2012. március 31.

Bob Gass: Bepillantás az idős korba (2)


„Az Úr félelme gyarapítja a napokat…” (Példabeszédek 10:27)

Annak titka, hogy jól tudjunk öregedni a következő: szívünkben maradjunk meg fiatalnak, maradjunk Isten közelében és továbbra is kötődjünk az élethez. Nem a tükör a problémád, hanem az, hogyan látod magad. Észrevetted már, milyen „fiatal” néhány idős ember, és milyen „öregnek” néz ki számos kortársuk? Nem az a válasz, hogy a fiatalság megfoghatatlan forrását keressük, és nem is az, ha megadjuk magunkat az időnek és a sorsnak. Inkább tedd a következő két dolgot: 

Első, állj a valóság talaján! Senki sem ostobább, mint az a nő, aki sminkjével próbálja olyanná tenni magát, amilyen évtizedekkel ezelőtt volt – kivéve azt az idős férfit, aki kigombolt inggel és csillogó ékszerekkel akarja az elveszett ifjúság férfiasságát felidézni.

Ha elégedett vagy a koroddal és életed ezen állomásával, mások is azok lesznek. Salamon rámutat, hogy az öregedés csökkenti az életerőt, elhomályosítja a látást, gyengíti az izmokat, megmerevíti az ízületeket, megőszíti a hajat és így tovább (ld. Prédikátor 12:1-5). A vitaminok, a torna és a jókedv segít ugyan, de maradj hű a valósághoz, hogy méltósággal tudd kezelni az öregedést. 

Másodszor: Ne hagyj fel az adakozással! „Légy nagylelkű, adakozz jótékonysági célokra! A jótékonyság magasan kamatozik. Ne gyűjtögesd, ne halmozd fel javaidat, oszd szét őket! Légy áldás mások számára…” (Prédikátor 11:1-2 TM).

Ne hagyd abba energiád és erőforrásaid befektetését Isten országába csak azért, mert azt hiszed, itt az ideje, hogy a fiatalok átvegyék a stafétát. Ha ezt teszed, magányosság és búskomorság költözik életedbe, melyet a betegség és a halál hamarosan követ.

Ha becsukod az ajtót, behúzod a függönyöket és elszigeteled magad, akkor öreg vagy, bármennyi legyen is éveid száma. De ha benne maradsz a főáramban, odaadod maga Istennek és az embereknek, egész életedben fiatal maradsz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.