2012. október 18.

Brian Brodersen: Szellemi harc (reszlet) 8.

Készítette: Lisa Szanyel
Gonosz gondolatok és képzelődések 

Az „ördög ravaszságainak“ harmadik megynilvánulása a gonosz gondolatok. Imádkoztál-e már valaha, miközben az elmédet hirtelen istenkáromló gondolatok ostromolták? Dicsőítés közben előfordult-e már veled, hogy pornoráf képek villantak át az agyadon? Volt már olyan időszak az életedben, amikor siralmas gondolatok kísérte
ttek; gondolatok, melyektől a rosszullét környékezett és nyomasztottak; gondolatok, melyek alól vártad a szabadulást – szexuális erkölcstelenség gondolatai, gyilkosságé, vagy öngyilkosságé? Ha igen, nem vagy egyedül.
Tapasztalatból tudom, miről beszélt Pál apostol, amikor a „tüzes nyilakról“ szólt. Nagyon fontos megkérdeznünk ezen a ponton: hogyan tudom megkülönböztetni a gonosz tüzes nyilait a gyonosz gondolatok bűnétől? A gonosz gondolatok belülről jönnek, ahogy Jézus is mondta: „Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok ...“ (Máté 15:19). A gonosz gondolatokat uralni tudod és tőled függ, hogy elfogadod-e, táplálod-e őket. A gonosz tüzes nyilai viszont kívülről jönnek és bizonyos fokig ellenőrizhetetlenek. Ezenkívül támadó jellegűek is. Nem csak, hogy nem akarsz rájuk gondolni, de tudatosan elutasítod őket.
Hadd vegyünk szemléltetésül egy tapasztalatot Spurgeon éltéből. Hosszabb időn át istenkáromló gondolatok olyan támadásának volt kitéve, hogy a teljes csüggedés határán állt, és már a saját üdvösségét is megkérdőjelezte (mert végül is, hogy gondolhat egy igaz keresztyén ilyeneket?). Amikor a nagyapjának, aki szintén az evangélium szolgálója volt, beszámolt ezen bajáról, a nagyapa egyetlen egyszerű kérdést tett fel neki: „Élvezed te ezeket a gondolatokat?“ „Nem, gyűlölöm őket!“ – válaszolta a fiatal Spurgeon. „Akkor ne legyen semmi közöd hozzájuk. Ne birtokold őket, mert nem a tiéid, hanem az ördögéi.“ – hangzott a nagyapa válasza.
Az ördög elvetemült; gondolatokat plántál az elmédbe és rá akar venni, hogy azt hidd – azok a te gondolataid. De ne birtokold őket; utasítsd vissza őket, tudván azt, hogy ki áll mögöttük.
Sőt, az ellenség fegyvereit önmaga ellen irányíthatod, ha az ilyen támadások idejét imára és dicsőítésre fordítod. Olyan lehetsz, mint Benája, aki „kivevé az égyiptomi kezéből a dárdát, és megölé őt a maga dárádjával“ (2 Sámuel 23:21).
„Továbbá, Atyámfiai, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek; ha van valami erényés ha van valami dícséret, ezekről gondolkodjatok.“ (Filippi 4:8)
Miként a természettől idegen a légüres tér, úgy a mi elménk sem tud sokáig üres maradni. A jó gondolatok nem hagynak helyet a rossznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.