2013. május 10.

Kezdj jól minden évet!


...bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen..." (Kolossé 3:13)

Ahhoz, hogy jól tudj kezdeni minden évet, el kell engedned minden régi neheztelést, ami terhel. Philip Yancey a megbocsátást természetellenes cselekedetnek nevezi, ezt mondva: A delfinek nem bocsátanak meg a cápáknak, ha azok megeszik játszótársaikat. A világon farkastörvények uralkodnak, nem a megbocsátás törvénye."

A keserûség természetesen jön, ha valaki megbánt, a megbocsátás azonban természetfeletti, amire Isten kegyelme tesz képessé. Ne feledd azonban, hogy Jézus ezt mondta: Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket" (Máté 6:15). Emberileg szólva: Istennek a legkisebb oka sincs arra, hogy megbocsássa bûneidet, mégis, a vétkek, melyeket megbocsát neked minden nap, messze súlyosabbak, mint bármi, amire más emberek tõled valaha is megbocsátást kérnének. Azzal, hogy megbocsátasz, megváltoztatod az egész mûködési rendszert. Kinyitod a börtönajtót, ahol egyszerre vagy rab és börtönõr, ezáltal magadat és a másik embert is szabaddá teszed.

A neheztelés nem csupán elszigetel azoktól, akik valaha a barátaid voltak, igazából még az életedet is megrövidíti, mert olyan gyilkos enzimeket termel, amelyek sokféle betegséget idéznek elõ. Valaki egyszer azt mondta a lelkigondozójának: Szeretném, ha a bátyám eljönne az esküvõmre, de már évek óta nem beszéltünk egymással." Hogyhogy?" - kérdezte a lelkigondozó. Kis szünet után az ember így válaszolt: Ma már nevetségesen hangzik, de már nem is emlékszem rá, hogy miért."

Az eltávolodás természetes következménye a meg nem bocsátó léleknek; a megbocsátás azonban megfordítja a folyamatot, helyreállítva és meggyógyítva az összetört kapcsolatokat. Orvosilag bizonyított, hogy a megbocsátás éveket ad hozzá az ember életéhez. Törvényszerû, hogy azok az emberek, akik már átlépték a 80 éves kor határát, békében élnek önmagukkal, mert megtanulták a megbocsátást és az elengedést.

www.maiige.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.