2013. május 18.

Dr-Kováts György: SEGÍTŐ ÚTITÁRS-1.


Hasonlatosképpen pedig a Szellem is segítségére van a mi erőtlenségünknek. Mert azt, amit kérnünk kell, amint kellene, nem tudjuk; de maga a Szellem esedezik mi értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal. Róma 8,26.

Hű, milyen nagy ajándék! Állandó segítőtárs. Állandó útitárs.
Szünantilambanomai – ez a görögben ezt jelenti, hogy megfogja valaki a dolog másik végét. Nem hagy téged egyedül a teher alatt. Márta ez ügyben kérte az Úr Jézus segítségét: „Uram, nincs-e arra gondod, hogy az én testvérem magamra hagyott engem, hogy szolgáljak?” (Lk 10,40.) Kinek esik jól, ha magára hagyják? Mindenki vágyik segítőtársra. (Igaz, Márta ebben a helyzetben tévedett, nem jól időzített, és súlyozott – de amit kér, az mindannyiunkban felmerül.)

A másik előfordulása az Újszövetségben itt van: „szünantilambanomai” – a Szent Szellem nem fog egyedül hagyni téged, semmilyen teher alatt. Ha szükséged van valakire, Ő ott lesz. Segítségére van erőtlenségednek. Amikor kiszolgáltatottnak érzed magad, nem látod a megoldást, emberek közt nem találsz megértésre, úgy tűnik, hogy mindenki magadra hagyott – Ő soha nem fog elhagyni téged. Gondjába vesz, segít, segítségedre siet. A „szün” azt jelenti, hogy EGYÜTT VELED, közösen. Az „antilambano” pedig azt jelenti, hogy gondjaidat felveszi, gondot fordít rád, ahogy a Lk 1,54-ben mondja: „felkarolta szolgáját Izráelt”. Az Acs 20,35-ben az „erőtlenekről” való gondviselést jelenti. Amúgy a „lambanó”, ami ennek a „szünantilambanomai”-nak a töve, nagyon gazdag jelentésű szó. Megfog, megragad, kezébe vesz. Felvesz, magára vesz, magához vesz – vagy elvesz valakiről valamit, eltávolít valamit. De a megragadás is benne van.

Mit csinál tehát a Szent Szellem az életeddel? Megragadja, nem hagyja egyedül, kiemeli, kivonja, illetve felemeli, magára veszi, magához öleli, és felkarolja. S mindezt veled együtt teszi. Segítségére van erőtlenségednek – megoldatlan, kilátástalan helyzetednek.

Hogyan teszi ezt?
Amit itt leír, nagyon megrázó: esedezik érted. Méghozzá nem is akárhogy. Olyan módon, amit ember el sem tud képzelni, ki sem tudna mondani magától.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.