2012. október 26.

Joel Osteen: Hogyan élj teljes életet


Készítette: Lisa Szanyel
Joel Osteen ma arról beszél, hogyan élj teljes életet. Túl sokan elveszítették a lelkesedésüket. Valamikor bizakodóak voltak a jövőt illetően. követték az álmaikat. A hosszú út azonban lefékezte őket. A dolgok nem működnek, nem kapták meg a várt előléptetést, kapcsolatuk tönkrement, egészségük elromlott. Mindezek kivették a szelet vitorlájukból megpróbáltatásokon mennek keresztül. Lélegeznek, de nem igazán élnek. Életben vannak, de nincsenek élettel telve. Mi történt?


Ők abbahagyták az álmodozást, abbahagyták a célok kitűzését, elvesztették életük értelmét. Ha teljes életet akarsz élni, akkor magad előtt kell tartani az álmaidat. Kell, hogy legyen valami ok, amiért minden nap felkelünk. Tudnod kell, hogy rendeltetésed van, életednek van célja, értelme. Nem csak a véletlen folytán jelentél meg a Földön. Isten már ismert téged, mielőtt alakot öltöttél. Van egy feladata számodra. Van valami, amit Isten szeretne, hogy véghezvigyél. Valakinek szüksége van arra, amid van.
Valakinek szüksége van a szeretetedre.
Valakinek szüksége van a mosolyodra.
Valakinek szüksége van a bátorításodra. Arra születtél, hogy más legyél, hogy hatást gyakorolj közösségünkre, hogy jobbá tedd ezt a világot.

Most is vannak a bensődben álmok és vágyak, amit a Teremtő adott neked. De az idők folyamán az élet megpróbálja ezeket az álmokat elnyomni. Csak lépésről lépésre. Egy csalódás itt, egy visszaesés ott, egy tönkrement kapcsolat, egy álom, ami nem valósult meg. Már nem figyelünk oda, nem nézünk fel, nem próbálunk többé előre törni. Elmulasztunk lehetőségeket. Már nem hisszük, hogy magasabbra emelkedünk. Mi a probléma? Megengedjük, hogy az élet elhervasszon bennünket. Mint egy hulló falevél. Nem egy nap alatt száradt el, hanem fokozatosan fonnyadt egészen addig, amíg egy nap teljesen elszáradt.

A Bibliában találkozott Jézus egy emberrel. Nincs néven nevezve, nincs leírva mit csinált, hanem csak úgy hívta, hogy a sorvadt kezű ember. Ez érdekes, mert ez az ember tudott menni, tudott beszélni, voltak barátai, de a keze béna volt. Ez jelképes volt, ami azt jelenti, hogy semmit nem tudott megfogni. Az élet elment mellette. Bármi után nyúlt, nem tudta elérni. Csak visszalépett és elfogadta ezt, hiszen volt rá egy kifogása, mert a keze sorvadt volt.

