráeső reszt az előkészítéssel.
Mondhatod, hogy szeretnél ezt vagy azt elérni, saját céget alapítani, de mindez csak kívánság, terv nélkül. Nem elég érezned a vágyat magadban, de lépéseket is kell tenned. Határozd el, hogy ebben az évben nem csak álmodozok, célokat tűzök ki, hanem elkezdek lépéseket is tenni a megvalósításhoz.

És újra mondom, nem kell mindent kitalálnod. Csak tedd a tőled telhető legtöbbet és Isten el kezd vezetni téged.
Évekkel ezelőtt olvastam egy tizenévesről, aki Pennsylvaniában egy farmon nőtt fel. A családja tagjai soha nem hagyták el ezt a kisvárost, csak a farmjukon dolgoztak. De ez a fiatalember tudta, hogy ő többre képes, arról álmodozott, hogy főiskolára jár. Valójában nem sok esélye volt rá. Családja szegény volt, nem voltak összeköttetéseik. De ahelyett, hogy leült volna és hagyja, hogy álma kívánsággá váljon, elment a helyi telefontársasághoz és szerzett egy New York-i telefonkönyvet. Oda akart menni, dolgozni és tanulni. Átlapozta a telefonkönyvet és talált egy áruházláncot, aminek 393 üzlete volt Nem York-ban és környékén. Azt gondolta, hogy ez olyan nagyvállalat, biztosan tudnak neki munkát adni. Elhatározta, hogy minden egyes üzletnek ír és megkérdezi van-e szabad állás. Nem volt sem számítógépe, sem írógépe, kézzel írt 393 levelet. Leírta önéletrajzát, és hogy mindent megtenne, még takarítana is, csak hogy ott dolgozhasson. A célja az volt, hogy naponta 15 levelet írjon.
Ezt meg is tette és több mint egy hónap alatt 393 egyéni levelet írt mindegyik üzlet menedzserének
Hónapról hónapra nem történt semmi. Újabb hónapok, egy fél év is eltelt és nem kapott választ. Annyira csalódott volt, már éppen fel akarta adni, de más terve volt. Épp betöltötte a 18-at és megkérte szüleit, engedjék el vonattal New York-ba, hogy elmenjen néhány üzletbe, hátha kap munkát. Mikor megérkezett New Yorkba, elment a legnagyobb üzletbe a Time Squaere-en. Bement az üzletvezetőhöz, mondta neki, hogy ez és ez vagyok és szeretném megtudni, hogy megkapta-e levelemet, amiben állást keresek. A menedzser azt válaszolta, hogy nem kapta meg, mert ha erre a címre is küldte, akkor is a központba megy a személyzeti osztályra.
Ez 4-5 házzal odébb volt, így elment a fiatalember oda és a recepción elmondta miért jött. Elvezették egy irodába. Magas, elegáns ember, a vezérigazgató ült egy asztal mögött. A fiatalember annyira ideges volt. Elmondta, hogy uram, ez és ez a nevem és szeretném megtudni, hogy megkapta-e a leveleimet, amiben munkát keresek. A vezérigazgató elfordult az asztaltól és egy nagy köteg papírra tette a kezét. Azt mondta: Igen, mi megkaptuk a leveleit. Mind a 393-at. Mosolygott és azt mondta: Tudtuk, hogy hamarosan el fog jönni. Ma délután kezdheti a munkát.
Ez a fiatalember nemcsak elvégezte a főiskolát, hanem az áruházlánc egész régiójának vezetője lett.
Mi a lényeg? Neki volt célja és terve is hozzá. Ha teszed a tőled telhető legtöbbet, Isten irányítani fogja lépteidet és a megfelelő emberek, megfelelő lehetőségek fogják keresztezni utadat. De ha nem törünk előre, nem készítünk tervet, tesszük amit tudunk, álmaink csak kívánsággá válnak.
Remélem, ez nem történik meg. De ha tudod, hogy Isten valamit szívedbe tett, tudod, hogy ez sorsod része, nem hagy el, elengeded, de mindig visszatér!
Ekkor biztos lehetsz, hogy ez olyan álom, amit a teremtő adott neked és mindent meg kell tenned azért, hogy megvalósítsd.

