2013. május 17.

Dr-Kováts György: MONDJÁTOK-3.


Ézs 3,11. Mondjátok az igaznak, hogy jól lesz dolga, mert cselekedeteik gyümölcsével élnek.

Ragadd meg ezt az ígéretet: „az igaznak jól lesz dolga…” Van „IGAZ” az Újszövetségben. Ötszörös értelemben gondolom:

1./ Amikor megtértél, BEFOGADTAD az Úrtól az Ő igazságát. Megigazított. Igazságot tulajdonított neked. Jézus Krisztus igazságát tulajdonította neked. Nem a Fiának, hanem neked tulajdonította. A kereszten történt meg ez a nagy kicserélés. Ilyen értelemben: igazzá tett. Ő tett téged igazzá, mert bűneidből Hozzá fordultál, aki már előre odaadta Magát érted, hogy te Isten igazságává legyél. (2Kor 5,17-21. Róma 3,24. 28. 4,23-25. 5,1)

2./ VISSZAMÉSZ hozzá. Mindig. A kegyelemhez, amelyben állsz. Mindig mész hozzá. (Róma 5,2.)

Amikor elbuksz, bármilyen területen, nem maradsz úgy, nem könyveled el, hogy „ez már úgyis mindig így lesz, ezért nem érdemes bocsánatot kérni sem”. De azt sem mondod, hogy „Isten nem is veszi észre, nem törődik vele” – hanem megvallod bűneidet, és bocsánatot kérsz Tőle, aki már előre megbocsátott neked, és átveszed Tőle, hálával, hittel, a megtisztítást, a bűnbocsánatot, az új kezdést és azt, hogy ismét megigazít, megerősít téged az igazságban. Ezt teszed, és teszed, ahányszor jött bármi bukás – mert meg van írva. (1Jn 1,9.)

3./ KÖTÖD magad hozzá. Ott van benned az eltökéltség, hogy nem akarsz Jézus nélkül járni. Nem akarod a magad mércéjét alkalmazni. Nem akarod, hogy életed csak annyiról szóljon, amire te voltál képes. Igénybe veszed a menny minden gondolatát, tervét, és azt akarod, hogy az valósuljon meg életedben, környezetedben, „hatókörödben”, mindenhol, teljességgel, minden kompromisszum nélkül. Ahogy az Úr mondja, (mint a mennyben), úgy legyen az életedben (itt a földön is). És ez benned van, mint „csontjaidba rekesztett tűz”, ebből nem tudsz engedni, és nem is akarsz, ez a tiéd, ez jellemez téged, és akarod, ahogy a vizet, a kenyeret, vagy a levegőt. Boldogok, akik ÉHEZIK ÉS SZOMJAZZÁK az igazságot – mert ők megelégíttetnek. (Mt 5,6.) Ezzel az eltökéltséggel a szívedben, az igazságban jársz, ahogy felismerted azt, és ahogy érzed, tapasztalod, látod, megismered az Úr vonzását. S ebből nem engedsz. Ez az ÚJSZÖVETSÉGI IGAZAK jellemzője.

4./ Amikor újjászülettél, szívedbe MEGKAPTAD a mennyből a valóságos igazságot és a szentséget – ez az új életed jellemzője, amit kaptál, amivel bekerültél Isten családjába – és ez most OTT DOLGOZIK benned. (Ef 4,24.) Igazzá tesz. Kiformálja benned, belül, és általad, életedben, s lépésről-lépésre, körülötted is, Isten igazságát. Ez jó. Ugye? Örömmel tölt el, amikor látod, tapasztalod saját életedben, s környezetedben is ezt. (Gyermekeidben, szeretteidben, azokban, akik megtértek körülötted, s elkezdtek Isten útján járni. Munkahelyen, vállalkozásban… s milyen jó lenne már látni, iskolában, s az országban, mindenhol. De a kicsinek is örülsz, és folytatod, lépésről-lépésre, a nagyobb és nagyobb hatókör felé, hogy ahol csak lehet, meglátsszon Isten igazsága.)

Ez az új élet ott van benned. Dolgozik. Végzi az átformálás munkáját. Erőt ad a jóra. Belülről „ellenállhatatlanná” teszi Isten hívását, ösztönzését – és „magad sem érted miért, és miként”, de teszed, és újra teszed, ami helyes. Megalázod magad, megbocsátasz, nekifutsz ismét, és ismét, és a végén győzöl, az Úr erejével. Átformál. Megváltoztat. Ilyen az Isten igazsága.

Isten igazságává lettél. Lettél és leszel, folyamatosan, sőt, környezetedre is az Isten igazsága hat ki.

Tudod, a három, amit tehetsz érte:

(a) az Ige által végzi ezt, amit hirdetsz.

(b) Az imádságod által, ahogy közbenjársz, harcolsz értük, napról-napra, újra és újra, hogy a Szent Szellem végezze bennük, elevenítse meg az Igét bennük.

(c) És még egy módon végződik az Isten igazsága – átformáló munkája: az életed által, amiben már ott dolgozik az IGAZSÁG. Ahogy téged átformált (és formál), meglátszik, letagadhatatlan, hogy itt van valami, itt van VALAKI, aki MÁS, mint ez a világ.

5./ HIRDETED. Megvallod. Lerögzíted. Nyilvánvalóvá teszed. Kimondod. Odateszed. Kijelented. Az Isten Igazságát. Ami fény a sötétségben. Ami biztos pont – kőszikla. Ami mérce, és rendíthetetlenül ugyanaz marad. Nem tudsz mást hirdetni. Az Egyházhoz tartozol. Az pedig az igazság oszlopa és erőssége. Ezt fogja az emberek előtt tartani. Ezt fogja megerősíteni az emberek előtt. Ez az igazak – az újszövetségi igazak – jellemzője. (1Tim 3,16.)

VAN igaz az Újszövetségben. Ez egy adottság. Születési jog – természetesen az újjászületésben megkapott jog – és méltóság. Az IGAZSÁGHOZ tartozol. Az dolgozik benned. Ahhoz szabod magad. Az érvényesül benned – előbb, vagy utóbb… ez rajtad is múlik. Akar érvényesülni. Ez az IGAZSÁG ÉL. Élő igazság. Dolgozik. Működik. Boldog vagy, hogy hozzá tartozol. Boldog vagy, hogy igaz vagy.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.