Valaki virágokat adott Victoriának, néhány hete. Olyan gyönyörűek, olyan ragyogóak és színesek voltak, de anélkül, hogy eleinte bármit is észrevettünk volna, Még akkor is, ha olyan lassan történt, hogy észrevehettük volna, azok a virágok napról-napra hervadtak, és egy nap azt vettük észre, hogy teljesen elhervadtak. Ugyanez történhet velünk az életben. Erőtől duzzadva indulunk el, Izgatottan tervezzük álmainkat, szenvedélyesen gondolunk a jövőnkre, de a csalódások, visszaesések, hibák miatt életünk lelassul és megpróbál elhervasztani bennünket. Ha nem figyelünk oda, elkezdünk panaszkodni, hogy: az én álmaim sosem fognak megvalósulni, sosem fogok kilábalni ebből, sosem fogok megházasodni. Kifejlesztünk egy negatív gondolkodásmódot. Nagyon tetszik, amit Jézus mondott ennek az embernek. Nem állt vele szembe, nem mondta neki, hogy sajnálja őt, amiért nehéz élete volt. Jézus arra kéri, hogy tegye azt, amit nem tudott megtenni. Azt mondta neki: Nyújtsd ki a kezed! Az embernek választania kellett: vagy hisz és lerázza magáról a múlt csalódásait, a múlt hibáit, lerázza magáról azt, amit az agya mondott neki és elhiszi, hogy meg tudja tenni, vagy pedig hátradől és tovább keresi a kifogásokat: „Nem tudom megtenni, mert a kezem sorvadt, én már túl sok mindent megéltem így életemben.” A kifogások egész sorát hozhatta volna fel, amik ott tartották volna őt ahol volt, de ez az ember elhitte, hogy Isten helyre tudja őt állítani, elhitte, hogy Isten új kezdetet tud adni neki.
Ő megtette, ami rajta múlt, kinyújtotta a kezét és azonnal meggyógyult.
De néhányan közületek lélegeznek, de nem igazán élnek. Elvesztettétek a lelkesedéseteket, nem tűztök ki célokat. Talán úgy jártok, mint ez az ember, megpróbáltok valamit és elbuktok, csalódásokon mentek keresztül, de vissza kell nyernetek a tüzet. Az élet megpróbálhatott már elhervasztani, de Isten azt mondja, nyújtsd ki kezedet. Merj olyat tenni, amit eddig még nem tettél! Nyújtózz ki egy új szintre, nyújtózz ki egy új kenetre, egy új gondolkodásmódra, növeld meg a látóteredet. Szabadulj meg a negatív gondolatoktól. Lehet, hogy a szüleid, akik felneveltek, vagy egy edző, egy tanár azt mondta neked, sosem leszel sikeres, neked nincsenek meg a képességeid hozzá. Ne hidd el ezeket a hazugságokat. Csak nyújtsd előre a kezed! Talán a saját gondolataid mondják neked, hogy ez sosem lesz jobb, sosem fogom megvalósítani az álmaimat, megpróbáltam és belebuktam.
Nyújtsd ki a kezed! Lásd másképp a jövődet!
Kezdd el azt az álmot álmodni, amit Isten ültetett el benned. Gondolod, hogy ez talán túl sokáig fog tartani és túl öreg leszel, de ez az álom még mindig él. Valamikor lobogó tűzként kezdődött és egyszer ez egy égető vágy volt, de már csak parázs lett belőle. És mit kell csinálnod? Fel kell élesztened a tüzet. Újra lángra kell lobbantani a tüzed. Isten azt mondja, hogy ez a Te éved, hogy olyat tegyél, amit még soha. Ez a te éved, hogy megszabadulj kötöttségeidtől. Ez a te éved, hogy belépj a természetfölötti lehetőségek világába! Isten mondja Ézsiás 43:19-ben „Íme, újat cselekszem; most készül, avagy nem tudjátok még?” Isten valami újat akar hozni az életedbe. Lehet, hogy ezerszer megpróbáltad és falba ütköztél, de Isten azt mondja, még mindig én irányítok, még van tervem veled, még a tenyeremen vagy. És addig, amíg hiszel, minden lehetséges. Ahelyett hogy hagyjuk, hogy az élet elhervasszon, inkább bízzunk és imádkozzunk.
Ha imával ajándékozzuk meg Istent, az olyan, mint amikor locsoljuk az elvetett magot.
Ha úgy telik a napod, hogy hálát adsz Istennek, amiért kezében tartja a dolgokat, megköszönöd, amiért a felszín alatt dolgozik neked, megköszönöd, hogy a javadra fordítja a dolgokat, akkor az elültetett magot, az álmodat folyamatosan táplálod.

Beszéltem egy emberrel a minap, aki 7-szer próbálta már megszerezni a jogosítványt, hogy egy bizonyos területen tudjon dolgozni. De minden egyes alkalommal megbukott. Annyira csalódott volt, azt mondta: Joel, ez biztosan nem nekem van rendelve, mert már több mint 3 éve dolgozok rajta. Már kész volt feladni. Azt mondtam neki, amit most nektek is mondok. Menj vissza és még egyszer és próbáld meg még egyszer. Lehet, hogy a 8-adik lesz sikeres. Ha Isten elültet valamit a szívedben, még ha egész életedben győzködnöd is kell magad. Sosem szabad felhagynod a próbálkozással. Higgyél, törj előre! Mondtam a férfinak, hogy mondogassa magának: „Köszönöm Istenem, hogy le fogom tenni ezt a vizsgát. Köszönöm, hogy telve vagyok a bölcsességeddel. Köszönöm, hogy képes vagyok arra, amire hívattál, hogy megtegyem.” Tereld a gondolataidat a helyes irányba. Talán te is úgy vagy, mint ez az ember, hogy megpróbáltad és elbuktál és éppen fel akarod adni, de kelj fel és tápláld az elültetett magjaidat.

