2013. március 13.

Dr-Kováts György: NE MONDD KI – Ne tegyél szívességet az ellenségednek! (3)


Péld 24:29 Ne mondd ezt: amiképpen cselekedett én velem, úgy cselekszem ő vele; megfizetek az embernek az ő cselekedete szerint.

Ha kimondod, amit az ördög súgott, könnyebben meg is teszed. Amit már kimondott az ember, hajlik rá, hogy meg is cselekedje. Jobb, ha ahogy kimondtad, megbánod, megvallod, hogy bűn volt, és elhatárolod magad tőle. Hangos szóval. Ahogy kimondtad, még hangosabban: MONDD KI AZ ELLENKEZŐJÉT! MONDD KI A JÓT. A helyeset. Amit az Úr mondana. Amit az Úr akar, hogy mondj. Ha ezt is megteszed, és bocsánatot is kérsz, és tartod magad a továbbiakban a helyeshez, és nem mondogatod többé a gonoszt, (amit az ördög súgott: „én nem megyek többé oda”, stb.), akkor semlegesítetted a saját rossz beszédedet. Ha nem teszed meg, ha nem semlegesíted, akkor magot vetettél, saját gonosz beszédeddel, hitetlenségeddel, lázadásoddal, engedetlenségeddel, kemény szíveddel, haragoddal, meg nem bocsátásoddal, okoskodásoddal, méltatlankodásoddal, zúgolódásoddal, sértettségeddel, megbántottságoddal, magot vetettél, ami ki fog kelni.

Préd 5:6 Ne engedd a te szádnak, hogy bűnre kötelezze testedet, és ne mondd az angyal előtt, hogy tévedésből [esett] ez; hogy az Isten a te beszéded miatt fel ne háborodjék, és el ne veszesse a te kezeidnek munkáját.

Vesd el a gonosz beszédet, határold el magad tőle, bánd meg, és valld meg, hogy gonosz volt. Mondd ki, hogy te nem vállalsz vele közösséget. Mondd ki, hogy az Úrnak legyen igaza, és mondd ki a jót. Azt, amit az Úr mondana abban a helyzetben. Valld meg, hogy sértettségből volt, lázadásból, engedetlenkedésből, elégedetlenségből, vagy amilyen indítékból származott. Valld meg, és dolgozz ellene. Mondd ki a jót. Mondd ki, amit az Úr mondana. Mondd el tízszer is, ha egyszer mondtad a gonoszt. Mondd el elégszer. Ezzel semlegesíted, és ezzel teszed erőtlenné saját gonosz magvetésedet. A gyomot nem elég egyszer kicibálni. Újra és újra ki kell kapálni, mert a gyökere még bennmaradhatott. Cibáld, kapáld, és tartsd tisztán életed, elméd, beszéded szántóföldjét. Csak a jó magokat vesd, és ami gonosz, azt szakítsd ki, tövestől.

Péld 20:22 Ne mondd: bosszút állok rajta! Várjad az Urat, és megszabadít téged!

Ez harc. Szellemi harc. A beszéd tisztaságáért folytatott értékes harc. Isten harca teérted. Isten harca a te életed tisztaságáért, azért, hogy áldott legyél, hogy áldás alatt élhess. Ebben a harcban te vagy Dávid, és a gonosz beszédek, a fenyegető érzések, a veled történő igazságtalanság, és minden, amit ezzel kapcsolatban rosszat kimondtál – Góliát. Menj ellene, sietve, és mondd ki közben a jót, ami Istentől van, amire építhetsz, és amire mások is építhetnek.

„SEMMI rothadt beszéd a ti szátokból ki ne származzék, hanem CSAK, ami hasznos, a szükséges építésre.” (Ef 4,29.)

Ne beszélj sértődésből. Inkább hallgass. Ne beszélj félelemből. Inkább mondd ki az Igét. Mondj ki, akár csak egyetlen egy igét is, mondd ki, de ne beszélj félelemből. Ne beszélj depressziós hatás alatt. Ne adj hangot a sötétben látásodnak. Mondd ki a jót. Tudatosan. Mert a nyelv kormány. Egy egész hajó kormánya. Zabla, amivel lovakat irányítanak. A te szájadban van, rajtad múlik, szavaidon, amiket kimondasz, hogy merre fogsz tartani egész életeddel.

Mit szeretnél?
Haladjon előre, jó irányba minden, bontakozzanak ki a leghelyesebb kapcsolatok, legyen sikeressé vállalkozásod, kezdeményezésed, lépésről-lépésre? Vagy szeretnéd, hogy állandó akadályokba ütközz, váratlan nehézségek, bénítások akadályozzanak meg mindenben, amire kezedet veted? Melyiket szeretnéd? Normális ember szeretné az áldást. Az első verziót. Ugye? Van ebben valami részed? Abban, hogy áldott lehessen az életed?
Igen.

1./ Megtérsz és befogadod a Megváltót az életedbe, és új életet kapsz Tőle. Újjászületsz.
2./ Mindenben keresed (először) az Isten országát, és az Ő igazságát. Keresed az Ő akaratát, és azt akarod cselekedni. Közben megismered az Urat, az Ő Igéjét, és befogadod minden igazságát az életedbe. Formálódsz. Az Ő hasonlóságára.
3./ Megőrzöd szavaidat. Akármit érzel, akármilyen rossz (nehéz, reménytelen) tapasztalaton is mész keresztül. Megőrzöd, hogy ne mondjanak rosszat. Ne ártsanak senkinek. Az igazságot, és nem egyebet. Semmi egyebet.
Ezt tudod tenni. És megteszed, lépésről-lépésre, mindig, amit az Úr mutat neked. Ez a hűség útja. Ez a hit útja. Ez Isten útja a te számodra. A Szent Lélek (Szent Szellem) útja, a szüntelen vezetés, az Isten Igéjének kormányzási útja. Jó út? Nagyon. Mi a feltétele, hogy végigjárod? Az, hogy az Úr szeret téged, és te ezt a szeretetet előre veszed az életedben. Így akarod viszontszeretni Őt.

Őrizd szavaid nyílását. Őrizd a szájadat. Ne szólj rosszat. Semmit. Csak jót. Ami a mennyből való. Ámen.

„SEMMI rothadt beszéd a ti szátokból ki ne származzék, hanem CSAK, ami hasznos, a szükséges építésre.” (Ef 4,29.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.