2012. október 13.

Az Isten Szellem


Készítette: Bacsi Eduard
Jézus szerint „az Isten Szellem, s akik Őt imádják, azoknak szellemben és igazságban (valóságban) kell imádniuk”.A Szentírás ugyanis határozottan különbséget tesz a szellem és a lélek között, Isten pedig nem lélek, hanem szellem. A lélek fogalma az érzelmek, az értelem és az akarat területét foglalja magában. Istent a lelkünkkel nem tudjuk megragadni: gondolatainkkal, értelmünkkel nem vagyunk képesek Isten értelmét felfogni, gondolataiba bekapcsolódni; érzelmeink nem azonosak az Ő érzelmeivel; akaratunk automatikusan nem mindig hajlandó engedelmeskedni az Ő akaratának. Egyetlen pszichikai erőfeszítésünk sem képes minket közelebb vinni hozzá.

Ezért mondja Jézus, hogy szellemben és igazságban kell imádni Istent. A szellem a Szentírás tanítása szerint az ember lényének a leglényegesebb része, mélyebben fekszik, mint az érzelmeink, az értelmünk vagy az akaratunk. Ez az igazi énünk, lényünk legmélye, igazi önmagunk, gyakran ellentétbe is kerül a lelkünkkel. Szellemünket inkább az intuíció (szellemi látó-,halló-,felfogóképesség),jellemzi,ami képessé teszi a láthatatlan világ megragadására(vagyis a hitre).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.