2013. január 15.

Ige: Az útkészítő


Minden krisztusi embernek szól az Ige: Készítsétek az Úr útját!

Hirdessétek az Evangéliumot, a győzedelmes hadvezér érkezésének jó hírét!

 „A Jézus [héberül: Jehosua = Jahve az üdvösség, a szabadítás; a megváltó] Krisztus [a Felkent], az Isten Fia Evangéliumának [örömhírének] kezdete” (Márk. 1,1-2)

Amint meg van írva a prófétáknál: Ímé én elküldöm az én követemet [küldöttemet] a Te orcád [színed; személyed] előtt, aki megkészíti [hogy előkészítse] a Te útadat előtted*

(segély)Kiáltónak szava [hangja szól (hangzik)] a pusztában [sivatagban]: Készítsétek meg az Úrnak útját, egyengessétek  meg [tegyétek egyenessé] az ő ösvényeit**

És bemerítő Jánosban beteljesült a prófécia, amely így lett megírva: „Ímé, elküldöm én az én követemet, és megtisztítja előttem az utat. És mindjárt eljön az ő templomába az Úr, akit ti kerestek, és a szövetségnek követe, akit ti kívántok; ímé, eljön, azt mondja a Seregeknek Ura

 „Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja. És az atyák szívét a fiakhoz fordítja, a fiak szívét pedig az atyákhoz, hogy el ne jöjjek, és meg ne verjem e földet átokkal” (Malak. 3,1; 4,5-6)

Zakariás – az ő apja – így prófétál róla:: „És ez Ő előtte fog járni az Illés szellemével és erejével, hogy az atyák szívét a fiakhoz térítse, és az engedetleneket az igazak bölcsességére, hogy készítsen az Úrnak tökéletes népet” „hogy megtanítsd népét az üdvösség ismeretére, bűneik bocsánata által” (Luk. 1,17; 1,77)

 **A prófécia, amelyet Bemerítő János betöltött, így hangzott: „Egy szó kiált: A pusztában készítsétek az Úrnak útát, ösvényt egyengessetek a kietlenben a mi Istenünknek! Minden völgy fölemelkedjék, minden hegy és halom alászálljon, és legyen az egyenetlen (elgörbült, azaz kanyargós) egyenessé és a bércek rónává. És megjelenik az Úr dicsősége, és minden (hús)test látni fogja azt; - Az üdvözítő (megmentő, szabadító Isten), az ÚR maga mondja ezt” (Ésa. 40,3-5)

Máté így ír erről: „Azokban a napokban megjelent Bemerító János, és ezt hirdette Júdea pusztájában: Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa! Mert ő volt az, akiről Ézsaiás így prófétált: Kiáltó hangja szól a pusztában: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!” (Mát. 3,1-3)

Lukács meghatározza „azokat” a napokat: „Tibérius császár (jelentése: a Tiberből (mint a folyók istenéből) uralkodásának tizenötödik esztendejében pedig, mikor Júdeában Poncius (jelentése: áthidalt (hidat vert) Pilátus (jelentése: hajítódárdával ellátott; a felfegyverzett).volt a helytartó, és Galileának (jelentése: megvetett) negyedes fejedelme Heródes (jelentése: hősies). Iturea (jelentése: nomádok földje) és Trakhónitis (jelentése: vad, köves vidék; göröngyös terület) tartományának pedig negyedes fejedelme az ő testvére Filep (jelentése: aki a lovakat (a testi erőt) kedveli)., Abiléné (jelentése: keserűség ligete, szenvedés ligete, siratóhely) negyedes fejedelme meg Lisániás (jelentése: a fájdalom, szomorúság feloldója, a gondok összetörője). Annás (jelentése: alázatos) és Kajafás (jelentése: kőfaragó; elnyomás) főpapsága alatt, lőn az Úrnak szava Jánoshoz (jelentése: Jahve nagylelkű adakozó), a Zakariás (jelentése: Jahve megemlékezett róla) fiához, a pusztában.

 És méne a Jordán (jelentése: az alájövő, a lefelé folyó, siető) mellett lévő minden tartományba prédikálván a megtérés (a gondolkozásmód megváltozásának) bemerítését a bűnöknek bocsánatára;

Amint meg van írva Ézsaiás próféta beszédeinek könyvében, ki ezt mondja: Kiáltónak szava a pusztában: Készítsétek meg az Úrnak útját, egyengessétek az ő ösvényeit. Minden völgy betöltetik, minden hegy és halom megalacsonyíttatik; és az egyenetlenek egyenesekké, és a göröngyös utak simákká lesznek; És meglátja minden (hús)test az (üdvözítő) Istennek szabadítását” (Luk. 3,1-6)

Bemerítő János a farizeusok kérdésére, hogy ki ő, így válaszol: „Monda: Én kiáltó szó vagyok a pusztában. Egyengessétek az Úrnak útját, amint megmondotta Ézsaiás próféta” (Ján. 1,23)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.