2012. október 21.

Brian Brodersen: Szellemi harc (reszlet) 10.

Készítette: Lisa Szanyel
Most menjünk tovább és nézzük meg az ördög ellenünk folytatott háborújának végső eszközét – a kísértést.

A kísértés
„Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító osroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen: A kinek álljatok ellen, erősek lévén a hitben, tudva, hogy a világban lévő atyafiságotokon ugyanazok a szenvedése
k telnek be.“
1 Péter 5:8-9

A sátán legismertebb tevékenysége az emberiség kísértése. A kísértés gonoszra való csábítás, és ez az emberek általános tapsztalata, akár kerersztyének, akár nem. Mégis a sátán a keresztyének kísértésére külön erőfeszítést tesz. Tudja, ha egy keresztyént el tud csábítani, akkor bizonyos mértékben a gyülekezet fogja hitelét veszíteni, s ez az Úr nevére fog szégyent hozni. Ahogyan Dávid bűne Bethsabéval „alkalmat adott az Úr ellenségeinek a gyalázásra“, ugyanígy van a vétkező kereztyénekkel is. Ez a sátán egyik indítéka a hívők kísértésére. Egy másik ok, amiért a sátán kísérteni fog az, hogy egyszerűen gyűlöl téged és el akar pusztítani. Ő tudja, hogy „a bűn pedig teljességre jutván halált nemz“ (Jakab 1:15).
Amikor Péter a sátánra mint „ordító oroszlánra“ utalt, aki „szerte jár, keresvén, kit elnyeljen“ (1 Péter 5:8), kétségkívül a sátán kísértő tevékenységére gondolt. Ha figyelembe vesszük, hogy a kísértő célja, hogy öljön és pusztítson, nem engedhetjük meg magunknak, hogy könnyen vegyük a kísértést; ellenkezőleg, józannak és ébernek kell lennünk, amikor az ellenségünkkel, az ördöggel bánunk.

A kísértés felismerése

Az első dolog, amit meg kell tennünk a kísértéssel kapcsolatban, hogy megtanuljuk felismerni azt.
A sátán egyik tulajdonsága az alattomosság. Ő gyakran annyira jól álcázza magát, hogy a kísértett személy nincs is tudatában, hogy valójában mi történik. Mint ahogyan a jó horgász tudja, milyen a tökéletes csali, ugyanúgy a sátán is ismeri gyenge területeidet és ennek megfelelően fog kísérteni. A világosság angyalaként, kétségbeesett, segítségedet kérő barátként, anyagi problémáid megoldásaként, vagy éppen szegényes önképed válaszaként tud megjelenni, és még sorolhatnánk tovább. Pál a sátán ezen tulajdonságára utalt, amikor a korinthusiaknak írt. Ezt mondta: „Félek azonban, hogy a miként a kígyó a maga álnokságával megcsalta Évát, akként a ti gondolataitok is megrontatnak és eltávolodnak a Krisztus iránt való egyenességtől“ (2 Korinthus 11:3).

Bár néha nehéz felismerni a kísértést, mindig biztos lehetsz benne, hogy kísértve vagy, amikor olyan helyzetettel találod magad szembe, mely kimagyarázásra, kompromisszumra vagy bármilyen módon Isten Igéje iránti engedetlenségre késztet.

A kísértés elkerülése

Egy másik fontos dolog a kísértés kezelésében, hogy minden tőled telhetőt megteszel annak elkerülésére. A kísértést először is ima által kerülheted el. Jézus mondta: „Vigyázzatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek“ (Máté 26:41). Másodszor, a kísértést elkerülheted, ha önmagadról valós képet alkotsz. Ez azt jelenti, hogy elismered a gyengeségeidet és elkerülöd azokat a dolgokat, melyek külön problémát jelentenek számodra. Ha problémád van a szexuális bűnnel, akkor minden tőled telhetőt meg kell tenned, hogy elkerülj bármely helyzetet, melyben elbukhatnál. Ez jelentheti, hogy elkerülsz bizonyos személyeket, vagy társaságokat; azt is jelentheti, hogy elkerülöd a szórakozás bizonyos formáit (pl. mozit, TV-t, különösen a kábeltévét, vagy éppen az újságárusok asztalát). Ha problémát jelent számodra az alkohol vagy a kábítószer, akkor el kell kerülnöd azokat a helyeket és helyzeteket, melyek kísértésbe vihetnek. Ugyanez az elv vonatkozik bármely gyenge terültere. Ha ezek után továbbra is kísértve vagy, akkor ugyanúgy mint József esetében Potifár feleségével, egyedüli megoldásként a menekülést választhatod. Sebezhető terülteid ismerete már önmagában egy lépés a kísértés felett aratott győzelem felé. Emlékezz: „azért a ki azt hiszi, hogy áll, meglássa, hogy el ne essék“ (1 Korinthus 10:12). Ne vidd magad kísérthető helyzetbe, ehelyett „ezeket kerüld; hanem kövessed az igazságot, az istenfélelmet, a hitet, a szeretetet ... Harczold meg a hitnek szép harczát, nyerd el az örök életet“ (1 Timótheus 6:11-12).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.