2012. december 20.

Kenneth Hagin: Megalkuvás nélküli hit

Kenneth Hagin 2008. júliusi konferencia



Charles Cowan
(Rhema Bibliaiskolát végzett pásztor)


A hitről mindenkinek más jut az eszébe. Ha szóba kerül, az emberek arról beszélnek, hogy milyen gyülekezethez, egyházhoz tartoznak. Pedig az Isten szerinti hit sokkal több. Én most a megalkuvás nélküli hitről fogok beszélni.

Nagyon könnyű kompromisszumot kötni, amikor vihar van az életedben, könnyű lejjebb adni a viharos tengeren. Ha nem töltesz időt azzal, hogy a hiteddel kapcsolatos véleményedet végiggondolod, könnyen kompromisszumot köthetsz a próbák, kísértések kellős közepén. (Lehet, hogy már rájöttél - ezek bizony jönnek.)

Pásztor vagyok egy gyülekezetben, és sokszor fordultak már hozzám, imádkozzam azért, hogy ne jöjjenek próbák, kísértések. De ebben a földi életben ezeket elkerülni bizony lehetetlen. Fontos viszont: mindennap tudnod kell, hogy mire akarod tudatosan irányítani a hitedet, és mindennap építened kell azt. Ez pedig egy folyamat. Ne elégedj meg, ha a hited egy bizonyos szintet elért, s ne engedd, hogy ott megálljon, mert jöhetnek olyan helyzetek, amelyek meghaladják azt. Szükséges, hogy amikor a próbák, kísértések jönnek, a hited meghaladja azokat. Az évek alatt megtanultam: a hitet nem lehet azonos szinten tartani. Vagy erősödik, vagy gyengül.

Másik igazság: a hitedben nem érhetsz el olyan szintet, ahonnan ne tudnál feljebb menni. Ha viszont nem gyakorlod mindennap, akkor egyszer csak elkezd gyengülni. Sőt, a képességed arra, hogy megértsd és meglásd a hittel kapcsolatos dolgokat – is meggyengül, ekkor már a hited állapotát sem tudod megállapítani.

A harmadik: a hit nem olyan dolog, amit szükség idején levehetsz a könyvespolcról. A hit egy életstílus, ami alapján élsz. A hit magként hullik be a szellemedbe, és életstílussá kell, hogy váljon. Akár hatalmas vihar van körülötted, akár teljes csönd, mindenkor hitben kell élned. A hit nem csupán cselekedet, amit néha teszel, hanem egy reggeltől estig tartó életgyakorlat, életvitel. Ha a hitet megnézed, közelebb van a hűség szóhoz. Isten hűséges, nem fog változni. Mert Ő hűséges Isten. Így kell az életünkben is lenni: hűségesnek kell lennünk, és a hitünknek nem szabad változni és kompromisszumot kötni. Nem érdekes, hogy milyen szelek, viharok közé kerülünk, hogy az ördög, vagy az emberek mit mondanak – erősek vagyunk hitben, és este vagy holnap délután szintén erősek leszünk. Reggel hitben felkelünk, és nem fogunk kompromisszumot kötni, akármi is történik! Mert az ígéretek hozzád tartoznak, és Jézus Krisztus neked szerezte meg azokat kereszthalála és feltámadása által, hogy azok örököse legyél. Nem fogsz kompromisszumot kötni, és nem fogsz megelégedni semmivel, ami kevesebb ennél. Ráadásul a próbák között örömnek fogjátok tartani azokat, függetlenül attól, hogyan érzitek magatokat. Nagy örömnek tartjátok!

Nem bábu vagy, hanem a bensődben vagy megalapozva. S nem az alapján döntesz, ami körülvesz téged, hanem a bensődben megalapozott hited alapján. Sátán rá fog jönni, hogy ő a vesztes, és te is tudod ezt. És neked mindenre van erőd Jézus Krisztus által, és te uralkodsz az életed minden körülménye fölött. Ez a fajta hit az, amire szükséged van. Ez az a hit, amivel reggel kikelsz az ágyadból. Ahelyett, hogy azt várnád, hogy már megint milyen bajt kever neked az ördög, te fogod őt kétségbeesésbe kergetni.

