2013. augusztus 15.

Walter Martin Borngraeber: VILÁGOSSÁG ÉS KÖTELEK c. igei elmélkedéséből

Készítette: Tünde Guti: 

"Kötelekkel kössétek az ünnepi áldozatot az oltár szarvához!" Zsoltárok 118:27.

Az ószövetségi égőáldozati oltárra a nyáj legszebbje, a hibátlan, szeplőtelen áldozata volt csak méltó. III. Mózes 1. De nem az állatnak a természetes fejlődés útján elért tökéletessége volt a "kedves jóillat" Isten számára, hanem a tűz ítélete által átlényegült, elváltozott állat a "füst". Érted, hogy Isten mit akar tőled?
Jézus így imádkozott: "Atyám, dicsőítsd meg a Te nevedet!" János 12:28. Csak a kereszthalála előtt beszélt Jézus a megdicsőülésről, amikor az utolsó órája már közel volt. És miben állt az Ő "felemeltetése"? Nem abban, hogy az Isten trónjához felemeltetett, hanem hogy a keresztre, a római bitófára emeltetett. János 12:12-13. Ha Ő a tömegnek átengedte volna magát, az királynak emelte volna fel, és nagy sikere lett volna.

"De Ő nem bízta magát reájuk." János 2:24. Vállalta a keresztre emeltetést, és élete gyümölcsöt termett...
És ezt a példát nem csupán magára vonatkoztatja, hanem kiváltképpen az Övéire. Az érett szőlőfürtök kipréseltetnek, a megérett magok megőröltetnek. Az utolsó vacsorán ezekkel hasonlítja össze élete értelmét a mi Megváltónk!
Ezek szerint nem valami elvont, szellemi teljesítményt vár el tőlünk a mi Istenünk...

"Értékeinket" összetöri, melyekkel neki, vagy egymásnak szolgálhatnánk, esetleg éppen az Ő dicsőségét célzó szándékkal. De ez az "összetörés" Őnála az átváltoztatás, átlényegülés művelete, melyek folytán életünket Ő gyümölcstermésre termékenyíti meg. Tehát nem sikerek, hanem "sok gyümölcs". János 12:24. Ehhez azonban az életet, sőt a testet is be kell mutassuk Istennek tetsző, szent, élő áldozatul! Róma 12:1.

Mennyire ellene van természetünknek: nem érvényesülni... Szívesen volnánk készen szellemi értéket létrehozni, ahelyett, hogy saját magunk lennénk az áldozat.

Az Isten dicsőítése és a "sok gyümölcs" a kereszthez vezető úthoz van kötve. Nincs más módja, minthogy főrendű énünket készségesen halálba adjuk, minden érvényesülni akarásával és minden önszereplési, önteljesedési vágyával együtt. Hiszen, hogy nekünk életünk és világosságunk van Istentől, csak Jézus Krisztus feláldoztatásának a gyümölcse!

S éppen a legjobb gyermekeitől várja el Isten mindig újból ezt a fájdalomteljes "önfeláldozást", valamilyen formában. Éppen az ő útjukba állítja bele a keresztet!... Nem azért teszi bele útjukba, hogy azt megkerüljék, vagy éppen félretolják, hanem, hogy arra felkötöztessenek. Ha elfogadjuk az Ő világosságát, akkor szükségünk van a kötelekre, melyek minket Isten akaratához és szándékaihoz kötöznek!

Ez az az oltár, melyen életünk az elhalás által gyümölcsöt hozhat, sok gyümölcsöt (János 12:24. 15:8.), maradandó gyümölcsöt (János 15:16.)


Walter Martin Borngraeber: VILÁGOSSÁG ÉS KÖTELEK c. igei elmélkedéséből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.