2013. május 21.

Dr-Kováts György: SEGÍTŐ ÚTITÁRS-4.


Aki pedig a szíveket vizsgálja, tudja, mi a Szellem gondolata, mert Isten szerint esedezik a szentekért. Róma 8,27.

Ki vizsgálja a szíveket? Az Örökkévaló Isten. Ő a szívek és vesék vizsgálója.
Mit tud az Örökkévaló Isten? Azt, hogy mi a Szent Szellem gondolata (fronéma – szándék, cél, gondolat). A Szellemnek tehát mindez – gondolat, szándék, cél – van. Hogyan hangzik ez el? Kimondhatatlan fohászkodásokkal. Esedezésben. (Entügkhánó.)

Hogyan esedezik a „szentekért” (teérted, énértem, és mindenkiért, akik az Úr Jézus Krisztust már segítségül hívták? Benned, általad, amikor Vele együtt esedezel, engeded, hogy esedezzen benned, és hangot adsz Neki ebben a közbenjáró munkában.

S az emberek ezt nem értik. (Sokan talán fenn is akadnak ezen – „hogy mondhatsz ki olyan dolgokat, amiket nem értesz, amikről nem tudod, mit jelentenek?” – de te tudod, hogy az Úr jó, és jót végez, jót munkál, Tőle nem jön rossz ajándék, Ő hűséges, és amit adott, arra adta, hogy használd, hogy javadra váljon.) De Isten érti. Tudja, mit a Szellem gondolata.

És ez után következik ez a csodálatos ígéret: „Tudjuk pedig, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden a javukra van…” Csia Lajos bácsi fordítása szerint: „minden összedolgozik a javukra”. Mit jelent ez? Azt, hogy bármi történt, történik, vagy fog történni, egy különleges, mennyei szervezésű, egyeztetésű módon, javadat fogja munkálni, ha szereted az Urat.

Ha engem szerettek, az én parancsolataimat megtartsátok – ha adja a közbenjáró, segítő Útitársat neked, akkor hozzá tartozik, hogy Vele együtt jársz, és engedsz indításainak. Ez a szereteted Jézus Krisztus felé. S ez titkos módon, végzi, munkálja az ígéret beteljesedését – „minden összedolgozik javadra”. Hogyan? Úgy, hogy a Szent Szellem esedezik, közbenjár, „folyamodik” érted. S ezt teszi, úgy, hogy adod hozzá magadat, szájadat, imádságodat.

Gondoltál már arra, hogy a Róma 8,28 így teljesedik be? Harcban. Az ördöggel szemben. Az ellenség akaratának ellenében. Harci módon. S ebben a harcban szereped van neked is, ahogy imádkozol a Szellem által. Úgy, hogy Ő, aki tudja, mit kell tenni, mi a legbölcsebb, esedezik, kimondhatatlan fohászkodásokkal, s te kimondod, engedelmesen, a hit által, mert szereted Jézus Krisztust, s ezt érti az Atya… és valami történik. Valami megváltozik. Valami az ellenkezőjére fordul.

Ez az ajándék lényege. Isten cselekvése. Ezért kaptad. Az új nyelveket is. A Szent Szellemet („a Szent Szellem ajándékát”) is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.