2012. október 21.

Brian Brodersen: Szellemi harc (reszlet) 11.

Készítette: Lisa Szanyel
A kísértés legyőzése

A jó hír a kísértéssel kapcsolatban, hogy győzelmet arathatunk felette. Nagyon fontos ezt tudni. Amikor egyes keresztyének beszédét hallgatod vagy megfigyeled őket, úgy tűnhet, hogy a győzelem lehetetlen és a visszaesés a keresztyén tapasztalatnak csak egy másik, elkerülhetetlen oldala. Mégis, semmi sem állhat távolabb az igazságtó
l. A Biblia kijelenti nekünk, hogy igenis lehetséges a győzelem. János apostol azt mondta: „Én fiacskáim, ezeket azért írom néktek, hogy ne vétkezzetek“ (1 János 2:1). Jakab a 4. rész 7. és 8. versében a győzelem megszerzésére tanít minket: „Engedelmeskedjetek azért az Istennek; álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek. Közeledjetek az Istenhez, és közeledni fog hozzátok.“

A győzelem azzal kezdődik, hogy teljesen alárendeljük magunkat Istennek. Ha Jézus nem az életünk Ura, akkor nagyon nehéz lesz, hacsak nem lehetetlen, győzni a kísértés felett. Amikor alárendeljük magunkat Istennek, akkor állhatunk ellen az ördögnek. Ez annyit jelent, hogy használjuk azokat a fegyvereket, amelyeket Isten adott nekünk. Az elsődleges fegyver Isten Igéje. Ahogy ellenállunk, a sátán előbb-utóbb el fog futni tőlünk. Máté 4:1-11-ben ennek szép példáját láthatjuk Krisztus életéből. Jézus, miután negyven nap és éjjel böjtölt, találkozott a sátánnal, aki ezt mondta neki: „Ha Isten fia vagy, mondd, hogy e kövek változzanak kenyerekké.“ Itt Urunk azt teszi, amire mi is taníttatunk – ellenáll az ördögnek. Hogyan? Isten Igéjével. „Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden ígével, a mely Istennek szájából származik.“ Bármikor kísértette a sátán, Jézus az Igével hárította el.

Nekünk is az Ige segítségével kell elbánnunk a kísértéssel, mint ahogyan Jézus tette. Amikor a sátán azzal kísért, hogy térj vissza régi szokásodhoz, a 2 Korinthus 5:17-el állj ellen: „Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, íme újjá lett minden.“ És a Róma 6:11-12-vel: „Ezenképpen gondoljátok ti is, hogy meghaltatok a bűnnek, de éltek az Istennek a mi Urunk Jézus Krisztusban. Ne uralkodjék tehát a bűn a ti halandó testetekben, hogy engedjetk néki az ő kívánságaiban.“ Amikor a sátán erkölcstelenséggel és olyan dolgokkal kísért, melyeket Isten megtilt, a1 Korinthus 6: 19-20-al állj ellen: „Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek abennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg; dicsőítsétek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben, a melyek az Istenéi.“ A kísértés ilyen gyakorlati megfontolásában láthatjuk Dávid állításának jelentőségét: „Szívembe rejetettem a te beszédedet, hogy ne vétkezzem ellemed“ (Zsoltárok 119:11). Nagy előny ismerni Igéket fejből, amikor kísértéssel állunk szemben. Végül emlékezz, „hogy a mi ó emberünk ő vele megfeszíttetett, hogy megerőtlenüljön a bűnnek teste, hogy ezután ne szolgáljunk a bűnnek ... Felszabadulván pedig a bűn alól, az igazságnak szolgáivá lettetek“ (Róma 6:6,18).

A kísértés tanulmányozásával elérkeztünk ennek a résznek a végéig. Itt elsősorban az ellenség természetével és tevékenységével foglalkoztunk. Ettő a ponttól kezdve azokat a dolgokat vesszük figyelembe, melyek győzelemre visznek bennünket a keresztyén harcban. Hadd fejezzem be ezt a részt két bátorítással Isten Igéjéből.
„Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hû az Isten, a ki nem hágy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sõt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek.” (1 Korinthus 10:13)

„Lévén annakokáért nagy fõpapunk, a ki áthatolt az egeken, Jézus, az Istennek Fia, ragaszkodjunk vallásunkhoz. Mert nem oly fõpapunk van, a ki nem tudna megindulni gyarlóságainkon, hanem a ki megkísértetett mindenekben, hozzánk hasonlóan, kivéve a bûnt. Járuljunk azért bizodalommal a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk és kegyelmet találjunk, alkalmas idõben való segítségül.” (Zsidók 4:14-16)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.