Az első dolog, amit erről a fajta hitről tudnod kell: Istennel nem tudsz alkudozni a hiteddel, vagy az életstílusoddal kapcsolatban. A hited nem alku tárgya. Isten szól neked, hogy mit tégy, te valami mást javasolsz, és azt gondolod, hogy valahol középen megalkusztok azzal a felkiáltással, hogy adok én is egy kicsit, visszavesz Ő is egy kicsit – a világban így oldjuk meg a konfliktusokat. Adsz egy kicsit, és nyersz egy kicsit. Igaz, hogy Isten megmondta, mit tegyek, én azonban helyette inkább megnézek egy futballmeccset, vagy elmegyek vacsorázni – egy kis kompromisszumot kötök itt-ott, Isten is enged, és így mindenki elégedett lehet. Pedig ebben az esetben senki sem boldog.

Ha csak a problémáidat sorolod Istennek, ezzel azt fejezed ki, hogy milyen sötét helyzet vesz körül. Úgy gondolod, ha még egy kicsit sírsz neki, előbb-utóbb meghatja Őt a nehéz helyzeted, és végre beavatkozik. De neki megvan a válasza a helyzetedre. Igazából Ő azt szeretné, ha emlékeztetnénk Őt ilyenkor az ígéreteire.

A hit nem alku tárgya, Isten döntését nem tudod megváltoztatni csak azért, mert éppen most rossz helyzetben vagy, amiben semmi örömöd nincs. Még az sem elég hogy megváltoztassa a döntését, ha próbálod Őt meggyőzni arról, hogy ebben a helyzetben semmi reményed a változásra. Ugyanakkor nem teszed azt, amit az Úr kért tőled. S azt hiszed, hogy végül középtájon megegyeztek, és majd csak beavatkozik.

De meg kell értened: csak Isten szerinti módon tud a hited működni. Nincs más út. A hited működésére vagy az Isten szerinti út van, vagy semmilyen. Isten szerinti mód például, hogy minden gondomat az Úrra vetem, mert neki gondja van rám. Az nem jó sorrend, ha csak azt várod: Uram, gondoskodj rólunk! A jó sorrend, ha azt mondod: Uram, minden gondomat Rád vetem – és Ő gondoskodik rólad! Kenneth Hagintől kérte egy hölgy, imádkozzon azért, hogy az Úr legalább csak a felét vegye el a gondjainak. De nekünk MINDEN gondunkat Reá kell vetnünk. A hit így tud működni. Amikor az Úrra veted végre minden gondodat, világosság gyullad benned, és a nyomások eltávoznak. A terhek felemelkednek, és öröm költözik a szellemedbe. S tudod, miért leszel boldog ilyenkor? Mert az Úr elvette a gondodat. A hited feladata, hogy a gondjaidat az Úrra vesd, az Ő feladata pedig, hogy elvegye ezeket. Ő tudja, mit tegyen ezekkel. Ezért kell teljes örömnek tartani a próbákat és kísértéseket, mindezek kellős közepén. Mert megtanultuk, hogy a hitünk feladata mi: Reá vetni minden gondunkat, terhünket.

Második gondolat a hitről: a hitet te nem birtoklod, hanem a hit birtokol téged. Ne vedd ki a szövegkörnyezetből. Szükséged van arra, hogy a hited birtokoljon téged. A hit nem egy „hogyan kerüljünk ki a bajokból” c. társasjáték. A hit arról szól, hogyan éljünk, hogyan járjunk az életünkben mindenféle aggodalmaskodás és izgatottság, idegeskedés nélkül. Te is tudod, mindenkinek jó oka van arra, hogy idegeskedjen. Minden nap jönnek olyan dolgok, amik miatt ezt tehetné. Mindenütt vannak problémák, mindenütt vannak nehézségek. De a hívő képes a hite által minden gondját az Úrra vetni, mert tudja, hogy Neki gondja van rá. A nem hívő nem képes.Alázd meg magad azért a Mindenható hatalmas keze alatt, hogy Ő alkalmas időben felemeljen téged azáltal, hogy Reá veted minden gondodat. Miért? Mert neki gondja van rád.

