2013. március 12.

Bárányokat legeltetni vagy bakokat szórakoztatni?

 Katalin László megosztott egy hivatkozást.

Egy rossz folyamat figyelhető meg a hitvalló keresztények körében, olyan durva és hallatlan, hogy nem lehet áttekinteni rajta. Az utóbbi néhány évben kiszélesedett, bomlaszt mint a kovász, amely dolgozik, amíg az egész tészta megkelt. Sikeresen sugalmazza sátán a gyülekezeteknek - mely szerint az a feladatuk, hogy az embereknek szórakozást kínáljanak, amivel megnyerik őket.

Az egyház bizonyságtétele egyre inkább ellaposodik. (...) Aztán az emberek közömbösek lesznek és a világi befolyásokat nem veszik tragikusnak. Hamar elfogadják a gyülekezetek. Manapság azért, hogy a tömegeket elérjék ezt a metódot alkalmazzák.

Ennek mint ellenzője a következőket mondom:
Először: Sehol az Írásban nem látható, hogy a keresztény gyülekezetek feladata lenne, az embereket szórakoztatni. Ha ez a szellemi munkák tartozéka lenne, Krisztus nem említette volna? És mondta nekik: Menjetek el a széles világra, hirdessétek az evangéliomot minden teremtésnek! Mk. 16,15

Ez elég érthető. Ugyancsak érthető lett volna, ha hozzáfűzte volna: ... és akik nem fogadják nagy érdeklődéssel az evangéliumot, kínáljatok azoknak szórakoztatást. Mi azonban nem találunk ilyen szavakat. Úgy néz ki, hogy Ő nem gondolt ilyesmire.

És Ő adott némelyeket apostolokul, másokat prófétákul, némelyeket evangélistákul, másokat pedig pásztorokul és tanítókul, A szentek tökéletesbítése céljából szolgálat munkájára, a Messiás/Krisztus testének építésére Ef. 4,11
Miként helyezzük be a szórakoztatókat? A Szent Szellem nem említi őket.

Másodszor:
A szórakoztatás kínálata ellentétes a Messiás/Krisztus és apostolai életében és tanításában. Milyen felállása volt a gyülekezetnek a világgal szemben? Ti vagytok a Földnek sója ... Mt 5,13, nem pedig szopogatós cukorkája!
Ha az Úr szórakoztató és vicceskedő módon prédikált volna népszerüsége kárt szenvedett volna (...).
Nem olvasok arról, hogy Ő mondaná: Fuss utánuk Péter és mondd nekik, hogy holnap reggel az istentiszteletnek egy új módját vezetjük be, ami attraktív lesz rövid prédikációval. Egy kellemes estét készítünk elő a népnek. Mondd nekik - biztosan jól fogják érezni magukat. Gyorsan, Péter, valahogy be kell hoznunk az embereket!

Jézus/Jesua könyörült a bűnösökön, sírt és bánkódott miattuk, de soha nem szórakoztatta őket.
Hiábavaló a keresés az újtestamentomi levelekben és evangéliumokban a szórakoztatások után. Az üzenet így hangzik: Gyere ki (a világból), maradj kívül és tartsd magad tisztán tőle! (...)

Az első keresztényeknek végtelen bizalmuk volt az evangéliumban és nem volt szükségük más fegyverre, a világ eszközeire. Miután Pétert és Jánost nyivános prédikációjuk után letartóztatták, összegyült a gyülekezet és imádkozott ApCs. 4. De az imádságuk nem így hangzott: Urunk add szolgáidnak, hogy ártalmatlan és okosan kigondolt szórakoztatással megmutassuk ezeknek az embereknek, mi keresztények micsoda vidám nép vagyunk.

Ők nem hagyták magukat visszatartani attól, hogy a Messiást/Krisztust hirdessék; nem volt idejük arra, hogy szórakozást szervezzenek. Az üldözés miatt szétszóródva elmentek mindenhova az evangéliumot hirdetni. Ők a fejetetejére állították a világot. Ezzel a különböztek tőlünk, mai keresztényektől.
Óh, Uram, tisztítsd meg Gyülekezetedet romlástól és értelmetlenségtöl, amivel az ördög megterhelte és hozd az apostolok módszerét vissza!

Végül:
A 'keresztény szórakoztatás' eltéveszti célját és feladatát. A fiatal megtérőknél nagyon súlyos károkat okoz.
Hagyd a 'gondtalanokat' és csúfolódókat, akik köszönik Istennek, hogy az egyház félúton eléjük jön, feláll és bizonyságot tesz. Hagyd a megterhelteket szóhoz jutni, akik a 'keresztény' koncert hatására 'békét' találnak. Hagyd az alkoholistákat felállni, akiknél a 'keresztény' előadás döntő hatást ad megtérésükhöz.
Senki nem épül meg! Az evangélizáció szórakoztatással senkit nem vezet megtérésre.

Amire ma szükség van, egy elmélyült, hitteljes tanulmányozása az Örökkévaló Igéjének, együtt átadott szellemi élettel, amely által az egyik a másik által növekszik, mint a víz mellé ültetett fa. Bibliai tanításra van szükségünk, ami értelmünket és szívünket úgy megérinti, hogy lángra gyúlunk.

Charles Haddon Spurgeon 1834-1892

Fordította: Katharina Becker

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.