2013. március 18.

Isten akarja hogy rágódjunk az Igéjén


 "Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz." (Józsué 1,8)

Emlékszem mindig amikor nagyszerű prédikációkat hallottam vagy egy mélyreható Biblia tanítást akkor azon gondolkoztam, hogy vajon hogyan tudta a tanító megtalálni mindezeket a nagyszerű igaz kincseit Isten igéjének! Ezért írtam meg az első könyvem 35 évvel ezelőtt: segíteni embereknek mint én.Rick Warren Biblia Tanulmányozó Metódusok könyve 12 féle tanulmányozási módszert mutat be, mint például fejezet összefoglaló módszer, a téma szerinti elemzés és a versről-verse elemzés módszere.

Az egyik kedvencem az áhitatos Biblia tanulmányozási módszer. Ha egy szóval szeretnéd jellemezni ezt a módszert, akkor valószínűleg a "meditálás" lenne az. Sokaknak ez szó egy rossz jelentéssel él. A Keleti vagy a "New Age" vallásra asszociálnak belőle. Néhány keresztény, ha a meditációra gondol, akkor embereket látnak török ülésben akik a fejüket magukba hajtva elmélkednek.

Ez talán a Keleti vagy a Budhista meditáció, de ez nem a keresztény meditáció. A Biblia 29 alkalommal használja a meditáció szót hogy leírja egy keresztény áhitatos életét. Isten azt szeretné hogy meditáljunk.

Megigéri hogy ha meditálunk az Igéjén, akkor megáld minket. A Józsué 1,8 ezt mondja: "Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz."

Tehát Isten szerint ha sikerrel akarsz járni, akkor meditálnunk kell az ő igéjén!
Hogyan tegyük ezt? Ragadj magadhoz egy szótárt és nézd meg a "meditálás" szinonímáit és nagy valószínűséggel meg fogod találni a szót "kérődzés". Valószínűleg nem ismered ezt a kifejezést hacsak éppenséggel nem farmer vagy. A kérődzés amit a tehén csinál amikor megrágja az ételét. Újra és újra megforgatja a szájában a táplálékot.

Ez hasonló ahhoz ahogy te is meditálsz az Igén. A tehén megeszi a füvet, összerágja, majd elég gyorsan el is jutattja a gyomrába. Ott egy kicsit megpihen, hogy felszívja a savakat és a vegyi anyagokat. Majd egy idő után a tehén visszabüfögi azt egy teljesen megújúlt ízzel, tovább rágja a füvet egy kis új fűvel, majd ezt az eljárást ismétli újra. A tehenek többszöri alkalommal megismétlik ezt. Minden csepp tápanyagot kinyernek a fűből.

Bibliai meditálás hasonló ehhez; ez a gondolati emésztésIsten azt szeretné hogy minden cseppjét kiélvezzük az Ő Igéjének lelki táplálékából! Azt szeretné ha jól megrágnánk, megemésztenénk, aztán rágódnánk rajta még egy kicsit tovább.

(Daily Hope by Rick Warren, 2012. 01. 25.)

http://napiremeny.blog.hu/2012/02/01/isten_akarja_hogy_ragodjunk_az_igejen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.