Tudod, mit teszek ma? Feltöltelek táplálékkal. Isten szavai tele vannak erővel. Dávid mondta a Zsoltárok 1:3-ban, hogy ha Isten ígéreten elmélkedsz, olyan leszel, mint egy fa a vízparton, leveleid nem fognak elhervadni és bármit teszel, virágozni fogsz. Ez az én imám mindannyiótoknak. Az élet nem fog elhervasztani, ami azt jelenti, hogy minden támadást vissza fogsz verni, legyőzöl minden akadályt és minden ellenséget és álmaid megvalósulnak. Ha leveleid hervadoznak, hiszem, hogy ma visszatérnek az életbe, új látás van kialakulóban a bensődben. Isten új álmokat szül.
Azokat az álmokat, amiket te már feladtál, amikre azt hitted, hogy túl messze vannak.
Isten fel fogja ezeket a halott álmokat támasztani.
Vissza fogja állítani azt, amire te azt hitted, hogy lehetetlen. Húzz egy vonalat a homokba, hogy ez az enyém. Most lerázom magamról a múlt csalódásait, Lerázom magamról a múlt bukásait. Lehet, hogy kis időre hagytam, hogy az élet hervasszon, de nem fogok itt leragadni, ez most az én évem, hogy előrelépjek egy új szintre. Ez az én évem, hogy egy új szintre emelkedjek.

Tudatosítsd magadban, hogy mindegy mi jön ellenem, mindegy mi nem sikerül, nem fogok hervadni, nem fogom elveszíteni a lelkesedésem. Még a szűkös időkben is, amikor a dolgok nem működnek, te csak menj tovább. Maradj jó az emberekhez, szolgálj tovább, imádkozz tovább, maradj meg a hit reménységében. Számomra érdekes, hogy milyen sok felfedezés keletkezett a társadalmunkban, olyan emberektől, akik nem csüggedtek el, akik nem hagytak fel a próbálkozásaikkal.

Olvastam Henry Fordról, hogy 5-ször is csődbe ment. Nem gondolod, hogy az első csőd után is kiábrándultnak kellett volna lennie? Vagy a második vagy a harmadik után, végül az 5-dik után azt kellett volna gondolnia, hogy Istenem, ez nem nekem való, nincs hozzá tehetségem? De a szíve mélyén én hiszem, hogy ő tudta, hogy a Mindenható ültette el benne ezt az álmot. A lelkesedést megtartotta magában Ő nem hagyta, hogy az élet lelombozza. Bar 5-ször már csődbe ment, de a 6. cége felvirágzott. Még ma is sokan fizetünk neki havonta. Ne hagyd, hogy az élet elhervasszon! Ha az egyik álom meghal, álmodj egy másikat! Csak akkor buksz el, ha abbahagyod a próbálkozást. Vagyis ha 9-szer már elbuktál és nem sikerül, kelj fel és próbáld meg 10-edszerre is, hogy győztes legyél.

A Biblia azt mondja Jeremiás 17:7-8-ban, hogy áldott az, aki az Úrban bízik, és akinek bizodalma az Úr, olyan ő, mint egy fa a folyóparton, kinek gyökerei mélyen benyúlnak a vízbe. Nincs gondja a forrósággal és a hosszú száraz hónapokkal. Levelei zöldek maradnak, és zamatos gyümölcsöket hoz. Úgy gondolom a mi utunk is ez, mert a mi bizalmunk és reményünk a Mindenható Istenben van. Még ha száraz időszakokon is megyünk keresztül, még ha szűkös idők is jönnek és a dolgok nem a mi javunkat szolgáljak, és természetünknél fogva hajlanánk a csüggedésre, most tudjuk, hogy mivel gyökerünk mélyre lemegy, ezért nem fog ránk hatni. Leveleink zöldek maradnak, az élet nem fog elhervasztani.
Mások kidőlhetnek a sorból, de nekünk természetfölötti ajtók nyílnak meg.
Mások panaszkodhatnak, de a mi szívünkben az imák dalolnak. Mások letörhetnek, de a mi arcunkon mosoly ül. Minden lépésünk tavasz övezi.