Tudod mit jelent ez? Hogy Isten szeret téged ma is. Nem tudsz többet tenni azért, hogy Ő jobban szeressen téged, és ha ostobább vagy, akkor sem tud kevésbé szeretni. Ez persze nem azt jelenti, hogy bűnöket kövess el, mert úgyis szeret téged! Hanem azt, hogy szeret téged, az Ő szemeiben te egy csodálatos arany alma vagy. S elküldte Jézus Krisztust, hogy megváltson, megmentsen, visszavásároljon téged. Ő szeret, és gondoskodni akar rólad. Ő a te megjutalmazód, aki harcol a csatáidban, akinek gondja van rád, aki elveszi az aggódásaidat, idegességeidet, hogy olyan életet tudj élni, ami tele van hittel! Hogy az életed folyamán mindig örömmel légy tele. Tehát nemcsak a bajok, gondok idején van szükséged hitre, hanem a gondolataid, szavaid, cselekedeteid hittel kell, hogy tele legyenek MINDENNAP. Mindennap, minden reggel, amikor felkelsz, így kell tenned, s ez bizony fegyelmezettséget követel tőled. Ahhoz, hogy mindennap így tudj élni, fegyelmezned kell magad. Minden gondolatot foglyul kell ejtened a Krisztusnak való engedelmességre.

A 25,4. zsoltár: Útjaidat, Uram, ismertesd (mutasd) meg velem, ösvényeidre taníts meg engem. Bizony, gyakran imádkoznak keresztények úgy, hogy Uram, mutasd meg az útjaidat - de nem veszik kézbe a Bibliát! Pedig ha kíváncsi vagy az Úr akaratára, a Bibliában találod meg azt. Te sem a kivételek közé tartozol, akiknek Isten kizárólag jeleken és csodákon keresztül akarna szólni, anélkül, hogy a Bibliát kézbe vennéd. Bizony oda kell menned, és olvasnod a Bibliát mindennap, amely megmagyarázza Isten útját. Olvasd mindennap! Megismerheted Isten útját, akaratát belőle az életedre. S ahogy olvasod, és elmélkedsz az Igén, a Szent Szellem szólni fog a szívedhez, beszélni fog az életedről, megmutatja a szükséges dolgokat neked. Feltétlenül oda kell menned a Bibliádhoz. Nem fogja rögtön a legapróbb részleteket is elmondani, de kezd el ma, és Isten is elkezdi mutatni neked az Ő útját.

„Taníts ösvényeidre”, vagyis a te viselkedésedre, életmódodra, hogy milyen módon éljek, hogyan viseljem magam. Ha ezt kéred, az első dolog, amit meg fog tanítani neked: hogyan éld a hit-életedet. Hogyan viselkedj hitben. Meg fogja mutatni neked a hit-mintákat. hogyan tudsz hitben reagálni bizonyos dolgokra. Megmutatja az Ő útját neked. Azokat a viselkedésbeli mintákat, ahogy el kell kezdened hitben élni. Ha elkezdesz végre elmélkedni Isten Igéjén, azt olvasni, a gyakorlatba átültetni, akkor az Ige elkezdi birtokba venni az életedet. Amikor a hit útjára rálépsz, az válik a természeteddé. Az a hit-út, ahogyan válaszolsz az élet kihívásaira, ahogy beszélsz, ahogy cselekszel, ahogy a körülményekkel szembesülsz. Amikor az Úr elkezd tanítani, akkor először az elmédben kezd el rendet rakni. S az értelmed kezdi megragadni ezeket a dolgokat, és az elméd kezd el megújulni. Ő el fogja mondani, hogyan viselkedj, cselekedj, ha az ellenség jön ellened. S ilyenkor már azt tudod mondani: nincs elég erőd ördög ahhoz, hogy felrobbantsd a házamat, hogy szelet gerjessz ellenem. Te nem az vagy, akinek hite van, aki azt tudsz tenni velem, amit akarsz. Nem tudsz bejönni az ajtón, sem a kéményen, mert nincs hited. Ez egy hit-ház. Mert én vagyok az, aki Isten szellemével vagyok betöltve, aki hittel vagyok betöltve, hatalmas vagyok szellememben, cselekedeteimben, az Úrban. És nagy örömnek tartom, hogy te próbába akarsz vinni. Felforgatom az egész napodat ördög és győzök!

