2012. október 14.

Joel Osteen: Bízz Istenben, az Ő útján járj!


Készítette: Lisa Szanyel

Vannak álmaink, amiket szeretnénk elérni, de sokszor veszélyes, ha Istent bele akarjuk tenni egy dobozba, és meg akarjuk mondani Neki, hogyan csinálja. Megvan a tervünk, Isten hogyan fog válaszolni, hogyan fog kihozni a nehézségekből, hogyan adja meg az álmainkat. Ám ha nem az történik, amit elképzeltünk, akkor frusztráltak és csalódottak vagyunk: ,,
Uram, megígérted, hogy kihozol a bajokból, de miért nem adtad meg? Fél éve imádkozom már, és biztos voltam benne, hogy ennyi idő alatt a helyzet megváltozik, és nem adtad meg. Uram, nem tudom, miért nem adod meg a kérésemet, mit csináltam rosszul?"

Lehet hogy semmit, csak Istennek más terve van erre. Ézs 55,8-9: az én utaim nem a te utaid.... Ha nem a te időzítésed szerint történnek a dolgok, miért nem hiszed, hogy Isten valami jobb tervet készített a számodra? Istennek van egy tökéletes terve! De ha Őt a mi dobozunkba akarjuk tenni, és meg akarjuk Neki mondani, hogyan csinálja, ez mind csak korlátozná Őt. Jobb, ha azt mondom: ,,bízom benned Uram, sokkal jobban képviseled az érdekeimet mint én. Nyitott a szívem a te utadra."

Nemrég egy férfi kérte, imádkozzunk: egy új, nagyszerűnek tűnő pozíciót előtt állt a cégénél. Kértük, hogy adjon az Úr szavakat a szájába, hogy az emberek szeressék őt, és megkapja ezt. Később visszajött csalódottan, nem jöttek össze a dolgok úgy, ahogy imádkoztak. Neki is azt mondtam: ,,lehet, hogy nem úgy jöttek össze, de ha neked csak ez az egyetlen út, amit el tudsz képzelni az érvényesüléshez, akkor biztosan csalódni fogsz. Légy nyitott, hogy elfogadd Istentől a legjobbat, amit Ő számodra akar adni. Ne korlátozd Őt."

Fél év múlva kiderült, annyira rosszul ment a cégének, hogy azt a pozíciót meg is szüntették. Ha akkor megkapja, most állás nélkül maradt volna. Az Úr látja az összképet, az egészet. Ahelyett hogy frusztrált és csalódott lennél, vagy kész tervekkel állnál elő, bízz Benne, tedd a kezébe a sorsodat, hogy Ő irányítsa a lépteidet.

2Kir 5- Naámán története. Leprás volt, s a szolgálólány tanácsolta, hogy menjen el a prófétához. Naámán így is tett, de Illés még annyira sem méltatta ezt a nagy tekintélyű államférfit, hogy kimenjen hozzá, csak üzente: ,,hétszer merítkezz be a Jordán folyóba". Naámán megsértődött. Ebbe a koszos folyóba? Neki más tervei voltak. (Az Igében így áll: úgy gondoltam, Illés rám teszi a kezét, imádkozik, és így leszek jól) két szó majdnem megakadályozta a csodáját: ,,úgy gondoltam..." A saját elképzelése, ami majdnem megakadályozta, hogy meggyógyuljon.

De a szolgája rábeszélte, hogy tegye meg ezt a könnyű dolgot. Végül megtette, és tökéletesen egészséges lett. Vajon hányan mulasztjuk, szalasztjuk el a csodánkat amiatt, hogy úgy gondoljuk, Isten másképp akarja betölteni a kívánságunkat? ,,Úgy gondoltam ..."

