2012. október 8.

Mit csinált Isten, mielőtt megteremtette a világegyetemet?


Készítette: Imre Dinnyes
##Csütörtök esti meditáció##

Biztosan megfordult már valamikor a fejedben ez a kérdés, hiszen az Örökkévaló életében volt egy jókora szakasz (időnek nem is nevezhetjük, mert sem anyag, sem tér nem létezett... Einstein érti), amikor nem létezett más - CSAK Ő. Luthertől is megkérdezte ezt a nem túl gyakorlatias kérdést egy tanítványa, mire Luther azt válaszolta, hogy Isten elment az erdőbe, hogy vágjon egy botot, hogy elverje azt, aki ilyeneket kérdez... Szerintem jókedvű és sziporkázó válasz egy kiátkozás szélén táncoló paptól, de... nem az igazi. Történetesen a reformáció másik nagy öregjét, Kálvint is megkérdezte egy kíváncsi tanítványa, pontosan erről. A bölcs teológus azt válaszolta, hogy Isten akkor kezdte el csinálni a poklot, hogy azzal riassza el azokat, akik ilyeneket kérdezgetnek... Ez a válasz nekem annyira nem jön be, de látszik, hogy a Reformáció a humort is visszahozta az Egyházba...

Pál azonban, - aki szintén reformátor volt - egyszer a 3. égig ragadtatott el, és ezt nem átvitt értelemben mondta, visszatérte után, talán szintén egy kíváncsi tanítvány kérdésére megsúgott valamit, amit még Mózes sem ismert (aki pedig a Teremtés legnagyobb szakértője):

"Mert őbenne kiválasztott minket magának már a VILÁG TEREMTÉSE ELŐTT, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Előre el is határozta, hogy FIAIVÁ FOGAD MINKET JÉZUS KRISZTUS ÁLTAL, akarata és tetszése szerint." (Efézus 1:4-5).

A második mondatra koncentráljunk most. Tehát Isten azzal foglalkozott a kozmosz (így áll a görögben is) teremtése előtt, hogy a fiaivá fogadja az embereket - Jézus Krisztus által. Ebből következik, hogy a fiúvá fogadás az örökkévaló pont. A teremtés az első lépés ebbe az irányba, amely utat készít a Fiúnak, hogy testet öltsön és elvégezze a fiúvá fogadásunkat, Őbenne. A teremtés "csupán" eszköz - HOGY ISTEN FIAI LEHESSÜNK!

Előbb gondolt ránk, a létezésünkre Isten, mint a napra, a holdra és a csillagokra! Nem azért vagyunk, hogy benépesítsük a Világegyetemet, hanem azért van a Világegyetem, hogy egy Isten számára kedves, általa akart lény a VILÁGRA JÖHESSEN - mégpedig ISTEN VILÁGÁBA.

Na, ezt nevezem gondos CSALÁDTERVEZÉSNEK! Az Atya Rólad gondolkodva "rájött", hogy szükség lesz egy kozmoszra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.