2012. december 5.

A bölcs férfiú


 Készítette: Dr-Kováts György
„A bölcs férfiú erős, és a tudós ember nagy erejű” ‎(Péld 24:5)

Megint a valóság. A világ sok formáját ismeri az erőnek. Egy nagy motoros csapat megjelenik a Balatonparton. Mély zúgású motorok, csillogó alkatrészek, tekintélyt parancsoló utasok bőrszerelésekkel. Nagy csapat, mint a középkorban a lovas hadsereg, a maguk csillogó páncéljaiban. Beleborzong, aki látja. Az erő képe.

Megszólal a basszusgitár, hozzá a dob, és a szólógitár a maga torzítóival. Olyan érzés ez, egy hatalmas rajongói táborban, mint az erő kiáradása.

Meccsen hangzik tízezer torokból ugyanaz az ének. Erőt érez, aki köztük van.

Ez mind sok formája az erőnek.

A börtönben a napi 1000 fekvőtámasz, és a vele járó izmok jelentik az erőt.

A kormányok között az, ha valakinek nincs tartozása, rendszeres gazdasági növekedése van, rendezett társadalma, oktatása, egészségügye és szociális rendszere.

A gyülekezetek között a tagok sokasága, az épület kinézete és az anyagi háttér. Ez az erő – mondják sokan.

Mások a jelenségekre mondják – látszik, leesett a földre – ez az erő.

Sok formáját ismerik az erőnek. De az Isten Igéje mást mond erőnek.

(Mondtam – sok formája van. Sok jelentése is. Nem húzom át a korábbiakat sem. Van sokféle erő. De én azt keresem, azt akarom, amit az Úr mond, azt akarom a saját életembe, és annak megfelelően akarok járni!)

Péld 24:5 A bölcs (hákám) férfiú (geber – értelmes, megértésre képes, képzett, ügyes, bölcs a kormányzásban, igazgatásban, döntésben) erős (óz – erő, hatalom, hév, szilárdság, megbízhatóság, stabilitás, méltóság, dicsőség, dicséret), és a tudós (dá’at – ismeret, tudás, felismerés, belátás, megértés, felfogás, megismerés) ember nagy (ámac – erős, merész, megerősödik, bátorít, stb.) erejű (erő, hatalom, Istené is, emberé is, termőerő, férfierő, képesség, vagyon, javak, gazdagság).

A bölcs férfiú erős, és a tudós ember nagy erejű.

A menny adja oda, a mennyei úton kapod meg, amit elkészített, mindazt, ami életedhez kell. Az Igéből nyert bölcsesség, az Isten félelméből nyert bölcsesség által, a kamrában gyűlő kincsek által, amit az Úrtól kaptál, és kapsz folyamatosan, ahogy használod, igénybe veszed a menny minden bölcsességét a gyakorlatban.

Péld 24:6 Mert az eszes tanácsokkal viselhetsz hadat hasznodra; és a megmaradás a tanácsosok sokasága által van.

A harc napról-napra ott van. Harcban állsz saját rossz vonásaid ellen, régi természeted ellen, a környezeted lehúzó hatásai – kritikája, reménytelensége, depressziója, hírei, megfélemlítése, rossz példája, vitázásai – ellen és a gonosz minden titkos, rád támadó munkája ellen. Ha erős vagy – győzöl. Honnan lesz az erőd? A bölcsességből, a kamrában felhalmozott mennyei kincsekből. A bölcs férfiú erős, a tudós ember nagy erejű. Bátor leszel, merész, tudatosan szembeszállsz minden ellenállással, nem adod meg magad.

Péld 24:6 Mert az eszes tanácsokkal viselhetsz hadat hasznodra; és a megmaradás a tanácsosok sokasága által van.

Jönnek az eszes tanácsok a mennyből, és jönnek onnan, a belső tárházadból. A kincseskamrádból. Érték, ha napról-napra töltöd azt. Ha korábbit akarsz kihozni, de nem töltögetted az elmúlt időkben, olyan, mintha kiszáradt volna. Mintha száraz zöldségekből akarnál friss zöldséglevest főzni. Nehéz lesz.

Tartsd életben. Tápláld naponta. Gyűjts naponta.
Kívánd az Igét,
 szeresd az Igét,
akard és nyerd el az Igét. Naponta.
Akkor lesznek eszes tanácsaid. Kapsz, és járhatsz ezek szerint. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.