Miért van ez? Mert mi a Mindenséggel vagyunk összeköttetésben. A mi gyökereink mélyre lejutnak, az elménk meg van újulva, mi Isten ígéretén elmélkedünk. Szeretem, ahogy azt mondja, hogy még a száraz időkben is zamatos gyümölcsöket fogunk teremni. Nem elfonnyadt, visszataszító gyümölcsöt, hanem zamatos gyümölcsöt. Tény, hogy mindannyian átmegyünk száraz időszakokon, amikor nem a javunkra történnek a dolgok, de Isten azt mondja, hogy még a sötét időszakokban, még a mélyponton is, ha Őt tartjuk első helyen, természetfölötti erőre és javakra fogunk szert tenni, ami bennünket átsegít, még ha mások meg is buknak. Mindegy mi történik a gazdaságban, mindegy mit mond az orvosi jelentés, nem kell aggódnod. Isten nemcsak átvezet rajta, hanem fel is virágoztatja azt.
Nem a munkahelyed a forrásod, hanem Isten.
Az orvosi jelentésed lehet reménytelen, de Isten még a lehetetlent is meg tudja tenni. Lásd magad előtt ezeket a képet, hogy még szűkös időkben is zamatos gyümölcsöket hozok. Nem hallottad, hogy mit mondanak a gazdaságról, Joel? Nem hallottad, hogy embereket küldenek el a munkahelyekről? Nem aggódsz? Nem, nem aggódom, a gyökereim mélyen vannak. Tudom, hogy ez nem befolyásol engem. Még a száraz időkben is zamatos gyümölcsöket fogok teremni.

Egy másik kulcs, ami segít, hogy az élet ne hervasszon el, az, ha produktív maradsz. Minden nap úgy kell felkelned, hogy valamilyen cél él a szívedben.
Cél nélkül nincs szenvedély.
Pál Apostol rengeteget írt meg az újtestamentumból a börtön falai közt. Gondolhatta volna azt is, most nincs értelme semminek, majd amikor kikerülök innen, visszatérek a célom megvalósításához. De ő nem ezt tette, produktív maradt ott ahol volt. Ha felhagysz az alkotással, akkor felhagysz a növekedéssel. Ha felhagysz a növekedéssel, akkor kezd majd el az élet elhervasztani téged. Kell, hogy legyen egy ok, amiért minden nap felkelsz az agyból. Tudnod kell, hogy tudsz valamit nyújtani. Valakinek szüksége van arra, amid van. Különösen fontos idősebb embereknek, hogy aktívak maradjanak, tanuljanak továbbra is, növekedjenek, dolgoztassak elméjüket, segítsenek másokat.
Lehetsz fáradt a munkádtól, de sosem lehetsz fáradt az életedtől.
Találj módot arra, hogy tevékeny maradj! Légy önkéntes egy kórházban. Keress fiatalokat, akiket támogatni tudsz. Gyere és segíts telefonon keresztül imádkozni az emberekért. Ha felhagysz az alkotással, akkor lassan el fogsz halni. Ha nem használod az agyadat, nem lesz olyan éles, mint amilyennek lennie kellene.

Olvastam, hogy az egyik legjobb módszer az idősebbeknek a keresztrejtvényfejtés. Miért? Mert az megdolgoztatja az agyat. Ne legyél közönyös. Próbálj meg igerészeket memorizálni. Jegyezz meg telefonszámokat. Ha van egy kis matek, amit csinálnod kell, ne vedd mindig elő a számológépet, számolj kézzel. Tartsd az elmédet ébren és aktívan. A minap Art Linkletter-t láttam a TV-ben. Már 98 éves. Még mindig utazgat világszerte. Minden évben több száz előadást tart, legtöbbször idős embereknek ugyanezen a területen, bátorítja őket, hogy legyenek aktívak. Olyan élesen vág az esze, egy teához volt öltözve, érthető volt és egyben vicces is. Azt gondoltam, hogy ő 98 éves, akár otthon is üldögélhetne, de tudja, hogy amikor már többé nem produktív, olyankor kezd lassan meghalni. Az műsorvezető azt kérdezte: „Art, mikor fogsz nyugdíjba vonulni?” Nevetett és azt mondta: „Nyugdíj? Mit csinálnék akkor?” Ő megértette ezt a fontos dolgot. Nem arra születtünk, hogy hátradőljünk, és ne csináljunk semmit, hanem alkotásra születtünk.

