2012. június 9.

TILOS AZ ÁTJÁRÁS!


6 Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.
7 Ne legyen más istened rajtam kívül! 8 Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön vagy a föld alatt a vízben vannak. 9 Ne imádd, és ne tiszteld azokat, mert én, az ÚR, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem. 10 De irgalmasan bánok ezerízig azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat.
11 Ne mondd ki hiába Istenednek, az ÚRnak a nevét, mert nem hagyja az ÚR büntetés nélkül, ha valaki hiába mondja ki a nevét! 12 Tartsd meg a nyugalom napját, és szenteld meg azt, ahogyan megparancsolta neked Istened, az ÚR. 13 Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat! 14 De a hetedik nap a te Istenednek, az ÚRnak a nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon, se te, se fiad, se lányod, se szolgád, se szolgálód, se ökröd, se szamarad és semmiféle állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény.
Hadd pihenjen szolgád és szolgálód hozzád hasonlóan! 15 Emlékezzél arra, hogy szolga voltál Egyiptomban, de kihozott onnan Istened, az ÚR, erős kézzel és kinyújtott karral. Ezért parancsolta neked Istened, az ÚR, hogy tartsd meg a nyugalom napját. 16 Tiszteld apádat és anyádat, ahogyan megparancsolta neked Istened, az ÚR, hogy hosszú ideig élhess, és jó dolgod lehessen azon a földön, amelyet Istened, az ÚR ad neked! 17 Ne ölj! 18 Ne paráználkodj! 19 Ne lopj! 20 Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen! 21 Ne kívánd felebarátod feleségét, ne kívánd felebarátod házát, se mezejét, se szolgáját, se szolgálóját, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a felebarátodé! 5Móz 5,6-21.


                        TILOS AZ ÁTJÁRÁS!


Utasításaid értelmessé tettek, ezért gyűlölök minden hamis ösvényt. (Zsolt 119,104)

Egy falu melletti út menti táblára a következő van írva: "Tilos az átjárás és a fák kivágása! Védjük környezetünket!" Néhány falubeli figyelmen kívül hagyta ezt a tiltást. A területet átjáróként használták a szomszéd településre, valamint fákat vágtak ki, hogy tüzet rakjanak.
Szakadó esős hetek után, a kivágások miatt keletkezett ösvények veszélyes patakot képeztek, teljesen járhatatlanná téve ez által az utat.

Az engedetlenség - a szabályok áthágása - károkat okozhat a kapcsolatokban is. Amikor Ádám és Éva ettek a tiltott gyümölcsből (1Móz 3), engedetlenségük szakadást okozott Istennel való kapcsolatukban. Isten nekünk adta a tízparancsolatot. Miközben az engedetlenségről elmélkedtem, rájöttem, hogy a tízparancsolat az életünkben olyan, mint a
helyes utat mutató út menti táblák, amelyet követnünk kell, valamint figyelmeztetnek az elkerülendő utakra.

Imádság: Atyánk, köszönjük a tízparancsolatot és Jézus Krisztust, aki mutatja nekünk a helyes utat. Segíts engedelmeskednünk igéd iránt, és egyedül téged követni. Ámen.

Istent követni mindig a helyes utat jelenti.

Charlotte Mande Kasongo (Nyugati Fok, Dél-Afrika)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.