Ézs1,18: No jertek, törvénykezzünk (észérveket mérjünk össze, okoskodjunk együtt -ang.ford-ban), azt mondja az Úr! Ha bűneitek skárlátpirosak, hófehérek lesznek, és ha vérszínűek mint a karmazsin, olyanok lesznek, mint a gyapjú.
Amikor az Úr azt mondja: törvénykezzünk, akkor ezzel azt mondja: gyere, és az Igémmel kapcsolatban okoskodjunk. Vagyis arról, hogy Isten mit is mondott az én helyzetemmel kapcsolatban az Igéjében.

A hit tehát nem alku kérdése. A legnagyobb veszély az, ha az emberek a hit életükben kompromisszumot kötnek egy rossz életstílussal. A megvallásuk még helyes is lehet, de az életstílusuk nem jó. Pedig a helyes sorrend: először az életstílusod legyen megfelelő, utána a megvallásod. Amikor az életedet megfelelő módon éled, akkor a megvallásaid ezt megtámogatják. El kell érnünk, hogy a hitünk minket birtokoljon. A próbák és kísértések között soha ne kössünk kompromisszumot a hitünkkel kapcsolatban.

Ha úgy tűnik, hogy nem fogsz győzni, nem lesz áttörés, hogy nincs kimenekedés, ha az emberek azt mondják, vége, nincs reményed, és a körülményeid úgy elhatalmasodtak, hogy minden arra utal, a győzelem elveszett – a Biblia erre azt mondja: a hited minden utadban diadalra vezet a Krisztus Jézusban. Mindig győzelmet ad neked. S hiába néz ki úgy, hogy a győzelem elérhetetlen, hogy mások jobban állnak mint te. Mit teszel ilyenkor? Megállsz, a hiteddel felfegyverkezve, és nem kötsz kompromisszumot. Soha ne fordíts hátat, ne fordulj vissza. Miért? Mert ha Isten Igéjébe vetetted a hited horgonyát, és a hited az életstílusod lett, akkor a vihar nem tud legyőzni, és Isten hamarosan győzelmet hoz és áttörést. A vihar nem tart örökké. Le kell, hogy csendesüljön! És úgy fogsz kijönni belőle, mint a megtisztított arany a tűzből. Győzelmi zászlóval fogsz belőle kijönni, nagyobb hittel, úgy, hogy tudod: a hited működik, és tudod, hogy a te Istened hűséges! És ha úgy tűnik is, hogy elfeledkezett rólad, akkor tudd meg, hogy erről szó sincs! Tudnod kell, hogy ott van veled, és mindenen keresztül soha nem hagy el, és az Úr fog téged ebből a viharból kiszabadítani. Ő az, aki téged sátorává, szentélyévé tett, Ő él a bensődben, és nem számít, mivel nézel szembe, mert nagyobb az, aki benned van. Istennel nem vallhatsz kudarcot, Istennel soha nem kerülhetsz vesztes helyzetbe! És én sem fogok, soha nem fogok alávetett helyzetbe kerülni, mert Isten él bennem. 

A kompromisszumot nem ismerő hit hisz abban, amit még nem lát, és a jutalma, hogy meg is látja. Amiket most látunk, azok időlegesek. Amiket nem látunk, azok örökkévalók. Isten a Teremtője a mennynek és a földnek, Ő teremtette a láthatót és nem láthatót. Mindezeket Isten magáért teremtette. S lehet, hogy a nem láthatókat még nem látod, de ezek legalább annyira reálisak, mint amiket látsz. A nem láthatókat Isten már megvásárolta számodra Jézus vérén keresztül, az Ő megváltó áldozatán keresztül, s ezek a szellemvilágban már készen vannak számunkra, mert Ő megszerezte. S arra várnak, hogy bejöjjenek a látható világba. Isten arra vár, hogy a nem láthatóban levő dolgokat rád árassza a láthatóba. De ezt a hiteden, mint eszközön keresztül tudja megtenni. Ha a hitedben kompromisszumok nélkül megállsz, egyszer, mikor éppen felébredsz, vagy sétálsz, felfedezed, hogy amiben hittél, az megérkezett, MEGKAPTAD. S ekkor már nem is fog meglepetésként érni, mert hitted, hogy ezt megkaptad, és már előre dicséretet adtál Istennek érte, és örültél, hogy meglesz neked. A hited az eszköz, amin keresztül az Úr ezt megcselekszi, erre a hitre nagyon vigyázz, soha ne köss kompromisszumot vele kapcsolatban. A hit az a szent döntés, amely összeházasodott a kompromisszumok nélküli elhatározásoddal.

