2012. október 18.

Brian Brodersen: Szellemi harc (reszlet) 7.

Készítette: Lisa Szanyel
Kétely
Az ördög másik „tüzes nyila“ kételyt plántálni az elménkbe. A sátán meg fog próbálni kételyt ébreszteni benned mindennel kapcsolatban, Isten létezésétől kezdve egészen az üdvösségedig. Különös figyelmet fordít Isten Igéjének aláásására. Fontos megjegyeznünk, hogy különbség van a
kételkedés kísértése és a hitetlenség bűne között. Lehetséges kételyt
ől gyötörtetni, de ugyanakkor a hitetlenség bűnétől ártatlannak lenni.
A nagy angol prédikátor, Charles Spurgeon számára sem volt ismeretlen a kísértésnek e sajátos formája. Azt mondta: „Az én egyéni kísértésem a folytonos hitetlenség. Tudom, hogy Isten ígérete igaz. Mégis állandóan támad engem a kísértés – kételkedj benne, ne bízz benne stb.“ Spurgeon természetesen győzött e kísértés felett, de szavai arra utalnak, hogy állandó harcai voltak ezen a területen.
Tehát, hadd hangsúlyozzam újra: nem bűn, ha nagy a kételkedésre csábító kísértés. A kétely csak akkor válik bűnné, ha elhagyjuk magunkat és megengedjük, hogy uraljon minket. A sátán az Isten Igéjében való kételkedéssel kísértette Évát, aki mindaddig nem vétkezett, míg el nem fogadta a sátán ajánlatait. Csak ezért, mert a kételkedés kísértésébe estél, még nem jelenti, hogy vétkeztél. Ellenállhatsz ezeknek a gondolatoknak.
Amikor fiatal hívő voltam, hallottam, hogy bizonyos bibliakutatók és teológusok megkérdőjelezték a Biblia egyes könyveinek a hitelességét. Akkor ezen keresztül a sátán az Isten Igéjébe való kéteélkedést akarta belém plántálni. Valahogy így gondolkoztam: „Ezek az emberek teológusok és éveken át tanulmányozták a Bibliát; tudnak héberül és görögül. Én nem tudok semmit. Hogyan is juthat eszembe, hogy nekem van igazam, ők pedig tévednek.“ Ismerősen hangzik? Vagy lehet, hogy ilyen tapasztalatod volt: olvasod a Bibliádat, egyszer csak az elmédet kérdések árasztják el: „Biztos vagy benne, Jézus Krisztus valaha is létezett? Tényleg megtörténtek azok a csodák? Hogyan támadhatott fel valaki? És mi van a többi vallással? Nem öntelt dolog azt állítani, hogy Jézus az egyedüli út Istenhez?“ És még sorolhatnánk tovább.

Ilyen és hasonló dolgokat javasol neked a sátán, miközben mindig megpróbálja aláásni Isten Igéjét. Megpróbálta Évával a kertben: „Csakugyan azt mondta az Isten?“ (1 Mózes 3:1), majd Urunkkal is a pusztában: „Ha Isten fia vagy ...“ (Lukács 4:3) – biztos lehetsz benne, hogy veled is meg fogja próbálni. Isten Igéje az iránytű és a kormánykerék, amely a viharos keresztyén életben vezet bennünket. Ha az ördög rá tud venni, hogy csak a legkisebb dologban is kételkedjünk, könnyen hajótörést szenvedhetünk. Természetesen ez is a célja. Ne engedj a kételynek. Ismerd fel, mint az ördög egyik taktikáját, és állj erősen Isten Igéjében.
Még egy dolog: ne téveszd össze az őszinte kérdéseket a kétellyel. Figyeld meg a különbséget Zakariás és Mária Gábriel angyalnak adott válaszában (Lukács 1:18, Lukács 1:34). Látszólag mindketten ugyanazt kérdezik:
„Hogyan lehetséges ez?“ Bár itt nem is a „hogyan“ volt a döntő, hanem inkább a kérdés mögötti hozzáállás. Zakariás kérdésében kételkedés volt, mintha azt akarta volna mondani: „Ugyan már, nem gondolhatod komolyan. Semmi esetre sem!“ Mária viszont inkább csak afelől érdeklődött, hogy milyen módon fog a csoda végbemenni. Ez nyilvánvaló Gábrielhez intézett utolsó mondata alapján: „Imhol az Úrnak szolgálója; legyen nékem a te beszéded szerint.“ Mária nem kételkedett Isten Igéjében, hanem alárendelte magát az Ő tervének.