Meg kell tanulnunk nyitottnak lenni Isten útjaira. A nővérem éveken át imádkozott gyermekért, minden vizsgálaton átment, néhány műtéten is átesett. Végül az orvos azt mondta: ,,sajnálom, de nem lehet gyermeked." Liza nagyon csalódott volt. Liza fő irányultsága az volt: ,,Istenem, adj gyermeket, segíts, hogy megfoganjak." De felfedezte, hogy Ábrahámnak is fel kellett áldozni a gyermekét. S amikor odatette Isten elé, akkor kapta vissza.

Liza is így tett - odatette Isten elé a gyermek-kérdést: ,,ahelyett hogy könyörögnék érte, inkább Rád bízom." És elkezdett örülni, mert tudta, hogy Isten megadja a szíve kérését. Visszatért az öröm az életébe, annak ellenére, hogy az álom még nem valósult meg. Amikor Istent kiengedte az általa kreált dobozból, új ajtók nyíltak meg: barátainktól kapott egy telefont, akik tizenéves leányanyákkal foglalkoztak, és kérdezték: nem akartok örökbe fogadni egy bébit? S a nővéremék befogadtak két gyermeket, és ma boldog szülők.

Néha bizony oda kell adnunk az álmainkat. Ne engedd, hogy frusztráljanak. Hogy bálvánnyá nőjenek fel, hogy csak akkor tudsz boldog lenni, ha a saját elképzeléseid valósulnak meg. Mert akkor bizony csalódott ember leszel. Inkább bízd Istenre. Zsolt 37,4: gyönyörködj az Úrban, s Ő megadja szíved kívánságait.

Csak akkor lehetsz boldog, ha gyereked lesz, vagy ha megházasodsz, vagy megkapsz egy új állást? Bízd Istenre. Tedd elé mindezeket az álmokat: ,,Istenem, még ha ezek soha meg nem történnek, akkor is boldog maradok. Mert Te már vagy nekem. És élvezni fogom az életet. Nem leszek negatív, csalódott, keserű, savanyú." Ne engedd, hogy a gondolataid középpontjában ezek legyenek. Add Istennek azt az időt és energiát, amit a depresszióra töltenél, adj hálát Neki és örvendezz annak, hogy az Ő kontrollja alatt van az életedet és Ő irányítja azt.

Adj hálát azokért, amiket már megadott. Ha megteszed, akkor Ő betölti a te kívánságaidat. Vannak, akik állandóan koldulnak Istentől, hogy mit szeretnének. De Ő már tudja, mit akarunk, Ő adja a kívánságot is. Nem az a baj, hogy vannak kívánságaink, hanem ha azok felemésztenek minket. A hit: bízz Istenben, hogy Ő megadja a kívánságodat a saját útján és időzítésével. Istennek teljes uralma van az életünk fölött. A mi feladatunk, hogy nyissuk meg a szívünket az Ő megoldásai előtt. Neki oly sokféle útja van, hogy az álmaidat megvalósítsa!

Jézus bekente a vak szemeit sárral. Máskor beszélt a vak emberhez, és az úgy gyógyult meg. Naámánnak hétszer kellett megmártóznia. Egy másik leprásnak a Siloám tavához kellett menni. A hit cselekedete tesz egészségessé.

A másik csapda, ha azt gondoljuk: Isten már cselekedett egyfajta módon az életünkben, és azt hisszük, hogy más alkalommal ugyanígy fog cselekedni. Édesanyámat halálos májrákból az Úr gyógyította meg az Ő nagy kegyelméből. Néhány éve beteg lett a lábával, s Ő ugyanúgy kezdett imádkozni, ugyanazokkal az Igékkel, ugyanazokat cselekedte, de nem lett jobban.

Ám az édesanyám nem lett csalódott, tudta, hogy Istennek vannak más módjai is. Elment egy specialistához, aki megműtötte, és ma teljesen egészséges.