Megvallás: én a végsőkig elhatározott vagyok! Nem fogok hátat fordítani, hanem előre nézek, erősebb leszek hitben, és megállok itt, amikor a reggel jön, és az ördög nem fog legyőzni engem, s megkapom azt, amiben hittem, mert Isten hűséges, Ő nem hibázik, és nem vall kudarcot. A hitem működik, és hiszem, hogy megkaptam, amiért imádkoztam. El vagyok szánva arra, hogy addig szilárdan, állva maradok, amíg meg nem látom a hitem eredményét.

Egy példa: a hited által hiszel egy új házban, vagy kocsiban, és hited által adsz hálát és dicsőséget az Úrnak. Végig megmaradok hitben, hogy amikor majd találkozunk, az Úr azt mondja, jól van hű szolgám. Tiszteletet akarok adni Neki ez alatt az idő alatt, amíg nem látom meg a hitem tárgyát. Mert tudom, hogy Isten semmi jót nem akar visszatartani tőlem, mindazokat az időleges látható dolgokat meg akarja változtatni. Ebben az ép, meg nem tört kapcsolatban akarok maradni az Úrral, és azt mondani: szeretlek, hálát adok neked. S Ő is azt mondja, szeretlek téged, s az a békesség, kimondhatatlan öröm áraszt el engem, a dicsőség teljességével, ami a bensőmben van, és eldöntöttem, elhatároztam, hogy az Úrral járok, és hogy vele élek. Emlékezz: nem azért szabadulunk meg, és vagyunk áldottak, mert van hitünk, és az alapján munkálkodunk, hanem a hitünk miatt, amely munkálkodik. Ez a kompromisszumok nélküli hit munkálkodik. Ezért a hit nem alku tárgya. Nem lehet kompromisszumot kötni.

Ám Isten nem közömbös, és nem kemény azért, mert vele nem lehet megalkudni. Amikor az Ószövetségben azt mondja, hogy gyertek, törvénykezzünk együtt, ezzel azt jelenti ki, hogy az Ő Igéje világos, egyértelmű. Nincsenek benne kétértelmű, homályos utalások. Így az Ige magasabb rendű, mint a sötétség. Legyőzi a sötétséget, bűnt, betegségeket, fájdalmat, szegénységet, felülkerekedik az aggodalmaskodáson, idegeskedésen, megbántottságon, bántáson. Isten Igéje minden körülmények között, minden helyzetben sikeres, akármivel is fogsz találkozni az életedben, Isten Igéje győzni fog! Isten Igéje egy győzelemre törő szó, ami nem fog és nem is képes veszíteni, kudarcot vallani. Isten nem közömbös, és nem kemény, hanem azt akarja, hogy menjünk a hit területére. S azért hív oda, mert ezen a területen tudunk mindig győzni. Az Úr egyetlen helyzetet sem akar látni, amiben veszítenénk.

1 Thess 3,1- Annakokáért, mivelhogy tovább már el nem tűrhetők, jónak ítélénk, hogy magunk maradjunk Athénében. És elküldöttük Timótheust, a mi atyánkfiát és Istennek szolgáját és munkatársunkat a Krisztus evangéliumának [hirdetésében], hogy erősítsen (megalapozzon, az alapokat rakja le – ang.ford) titeket és intsen titeket a ti hitetek felől;

Itt van, amire fókuszálni kell: el ne hagyjátok az összegyülekezéseteket – itt értheted meg igazán, hogy miért is olyan fontos gyülekezetbe járni. Pál írta ezt a levelet a gyülekezetnek: tovább már nem tudom magam tűrtőztetni (mai nyelven talán: tovább nem tudok nyugton maradni), tudnom kell, hogy is vagytok.