Fel kell készülnöd. Ez jelentheti azt is, hogy meg kell változtatnod barátaidat. Ők egy korszakot jelentettek életedben, de most egy új korszak van és ahhoz, hogy magasabbra juss, meg kell válnod az olyan kapcsolatoktól, amik korlátoznak és alakíts ki új baráti kört. Olyanokkal, akik felhúznak és inspirálnak a magasabbra emelkedésre.
Én úgy találtam, hogy ha te vagy a legokosabb a csoportban, akkor a csoport túl okos. Keress olyan embereket, akik okosabbak nálad, akik arra késztetnek, hogy a következő szintre nyújtózz és mindent megkapj, amire Isten teremtett.
Ez jelentheti azt, hogy a könyvtárba kell menned és felkutatnod azt, amit Isten a szívedbe ültetett.
Jelentheti azt, hogy hetente egy este le kell mondanod a fociról és tanfolyamra kell járnod, hogy többet tanulj.
Növekedj, tanulj tovább, légy felkészült! A siker szándékos.

Ismerek olyanokat, akik anyagi gondokkal küszködnek. Nagyon mélyen vannak. Szeretnének kijutni, hisznek, imádkoznak, de Isten azt mondja: Van terved? Ha előállsz egy tervvel, Isten irányítani fogja lépteidet.
Nagyon sokszor, ha az embereknek adósságai vannak, annyira csalódottak, letörtek, hogy nem is akarnak szembesülni velük. Nem tudják ezrek-e vagy százezres nagyságrendű-e. Nem akarják számolgatni. Attól félnek, hogy számokban ki sem fejezhető. Ez nem igaz. Isten mindig tud egy kiutat. Kell, hogy legyen egy terved!
Ülj le valakivel, aki segíteni tud neked! Ülj le valakivel, aki jó tanácsot tud adni neked. Én találkoztam már emberekkel, akiknek mindenféle adósságaik voltak, amit te el sem tudsz képzelni. De általános szabály, hogy egy helyes tervvel a legtöbb ember 3-5 év alatt megszabadulhat adósságaitól. Csak kell, hogy legyen egy világos terved.

Hadd adjak egy példát.
Ha ötezer Dollár adósság van a hitelkártyádon és a minimum 2%-ot, 100 Dollárt törlesztesz vissza havonta, akkor 86,5 évig fog tartani, hogy visszafizesd. És ha ezt megéred, 38-ezer Dollár kamatot fogsz visszafizetni.
A helyes terv az lenne, hogy minél hamarabb visszafizeted.
Egy másik példa. Ha 100-ezer $ hiteled van a házadra és azt 8% kamattal 30 év alatt kell törlesztened, akkor évente 1 extra törlesztés mellett 8 évvel rövidül meg átlagosan a visszafizetés ideje. Ez az, amit mi tehetünk.
Azt mondod, Joel én azért vagyok itt, hogy megtudjam hogyan lesz áldott az életem. Én azt mondom, így lesz áldott életed.

Tűzz ki célokat és tervezz!
A célod lehet, hogy kimássz az adósságaidból, de a terv, ami követi, hogy pl. nem megyek étterembe vacsorázni, eladom a drága autómat és egy olcsóbbat veszek és a pluszból az adósságomat törlesztem. Ha ilyen lépéseket teszel, Isten azt mondja, neki vannak tervei, megteszi, ami tőle telik, hadd irányítsam lépteit, hadd szerezzek neki forrásokat, előnyöket. Hadd hozzam a megfelelő embereket útjukba. Te megteszed a természetest és Isten megteszi a természetfölöttit.

Arra kérlek, hogy állíts fel egy célprogramot: ez a célom, ezt ültette Isten a szívembe és így tervezem ennek elérését. Az anyagiakban, a karrierben, a kapcsolatodban, ne kezdj új hetet tervek nélkül!
Írd le hosszú távú céljaidat, hogy hova akarsz 10 év múlva eljutni? A rövidtávú célok. Min dolgozol most éppen? Leltározz, értékeld ki hogyan töltöd szabadidőd, hogyan költöd pénzed? Ertékeld ki baráti kapcsolataidat. Részei tervednek? Légy öntudatos! Ha álmodozáson, célkitűzésen túl tervezel is, Isten megígéri, hogy vezeti lépteidet és megvalósítod álmaidat.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.