A műtét előtt azt mondta: ,,nem tudom, Isten miért nem úgy gyógyított meg, mint először." Én azt válaszoltam: ,,Isten ugyanúgy meggyógyít, csak más módon." Isten adott orvosságokat is, adott orvostudományt, bölcsességet hogy egészségesebben éljünk. Az orvosok tudnak műteni, de csak Isten tud gyógyítani. Ha a mamám ragaszkodott volna ahhoz, hogy csak ilyen módon akar meggyógyulni, lehet, hogy mai napig nagy fájdalmak között élne. (Creflo Dollar mondta: ,,ha nem tudunk hit által meggyógyulni, Isten megmondja, mit tegyünk, hogy mégis meggyógyuljunk.")

Hányszor hibázzuk el a csodánkat, mert túl ostobák vagyunk felismerni az Úr akaratát? Maradj nyitott! Csak azért, mert nem működik az a mód, ahogy te elképzelted, ne csüggesszen el - maradj nyitott az Ő akaratának felismerésére. Vagy negatív gondolatoknak engedem alá magam, vagy azt mondom: ,,Istenem, bízom benned!" Sokan feladják álmaikat, csak azért, mert nem úgy történt, ahogy kigondolták. De tudjuk, hogy Isten útjai jobbak, mint a mieink. Ha bezáródik egy ajtó előtted, lépj hátra, és ahelyett hogy elkedvetlenednél, mondd: ,,Uram, tudom, hogy te jobbat készítettél nekem!" Néha vannak előtted zárt ajtók is hogy nyitott ajtókat találj. A zárt ajtók segítenek az álom megnagyobbításában.

Azok a hatások, amik érnek téged, emberek, akikkel találkozol, abban segítenek, hogy légy nyitott. Néhányunk most egy nagyon szűk ketrecben van, és nem gondolod, hogy tudsz szabad életet is élni valaha. De csak azért, mert a láthatókra fókuszálsz. Isten azonban természetfeletti Isten. Ha hiszünk abban, hogy minden lehetséges annak, aki hisz - lehet, hogy a láthatóban reménytelen a helyzeted, de Istennél teljesen rendben van: tudja, hogyan fog megszabadítani!

Izrael gyermekei a Vörös-tengernél nem láttak megoldást, sarkukban az ellenséggel. De Isten megnyitotta előttük a tengert. Csak azért, mert nem látunk kiutat, nem jelenti azt, hogy Isten nem tud adni kiutat. Csak hitben kell maradnunk! Jó, ha emlékezteted magad: az Úr teremtette az egész világot, Józsuénak megállította a napot, szétnyitotta a Vörös- tengert, ... stb. Neki semmi sem lehetetlen vagy túl nehéz. Számtalan útja van, még ha én nem is látom. Isten többet tud adni, mint amit kérni tudunk.

Őt egyedül csak a gondolkodásunk korlátozza, az, ha elmondjuk, milyen akadályai lehetnek annak, hogy az álmaink megvalósulhassanak: a gyerekkorom nem olyan volt ..., nincs képzettségem, nincs elég pénzem, és a többi. De Istent ezek a körülmények nem korlátozzák, Neki semmi sem lehetetlen.

Neki van egy tökéletes terve a számomra! Be kell fejeznünk, hogy csak a természetes körülményeken, az akadályokon gondolkodjunk. Engedd, hogy egy új mag foganjon meg benned. Légy végre hívő és ne kételkedő! Nem kell neked kitalálnod, hogyan akarja Isten ezt a helyzetet megoldani.

Mondd: ,,Istenem, tudom, hogy te meg tudod tenni, amire ember nem képes. Meg tudod adni azt a lehetőséget, hogy a következő szintre jussak." Merd hinni, hogy Istennek van egy terve. Ha nem sikerül a te terved, ne légy csalódott, hanem tedd meg, ami rajtad múlik, és tudd, hogy Isten a tenyerén hordoz. Ne engedd, hogy az álmaid felemésszenek téged és boldogtalanná tegyenek. Tedd őket az oltárra, és bízz Istenben és az Ő útjában. Neki mindig van kiútja a számodra. Ha mersz bízni Benne, és az utadat rá bízni, nemcsak a szíved kívánságát adja meg, hanem kiönti rád a támogatását és áldását minden képzeletet felülmúlóan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.