Isten ígéri nekünk, ha Őt első helyen tartjuk, akkor Ő majd hosszú, elégedett életet ad nekünk. Kérdezed: milyen hosszú az a hosszú élet, Joel? Én azt mondom, addig tart, amíg elégedett nem vagy. Ha 50-évesen felhagysz az alkotással és elégedett vagy, akkor az ígéret beteljesült. Nem tudom, te hogy vagy vele, de én még nem akarok meghalni, még nem vagyok elégedett. Még vannak álmaim, amik nem valósultak meg. Még vannak ígéreteim, amik nem teljesültek. Vannak gyermekeim, akiknek felnövekedését látni akarom. Vannak unokáim, akiket még nem láttam. Vannak üzeneteim, amiket meg nem adtam át. Amikor már 85 éves leszek és még mindig erős, még mindig egészséges és jóképű, még mindig meglesz a hajam, még mindig a vicceimet mesélem, Majd talán még 45 év aktív szolgálat után, Talán majd akkor, 90 évesen, lehet, visszavonulok. És azt mondom, rendben van Istenem, elégedett vagyok. Készen állok a váltásra. Vágjunk bele! Sok emberrel találkozom, aki könnyen megelégszik. Felhagynak az élettel 50 évesen, 80-éves koruk előtt nem temetjük el őket. Életben vannak, de nem élnek igazán. Kell, hogy legyen egy szándékod, egy indok, amiért minden nap felkelsz az agyból.

Talán már idősebb vagy és küszködsz az egészségeddel, Egész napodat az ágyban töltöd azt gondolva: Nem akarok felkelni és felöltözni. Nincs semmi, amit csinálhatnék... Nem, neked fel kell kelned és fel kell öltöznöd! Menj, látogass meg egy szomszédot! Menj el egy sétálni! Hívd meg a barátod! Ha nem szállsz ki az ágyból, amíg bírsz, hamar eljutsz addig, amíg már nem fogsz bírni. Még akkor is, ha csak azért keltél fel hogy felöltözz, és integess a postásnak. vagy, hogy sétálj 5 percet az utcában és köszönj egy ismerőseidnek. Ez jó, ez már megérte. Kell, hogy legyen egy célod. Ha nincs célod, lassanként elveszíted lelkesedésedet és az élet könnyedén elhervaszt. Talán már nem vagy képes mindenre, amire régebben, de akkor tegyél olyat, amire képes vagy.

Kaptam egy levelet egy jól ismert pásztortól. Most már a 80-as éveiben jár. Sok éven át pásztorolt egy gyülekezetet és világszerte utazott. Egy nagyszerű prédikátor volt, nagyon elfoglalt volt. De nemrég Parkinson-kórja lett és eljutott ahhoz a ponthoz, ahol már nem tudott nyilvánosság előtt beszélni. Nagyon szomorúnak látszott. Régen nagyon ékesszóló, erős és sugárzó volt, de most úgy nézett ki mint aki nem vesz részt semmiben. Olyan volt mintha el lett volna mosva, a legjobb napjai már mögötte voltak. Egy csomagot kaptam postán, egy kézzel írt kéziratot. Azt írta: Joel, amint már tudod, nem tudok beszélni, szóval elkezdtem írni. Itt egy másolat az új könyvemről. A címe valami olyasmi volt, hogy "Mit csinálj, ha már nem tudsz felállni." Arról írt, hogy hogyan légy a legjobb ott ahol éppen vagy. Látod? Már nem tudta azt produkálni, amit eddig csinált, de tudott valami újat csinálni. Ha már nem tudsz beszélni, akkor írj. Ha már nem tudsz futni, akkor sétálj. Ha már nem tudsz állni, akkor ülj le, Ha nem tudsz énekelni, táncolj. Ha nem tudsz táncolni, akkor rázd a fejed. Csináld azt, amit tudsz csinálni, de ne hagyd abba! Ha felhagysz az alkotással, felhagysz az élettel. Amíg van lélegzeted, van benned valami, van valami, amit nyújtani tudsz. Törj tovább előre, tanulj tovább, növekedj, tartsd aktívan az elmédet, mozogj!

