2013. január 11.

Ige: Mária megkapja a megígért „magot”

„A Jézus Krisztus születése [eredete (világrajövetele)] pedig így vala:* Mária, az ő anyja, eljegyeztetvén Józsefnek, mielőtt egybekeltek [egyesültek] volna, viselősnek [várandósnak] találtaték a Szent Szellemtől. (Mát. 1,18)

*A Lukács írása szerinti Evangélium hírt ad arról, hogy Mária is kijelentést kapott: :„A hatodik hónapban pedig elküldeték Gábriel angyal Istentől Galileának [jelentése: csekély, alacsony, megvetett] városába, amelynek neve Názáret [jelentése: az őrzött. (héberül: Necáret; nácar = őriz; nécer = ág, hajtás], Egy szűzhöz, aki a Dávid [jelentése: szeretett, szerető; összekötő, egyesítő] házából való József [jelentése: adjon még hozzá] nevű férfiúnak volt eljegyezve [azaz: volt jegyese]. A szűznek neve pedig Mária [jelentése: keserűség, szomorúság].

És bemenvén az angyal ő hozzá, monda néki: Örülj, kegyelembe fogadott! Az Úr veled van, áldott vagy te az asszonyok között.. Az pedig látván, megdöbbene [zavarba jött; összezavarodott] az ő beszédén [(logoszán): Igéjén], és elgondolkodék [és fontolgatta], hogy micsoda köszöntés [és mit jelenthet] ez?!

És monda néki az angyal: Ne félj [ne rémülj, ne riadj és ne ijedj meg] Mária, mert kegyelmet . [Isten jóindulatát, kedvezését, jóindulatú gondoskodását] találtál az Istennél. És ímé fogansz a te méhedben, és szülsz fiat, és nevezed az ő nevét JÉZUSNAK. Ez nagy lészen, és a Magasságos [A Legfelsőbb] Fiának hivattatik; és néki adja az Úr Isten a Dávidnak, az ő atyjának, királyi székét [trónját]. És uralkodik [királyként] a Jákób [jelentése: aki a másik helyére lép] házán mindörökké [az örökkévalóságon át]; és az ő királyságának [országának; uralkodásának] vége nem lészen!

Monda pedig Mária az angyalnak: Mi módon lesz ez, [hogyan lehetséges ez] holott én férfit nem ismerek? És felelvén az angyal, monda néki: A Szent Szellem száll te reád, és a Magasságosnak [a Legfelsőbbnek] (ható)ereje árnyékoz meg [és ragyogó ködbe burkol be, árnyékával beborít; természetfölötti befolyással vesz körül] téged; azért ami születik is szentnek hivatik, Isten Fiának.

És ímé Erzsébet, a te rokonod, ő is fogant  fiat [áldott állapotba jutott] az ő vénségében [öregségében]; és ez már a hatodik hónapja néki, akit meddőnek [magtalannak] hívtak [és neveztek]. Mert az Istennél semmi sem [nincs olyan dolog amely] lehetetlen [mert Isten egyetlen szava (rémája: személyre szóló kijelentése) sem hiúsulhat meg]. Monda pedig Mária: Ímhol az Úrnak szolgálója [(rab)szolgálóleánya]; legyen nékem [történjék velem; (váljék valóra)] a te beszéded [(rémád): igéd, kijelentésed] szerint. És elméne ő tőle az angyal” (Luk. 1,26-38)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.