2012. október 21.

Brian Brodersen: Szellemi harc (reszlet) 9.


Készítette: Lisa Szanyel
Depresszió
Az „ördög ravaszságai“ közül talán a depresszió a legpusztítóbb erejű, mert a sátán ahhoz felhasználja mindazokat a dolgokat, melyekről eddig beszéltünk (kárhoztatás, kétely, félelem, gonosz gondolatok és képzelődések), majd ezeket kétségbeesésbe csomagolja és a reménytelenség nyomasztó érzésével hagy magadra.
Az idők folyamán Isten emberei közül nagyon sokan tudták, mit jelent depresszióban lenni. Meglepődve fedezheted fel, hogy a zsoltáríró és Pál apostol is megtapasztalták azt. Hallgasd meg a szavakat:
„Nyomorúságom idején az Urat keresem; kezem feltartom éjjel szüntelenül; lelkem nem akar vigasztalást bevenni. Istenről emlékezem és sóhajtok; róla gondolkodom, de elepedt az én lelkem. Szemeimet ébren tartod; hánykolódom, de nem szólhatok.“ (Zsoltárok 77:3-5)
„... felette igen, erőnk felett megterheltettünk, úgy hogy életünk felől is kétségben valánk.“ (2 Korinthus 1:8)
Szintén nagyon sok példa áll rendelkezésünkre az egyháztörténelemből. William Cowper, a nagy angol költő és himnuszíró egész életén át a depresszióval küzködött.
Spurgeon a következőket mondta: „Lehet, hogy minden ember közül én vagyok a legmélyebb depresszió áldozata időnként ... Oly félelmetesé,
hogy remélem senkinek sem kell közületek a nyomorúságnak ezt a végletét megtapasztalna.“

Láthatjuk, hogy Isten népe nincs kivonva a depresszió alól. Időnként mindenki szenved a csüggedés, a levertség érzésétől, egyesek gyakrabban és erősebben, mint mások. A kérdés az: mit tegyünk a depresszióval?
Először is tudnunk kell, mi okozza. Alapvetően négyféle depresszóról beszélhetünk. Első a szervi eredetű depresszió (testi rendellenesség, ill. hormonális vagy kémiai egyensúly hiánya). Létezik körülményektől függő depresszió; az élet problémái nyomnak el minket. Más depresszió a bűnnel kapcsolatos. Végül, van olyan depresszió, amely közvetlenül sátáni tevékenység eredménye. Nem mindig könnyű meghatározni, milyen jellegű depresszióval állunk szemben, de Isten megígérte, hogy bölcsességet ad mindazoknak, akik kérik tőle (Jakab 1:5). Miután felfedtük az okot, folytathatjuk a kezeléssel. Ha az ok szervi, akkor a kezelés elsődlegesen orvosi lesz. Ha az ok körülményekkel kapcsolatos, akkor a megoldás a körülményeid bibliai szemszögből való megvilágítása és az Istenbe vetett bizalom. Ha az ok bűn, akkor bűnbánatra van szükséged. Ha az ok sátáni, akkor csak a szellemi fegyvereink, az Isten Igéje és az ima segíthetnek.
Annakidején, amikor idegnyugtatók még nem léteztek, William Cowpert az ő mély, sötét depressziójából hűséges barátja és pásztora, John Newton imája segítette ki. A gyógyszeres kezelés hasznos lehet, de nem alkalmazható az ima és Isten Igéje nélkül. Véleményem szerint, eredetétől függetlenül a depressziónak mindig van sátáni jellege. Ezért hiszem, hogy mindenfajta depressziót, forrásától függetlenül, bibliai tanácsadással és imával kell kezelni.
Ha depresszió gyötör, jusson eszedbe, hogy „a világban lévő atyafiságotokon ugyanazok a szenvedések telnek be ... de hű az Isten, a ki nem hágy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd ...“ (1 Péter 5:9 és 1 Korinthus 10:13). Ne higgy a sátán hazugságának, hogy nincs remény és akár az egészet fel is adhatod. Nézz az Úrra! Hívd segítségül az Ő nevét! Támaszkodj az Igére! Imádkozz, és kérj másokat, hogy imádkozzanak érted. Fogadd el lelkipásztorod vagy érettebb keresztyén barátod istenfélő tanácsát. Végül ismerd fel, hogy „a békességnek Istene megrontja a Sátánt a ti lábaitok alatt hamar“ (Róma 16:20).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.