2012. október 18.

Brian Brodersen: Szellemi harc (reszlet) 5.

Készítette: Lisa Szanyel
Természeti tényezők
Az első dolog, amit fel szeretnénk fedni, az az ördögnek a fizikai téren, a természet szintjén végzett munkája. A Biblia tanítja, hogy az ördögnek bizonyos mértékű hatalma van a természet felett. Épp ezért meggyőződésem, hogy azon dolgok nagy része, melyeket mi csak „elemi csapásoknak“, „természeti katasztrófáknak“ vagy „isteni büntet
ésnek“ nevezünk, valójában a sátán munkájának megnyilvánulásai. Nos, nem azt mondom, hogy minden katasztrófa sátáni tevékenység eredménye, de ha figyelembe vesszük az ezekből származó pusztulást és halált, s a tényt, hogy ezekért általában Istent éri a vád, akkor azt hiszem indokolt arra gondolni, hogy nagyon sok ezekből az eseményekből sátáni ihletettségű és kivitelezésű. A sátán legalábbis felhasználja a „természeti katasztrófákat“ abban a próbálkozásában, hogy elpusztítsa, elbátortalanítsa és legyőzze Isten munkáját a világon. Az efféle gondolkodásnak bibliai alapja van. Térjünk vissza ismét Jób könyvéhez:
„És monda az Úr a Sátánnak: Észrevetted-é az én szolgámat, Jóbot? Bizony nincs hozzá hasonló a földön: feddhetetlen, igaz, istenfélõ, és bûngyûlölõ. Felele pedig az Úrnak a Sátán, és monda: Avagy ok nélkül féli- é Jób az Istent? Nem te vetted-é körül õt magát, házát és mindenét, a mije van? Keze munkáját megáldottad, marhája igen elszaporodott e földön. De bocsássad csak rá a te kezedet, verd meg mindazt, a mi az övé, avagy nem átkoz-é meg szemtõl-szembe téged?! Az Úr pedig monda a Sátánnak: Ímé, mindazt, a mije van, kezedbe adom; csak õ magára ne nyujtsd ki kezedet. És kiméne a Sátán az Úr elõl. Lõn pedig egy napon, hogy az õ fiai és leányai esznek és bort isznak vala az õ elsõszülött bátyjoknak házában. És követ jöve Jóbhoz, és monda: Az ökrök szántanak, a szamarak pedig mellettök legelésznek vala. De a Sabeusok rajtok ütének és elhajták azokat, a szolgákat pedig fegyverrel ölék meg. Csak én magam szaladék el, hogy hírt adjak néked. Még szól vala ez, mikor jöve egy másik, és monda: Istennek tüze esék le az égbõl, és megégeté a juhokat és a szolgákat, és megemészté õket. Csak én magam szaladék el, hogy hírt adjak néked. Még ez is szól vala, mikor jöve egy másik, és monda: A Káldeusok három csapatot alkotának és ráütének a tevékre, és elhajták azokat; a szolgákat pedig fegyverrel ölék meg, csak én magam szaladék el, hogy hírt adjak néked. Még ez is szól vala, mikor jöve egy másik, és monda: A te fiaid és leányaid esznek és bort isznak vala az õ elsõszülött bátyjoknak házában; És ímé nagy szél támada a puszta felõl, megrendíté a ház négy szegeletét, és rászakada az a gyermekekre és meghalának. Csak én magam szaladék el, hogy hírt adjak néked.“
Jób 1:8-19
Itt jellemző példáját láthatjuk annak, amire gondoltam. Az égből leszállott tűz, amely elpusztította a nyájakat és a szolgálókat, s a szél, mely összedöntötte a házat, megölve Jób gyermekeit, mind az ördög tevékenységének közvetlen eredményei volta. Az egyetlen túlélő követ mégis úgy utalt a tűzre, mint „Isten tüzére“. A sátán életeket pusztít, majd igyekszik a vádat Istenre hárítani. Ez ma is igaz. Gondoljunk csak az emberek hozzáállására a közelmúltban történt földrengésekkel, tűzesetekkel, árvizekkel vagy viharokkal kapcsolatban, amelyek a világ különböző részein pusztítottak. Ahogy halljuk az áldozatokkal készült interjúkat, vagy olvassuk nyilatkozataikat az újságban, állandóan Istenre hivatkozó, leginkább negatív jellegű utalásokkal találkozhatunk, valamiképp mindenért Őt hibáztatva. Ez is a sátán munkája.
Maga a név, hogy „ördög“, rágalmazót és vádlót jelent. A sátán először felzavarja a természet erőit halált és pusztulást okozva, majd szépen Istenre hárítja a felelősséget. Ami a tragédia, hogy a legtöbb ember hisz neki. Valaki itt azt kérdezhetné: valóban azt állítod, hogy földrengések, árvizek, szélviharok stb. a sátán munkái? A válaszom a következő:nem mindig, de valószínűlg gyakrabban, mint gondolnánk. Ha figyelembe vesszük a sátán céljait (ti., hogy öljön és pusztítson) a „természeti katasztrófák“ igazán jó eszköznek bizonyulnak.

Emberi tényezők
De ez még nem minden! A sátán szintén aktívan tevékenykedik az emberi viszonyok területén. Legyen az a nemzetközi politika, a médiák, egyetemi oktatás, szórakoztató ipar, vagy a legújabb divathullám – a sátán befolyása mindenben érezhető. Pál úgy utalt a sátánra, mint „levegőbeli hatalmaság fejedelmére“, olyan lélekre, „mely most az engedetlenség fiaiban munkálkodik“ (Efézus 2:2). Az evolúciótól a kommunizmusig, a fajgyűlölettől a kultúrális toleranciáig, a szervezett bűnözéstől a világháborúkig, a szexuális forradalomtól az AIDS-ig, az összeomlott otthonoktól az erőszakhullámokig, az alkoholizmustól a kábítószerélvezésig a sátán munkája nyilvánvaló. A gyűlölet és az erőszak, a halál és a pusztítás, a fájdalom és a nyomorúság – a történelem kezdetétől fogva nagymértékben a sátán munkájának köszönhető. Valóban igaz, amit János apostol mondott: „az egész világ gonoszságban vesztegel“ (1 János 5:19).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.