2013. május 15.

Adj dicsőséget Istennek.


És hogy hogyan? Így mutatja be Isten Igéje:

 A születésétől fogva vak embert – akit az Úr Jézus látóvá tett –vallatják a farizeusok: „Másodszor is szólíták azért az embert, aki vak vala, és mondának néki: Adj dicsőséget az Istennek [vagyis mond meg az igazat, vald meg a bűnödet, vald meg, hogy tévedtél]; mi tudjuk [(eidó oida): és tisztában vagyunk vele], hogy ez az ember bűnös [(hamartólosz): bűnös, vagyis céltévesztésben van]* (Ján. 9,24)

*Istennek a bűnt elkövető úgy tud dicsőséget adni, hogy megvallja bűnét, ahogy az Istennek szentelt dolgokból ellopó Ákánnak kellett: „Ekkor azt mondta Józsué (jəhušuʿa jəhôšuʿa: jehósua, jósua = az Úr / JHVH: Jahve / a szabadulás) Ákánnak (ʿáán: Ákán = bajt okozó): Fiam, adj dicsőséget az ÚRnak, Izráel Istenének! Tégy bűnvallást előtte, és mondd el, (a: és valld meg) nekem, hogy mit tettél, ne titkolj el  (a: és ne tagadj le) semmit előttem” (Józs. 7,19).

És a figyelmeztetés: „Aki elfedezi (és takargatja) az ő vétkeit, nem lesz jó dolga (mert annak nem lesz jó vége); aki pedig megvallja és elhagyja, irgalmasságot nyer” (Péld. 28,13).

 De meg van írva, hogy: „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól (és minden gonoszságtól)” (1 Ján. 1,9)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.