Nagyapám nyugdíjba ment majdnem 50 év után. Soha ki nem hagyott egy napot a munkából. De amikor a nyugdíjba ment, nem maradt otthon tétlenül, hanem gyakran eljött a gyülekezetbe és itt dolgozott. füvet nyírt, megjavított dolgokat. Emlékszem láttam a konténerek alatt, sokszor a vízvezetéket javította. Aktív maradt még a 80-as éveiben is. Az édesanyám ugyanezt csinálja. Ő most 74 éves, ami fiatalnak számít ezekben a napokban, és még mindig jön az irodába a levelekkel foglalkozni minden nap. Jegyzeteket ír és biztatja az embereket. Valamelyik évben kiszámoltuk azt, hogy 15000 Kézzel írt levelet írt meg abban az évben. Ő aktív maradt. Amikor az édesapám elköltözött az Úrhoz, akkor kicsit aggódtunk, hogy az édesanyám majd nem akar feljönni az irodába vagy talán otthon marad, és nem megy ki olyan sokat, de ő pont az ellentéte volt ennek. Soha nem volt otthon. Ha este 10-kor hívnám, Valahol kint lenne néhány barátnővel az irodából, megnézni egy színdarabot, elmenni egy labdajátékra vagy egy szülinapi partira. Már azt gondoltam kijárási tilalom kéne neki.

Egyszer, amikor felhívtam, furcsa hangok jöttek a háttérből. Azt kérdeztem: Anya, hol vagy? Erre ő: Átrepültem Coloradóba, hogy megnézzem a baseball döntőt. Azt gondoltam magamban, hogy most már az anyukám jobban érzi magát, mióta édesapám elment. Ez egy kicsit érdekes. Sokuk az édesanyám barátnői közül fele annyi idősek, mint ő. Fiatalokkal tölti az idejét. Nem csodálkozom, hiszen ő is fiatal. Ha majd te is eléred ezt az kort, ne olyan emberekkel töltsd az idődet, akiket neked kell felrázni, hogy jól érezd magad. Keress fiatal barátokat, akik legalább szívben fiatalok, akik majd fiatalon és aktívan tartanak. Én tényleg hiszem, hogy öregek csakis gondolatban vagyunk. A testünk talán öregszik, de ha a fejünkben fiatalok maradunk, akkor majd ez segíteni fog teljes életet élni. Isten hosszú, elégedett életet ígér nekünk. Miről is beszélek ma? Arról, hogy ne elégedj meg túl könnyen.

A minap összefutottam egy hölggyel az alkalom után. Aki 103 éves. Olyan boldog volt amilyen csak lehetett, tele élettel. Akár a 70-es éveiben is járhatott volna, és viccesen azt kérdeztem: „Milyen sokáig tervezel élni?” Elmosolyodott és azt mondta: „Joel, addig nem térhetek haza, amíg nem láthatom az összes gyermekemet az Urat szolgálni.” Ezt az igét mondta: „Én azonban és az én házam az Úrnak szolgálunk''. Valójában azt mondta, Nem vagyok elégedett. A szívemben még vannak álmok. Még vannak olyan ígéreteim, amik nem teljesültek be. Hét gyermeke van, és az egyik a fiai közül az, nincs a helyes úton. Mármint ő maga is már a 80-as éveiben jár. Elmondta, hogy minden nap hogy kel fel. Mindig felhívja, bátorítja, ige részeket olvas fel neki. Ez az ő célja, ez az ő indoka arra, hogy minden nap felkeljen. És neked is el kell határozni, hogy egy elégedett életet fogsz élni. Ez azt jelenti, hogy minden ígéretet, minden álmot, minden vágyadat látni fogod megvalósulni. Néhányan 50-évesen felhagynak az élettel, azért mert hagyják, hogy az élet elhervassza őket. Felhagytak az álmaikkal. Fel kell élesztened magadban azt, amit Isten helyezett el benned. Lehet, hogy volt néhány visszaesésed, de Istennek van még számodra tennivalója.