Kérdéseket feltenni helyes, mert így tanulunk. Őszinte kérdéseken keresztül a kételkedésre való kísértést lehetőséggé változtathatod, hogy növekedj az Úr, az Ő Igéje és útjai megismerésében. Minden kérdés végén rá fogsz jönni, hogy Isten igaz, ahogy Pál a Róma 3:4-ben leszögezi: „Sőt inkább az Isten legyen igaz, minden ember pedig hazug.“

Félelem
Még egy az ördög ravaszságai közül a félelem taktikájának használata. Gonosz következményekkel fenyegeti azokat, akik bíznak az Úrban és engedelmsekednek neki. Amikor George Whitefield, a XVIII. századi ébredések ismert egyénisége megkérte barátját, John Wesleyt, hogy vegye át a szabadtéri igehirdetői szolgálatát, Johnt hirtelen olyan érzést fogta el, ha ezt megtenné, akkor azonnal meghalna. Amikor isteni vezetést keresve néhányszor találomra megnyitotta a Bibliáját, az Írás is a halálfélelmet látszott igazolni. De félelmei csupán a sátán munkájának bizonyultak, aki megpróbálta visszatartani a munkától, amleyre Isten elhívta. Tulajdonképpen ennek a meghívásnak az elfogadásával kezdte el John Wesley híres evangelizáló munkásságát, amely több mint 50 évig tartott, több tízezrek megtérését és a metodista egyház megalapítását eredményezve.
A megfélemlítés taktikájának másik példája egy rabbi története, aki különböző körülmények által elfogadta Jézust, mint Izráel Messiását. Miután megtért, rájött, hogy ki kell választania egy napot, amikor alámerítkezéssel nyilvánosan is megvallaná hitét. Elbeszélése a keresztség napján történtekről kiválóan ábrázolja a sátán próbálkozásait, hogy a félelemkeltés taktikáján keresztül megakadályozza Isten munkáját.

A történet így hangzik:
„Azon a reggelen, hajnalhasadáskor arra ébredtem, hogy a hideg ráz, és úgy tűnt, mintha valaki megkérdezte volna: ‚Mire készülsz te ma?‘“
„Fölugrottam az ágyból, majd le-föl járkáltam a szobában, mint aki magas láztól szenved, teljesen összezavarodva. Alig vártam már az alkalmat, hogy megkeresztelkedjem és örömmel készültem a Jézus Krisztusba vetett hitem nyilvános megvallására. De most valami hirtelen változás állt elő bennem. A hang, mely hozzám szólt, az emberiség nagy ellenségétől jött, de természetesen oly ravasz volt, hogy akkor én nem voltam tudatában, hogy a sátán az.“
„Jó néhány kérdés merült fel gyorsan egymás után, és olyan zavarban voltam, hogy mind szellemileg, mind fizikailag betegnek éreztem magam. Azt kérdezte: ‚Te ugye meg fogsz keresztelkedni? Tudod-e, hogy e lépés megtétele elválaszt majd oly szeretett feleségedtől? Soha többé nem élhet veled. Fel tudod fogni, hogy a gyermekeid, kiket úgy szeretsz, többé nem fognak apunak szólítani és nem néznek többé a szemedbe. Testvéreid és minden rokonod halottnak nyilvánít és örökre összetöröd a szívüket. Hogyan lehetsz ilyen kegyetlen saját testeddel és véreddel szemben? A saját néped megvet majd és gyűlöl téged. Teljesen elszakítod magad, népedtől. Nem lesz több barátod a földön. Oly egyedül maradsz, mint az óceánon magányosan sodródó fadarab. Odalesz a tekintélyed, hivatali állásod.“
„Ezek a gondolatok, melyeket, szinte hallható kérdések formájában a sátán tett fel nekem, akivel mint személyes ellenséggel most találkoztam először, megzavartak és szinte tébollyultá tettek. A barátom, aki velem volt, miután ezt észrevette, megpróbált minden lehetséges módon erősíteni és bátorítani, de kevés eredménnyel. Térdre borultam és imádkoztam, de a sátáni ámítás éppoly erős volt.“
A történet az ezt követő események leírásával folytatódik. Mivel szellemileg és fizikailag is betegnek érezte magát, elment közölni a lelkipásztorral, hogy nem tud megkeresztelkedni. Ugyanebben az időben egy másik pásztor gyülekezetével együtt indíttatást érzett, hogy imádkozzon ezért az emberért, akiről tudták, hogy keresztség előtt áll. Amint elkezdtek imádkozni, engedett a nyomás és ahelyett, hogy lemondta volna a bemerítést, megkeresztelkedett és nyilvánosan megvallotta Krisztust, előbbi vágya szerint.
Ez az ember később az Úr hatalmas bizonyságtevője lett, aki megalapította az ún. „Amerikai Zsidó Missziós Testületet“. Sok izraelita társát vezette a Messiás Jézusban való hitre.

Megfigyelted, milyen gonosz következményekkel fenyegette a sátán ezt az embert, ha engedelmeskedik az Úrnak? Pedig ez még csak afféle ijesztgetés volt, akárcsak John Wesley esetében. A sátán úgy fog fenyegetni téged, amint Saul fenyegette Dávidot, vagy Szanballat és Tóbiás fenyegette Nehémiást. De ez minden, amit tenni tud, „mert nagyobb az, a ki bennetek van, mint az, a ki e világban“ (1 János 4:4). És ismét: „Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?“ (Róma 8:31). Ne engedd, hogy a sátán a félelem taktikáján keresztül távol tartson Isten akaratától. Emlékezz: „Mert nem félelemnek lelkét adott nékünk az Isten, hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak lelkét“ (2 Timóteus 1:7).

A mi mennyei Atyánk a legjobbat akarja számunkra az örökkévalóság szempontjából. Engedd át magad Neki félelem nélkül. Figyeld, hogy Ő mit fog tenni. Az Atya mindent a legjobban tud.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.