Tudjátok, hogy amikor gyülekezetbe jártok, mi történik veletek? Miért fontos hogy itt légy és halld a prédikált Igét? Mert ami a prédikátor szájából kijön, az megalapozza a hitedet és megerősíti életedet. Erősebbé tesz. Ezért nem szabad elhagyni az összegyülekezéseteket. Timótheust azért küldte Pál, hogy tisztában legyen a gyülekezet állapotával. Másrészt, hogy megalapozza őket. Ezért fontos hogy járj a gyülekezetbe. Meg fog erősíteni a gyülekezetben hallott Ige a hit-viselkedésedben, vagyis megalapozza a viselkedés mintádat, hogy amikor nehéz helyzetbe kerülsz, tudd, hogyan kell viselkedned, mit kell tenned, és megvigasztaljon a hitedet illetően.

Tehát Timótheus lement, és megnézte, hogy milyen állapotban vannak, megvizsgálta őket, és ahol nem voltak megalapozva hitben, ott megalapozta őket, és tovább fejlesztette a hitüket, hogy megvidámítsa őket a hitüket illetően. Szükséged van arra, hogy amikor bizonytalan vagy a hitedben, jöjjön valaki, és azt mondja: „testvérem, sikerülni fog! A hited erős arra, hogy átmenj ezen a helyzeten. Ne add fel. Ne köss kompromisszumot. Mert lehet, hogy pont most vagy az áttörés küszöbén. Lehet, hogy pont az előtt az ajtó előtt állsz, amit az Úr épp készül megnyitni. Amiben hiszel, itt van a küszöbön. S azért jöttem, hogy ne add föl. Hogy megvidámítsalak és megerősítselek, hogy ne add föl, mert a hited által képes vagy megállni. Azért jöttem, hogy megegyezzek veled, hogy együtt imádkozzunk, együtt dicsérjük az Urat. Veled vagyok mindenben, hogy megvidámítsalak, és megerősítselek.”Szükséged van erre? Hit barátokra, akik mindig ott vannak, amikor épp szükséged van rájuk? Akik nem lehúznak, hanem felemelnek? Olyanra nincs szükséged, aki állandóan lefáraszt és lehúzza a hitedet, rád árasztja a szemetet, állandóan panaszkodik a gyülekezetre, a pásztorra, mi az, ami nem jó a gyülekezetben. Akik arra akarnak rávenni, hogy kompromisszumot köss a hitedben. Nehogy ezekhez csatlakozz! Egy kis kovász megrontja az egészet.

Pál azért küldte Timótheust, hogy megalapozza őket hitükben, a hamis tanítók tanításait korrigálja, hogy a hamis doktrínák ne rombolják a gyülekezetet. És megvigasztalja őket a hitüket illetően. Ha Isten Igéjét prédikálják a gyülekezetedben, akkor az az a hely, ahová el kell menned, hogy a hited megalapozódjon és megvigasztalódj. Nincs olyan nagy hitű ember, akinek a hite ne fejlődhetne még. És ez a hit fog megvigasztalni téged. Ezért kell hallgatnod a pásztorodat. Mit is kívánt Pál? Hogy a hitük szilárdan ragaszkodjon Krisztushoz. Amikor megalapozódsz hitben, ez azt jelenti, hogy stabillá tesz téged, nem könnyen esel el, viszont könnyen tudsz a nyomásoknak utat mutatni, és visszautasítod a kompromisszumokat.