Erről mindig Naomi története jut eszembe. Egy özvegy volt, aki nagyon szomorú életet élt. A férje meghalt, és most a két fiát is megölték a csatában. Nagyon elkedvetlenedett volt. Nem gondolta, hogy bármi oka is lenne rá hogy tovább éljen. Úgy döntött, hogy visszaköltözik a gyermekkori otthonába, hogy amikor meghal, ott temessék el őt. A menye, Rút az egyik meggyilkolt fiának volt a felesége. Egyedül csak ő akart visszamenni vele. Naomi megpróbálta őt lebeszélni. Azt mondta: Rút, menj és éld az életed. Én már idős vagyok, nem kell rám vigyázni. Menj és éld a saját életed! De Rút nem tágított, együtt mentek vissza. Rút minden nap kiment a mezőre és összeszedte az ott hagyott magvakat. Így élték túl. Egy nap Rút találkozott a föld tulajdonosával. Egy emberrel, akit Boáznak hívtak. Egy gazdag emberrel, és Naomi elkezdett segíteni Rútnak. Tanácsokat adott, társkereső féléket. Például; Ha kimész, ezt vedd fel. Ha találkozol Boázzal, akkor ezt meg azt mond neki. Naomi megtalálta az ő célját abban, hogy segítsen Rútnak. Amikor megtalálod a célodat, akkor az majd segít neked meggyógyítani a múlt sebeit. Annak ellenére, hogy Naomi másnak segített, Isten ezt arra használta, hogy helyreállítsa őt. Rút és Boáz végül is összeházasodtak és gyermekük született, akit Obednek neveztek el. Nagyon büszkék voltak rá, és elvitték Naomihez. Amikor Naomi a kezében tartotta az újszülöttet, valami érdekes történt. Néhány magyarázat azt mondja, hogy elkezdett tej termelődni a testében. Itt van Naomi, ez az idős nő, aki sok évvel idősebb, és képes volt szoptatni azt a gyermeket. Végül ő viselte gondját a fiúnak.

Miről is beszélek? Amikor megtalálod a célod, akkor a "tejed" elkezd majd áradni. Nem számít, hogy 25 vagy 85 éves vagy, Isten mindig megadja pontosan, amire szükséged van. Néhányan közületek úgy éreznek, mint Naomi. Csalódásokon mentetek át. Voltak igazságtalan dolgok az életedben, amik miatt azt gondoltad, én végeztem. Joel, én befejeztem. Az álmaim soha nem fognak megvalósulni. De tudod, van ott egy másik Rút is akinek szüksége van rád. Amíg segítesz másokon, amíg megtalálod az okot, hogy minden nap felkelj, addig Isten valami újat fog cselekedni az életedben. Fel kell magadban éleszteni ezeket az álmokat és adottságokat. Ne hagyd, hogy az élet elhervasszon. Amíg csak lélegzel, Isten tud neked feladatot adni. Ha elevenen fogsz élni egész életedben, akkor tudnod kell, hogy te a cél embere vagy. Valakinek szüksége van arra, amid van.
Rázd le a csalódásokat, ne rágódj a visszaeséseken. Ez egy új nap!
Az élet talán megpróbált elhervasztani, de Isten azt mondja, nyújtsd előre a kezed. Legyen új célod. Engedd, hogy a remény magjai gyökeret verjenek. Döntsd el! Mindegy mi kerül az utadba, alkoss tovább, növekedj tovább, tanulj tovább, maradj aktív. Ha megőrzöd lelkesedésedet, tudod mik a céljaid és minden nap legjobbat mutatod, Isten megígéri, hogy a leveleid nem fognak elsorvadni. Isten rád hinti áldását és kegyelmét és a győztesek életét fogod élni, amit számodra tartogat. Ámen.

Befogadtad a mai üzenetet? Biztos vagyok benne, hogy igen. Atyám, hálás vagyok a mai üzenetért. Tudom, hogy jó földbe esett. A Lakewood-i emberekre és a nézőkre. Imádkozom, hogy gyökeret eresszen a szívünkbe. Hogy felélesztettük magunkban az álmainkat, céljainkat és látásunkat. Atyám, annak ellenére, hogy talán sok ideig is eltarthat, még akkor is hittel kitartunk, tudva, hogy te irányítasz mindent. Köszönjük, hogy inspirálva és kihívásokkal telve fogunk innen kimenni, és ezt az igazságot valóra váltjuk, a Jézus nevében.

Joel Osteen



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.