Nyomás alatt nem kötsz kompromisszumot - ezt jelenti: megalapozott. Nem habozó, nem változékony. Független attól, hogy van-e nyomás vagy nincs. Amikor pedig a megvigasztalásról beszél, ez azt jelenti: ha jönnek a nehézségek, nem zavarja meg őket, hogy mit is kellene tenniük. A nehézségek egy ember életében előidézhetik a kompromisszumokat. Ha nincsenek olyan emberek, vezetők, pásztorod és más vezetők a gyülekezetedben, akik megvigasztalhatnának a hitedben, akkor könnyen kompromisszumot köthetsz, ha problémákkal találkozol. Ezért kell gyülekezetbe járnod. Milyen érdekes, az emberek nagy része, ha gondokkal kerül szembe, nem az Úrhoz, nem a gyülekezetbe szalad, hanem épp ellenkezőleg. S miért? Mert nincsenek szilárdan megalapozva a hitükben. Nem tudják, hogy ha a gyülekezetbe mennének, a hitük még jobban megalapozódna.

Ezért küldte Pál Timótheust a Thessalonikai gyülekezetbe. Hogy megalapozza és megvigasztalja őket a hitüket illetően. Nem akarta, hogy a nyomások alatt a hitük megrendüljön, hanem hogy a hitük szilárd, kételkedés nélküli legyen, változhatatlan. Hogy eltűrjék ezeket a nehézségeket, míg a hitük által megszabadulnak. Tehát ne légy elkedvetlenedve, ne törjön le, ha nehézségekkel találkozol, vagy ha küzdened kell életednek ebben a szakaszában. Inkább szaladj a gyülekezetbe, a menedékvárosba. Ahol barátok vigasztalnak téged a hitedben, melléd állnak, akikkel meg tudsz egyezni. Harcold meg a harcot. Soha ne jusson eszedbe kompromisszumot kötni a hitedet illetően, mert ezen a próbán, teszten át fogsz menni.

A nehéz idők nem tartanak sokáig. De a kompromisszumok nélküli hitű emberek messzire jutnak. Ha nehéz helyzetbe kerülsz, szilárdan, erősen meg tudsz állni, úgy, hogy a támogatók körül fognak téged. Ebben a helyzetben győztesen megállhatsz, te leszel a győztes, s átkerül a hited egy magasabb szintre. S az életedben előállnak azok, amikben addig hittél, és örvendezni fogsz az ellenségeid előtt. Szellemben örülsz, hálát adsz Istennek, mert újra bebizonyította, hogy Ő hűséges Isten. Ha már egyszer átkerültél egy ilyen helyzeten, s mégy tovább, s megint nehézségbe ütközöl, nem esel kétségbe, hanem visszanézel az ösvényedre, és azt mondod: hohó, az Úr egyszer már megszabadított, és most is meg fog! S ugyanaz az erő, ami akkor megszabadított, most is meg fogja tenni. Lehet, hogy most keményebb a helyzet, mint akkor, de ugyanaz az erő meg fog szabadítani most is. És hálát adsz máris az Úrnak. Nem érdekes, hogy keményebb helyzetbe kerültél, az az Úr, aki akkor megszabadított, itt és most is meg fogja tenni. És most már azt is tudod, hogy mindegy, milyen helyzetbe kerülsz, hogy az ördög mivel próbálkozik, látod, hogy az Úr megszabadított itt, meg itt, meg itt, és Ő most itt is meg fog szabadítani. Adjunk hálát az Úrnak! Halleluja! Ó, az én Istenem élő! Soha nem hibázik, soha nem jön későn! És nem hagy téged kudarcot vallani. 

Megvallás: az Úr jó, kegyelmes. S ha jó Isten bárkihez, akkor velem is jó lesz. Isten jó Isten. Ő nemcsak Isten, de az apám is. Az én valóságos édesapám. Én az Ő gyermeke vagyok. Isten szeretete rám árad. Amíg bűnös voltam, Krisztus meghalt értem, és Isten szeretete megszabadított, lezuhanyozott, és Isten értem, velem van, velem jár, és én győztes vagyok. Győztes vagyok! Hallelujah!

Soha ne köss kompromisszumot a vihar közepén. Lehet, hogy nehéz. Lehet, hogy éjszaka szomorúság jön be, de reggelre öröm.Lehet, hogy próbák között vagy most, lehet, hogy szembe jönnek veled. És olyan erős viharban vagy, hogy a szemedből könnyek jönnek. De ez ne vezessen oda, hogy kompromisszumot köss. Mert az öröm jön reggel. Minden dicsőséget, minden hálát Neked adunk Atyám!


Fordította Orbán Tibor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.