2012. június 9.

Carl Eichhorn: Gyõzelmi ujjongás


De hála az Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által!
(1 Kor 15, 57)

Igénk összefüggése értelmében elõször is a halál felett aratott gyõzelemrõl van szó. Látszat szerint a halál hatalmasabb, mint az élet és látszólag övé az utolsó szó. De végül mégsem a halál, hanem az élet diadalmaskodik. Jézus Krisztus feltámadása kezeskedik errõl. Az élet erõsebbnek bizonyul, mint a halál, mihelyt kapcsolatba kerülünk Jézus Krisztussal. A halál kénytelen mindazokat szabadon engedni, akik már Jézus Krisztus által megújult belsõ életet nyertek. Miért kellene rettegnünk a meghalástól, amikor az csupán átmenet az életre?

Pál a bûnt a halál fullánkjának nevezi. Általa lesz igazán veszélyes a halál, mint a skorpió a fullánkjával. Amint a bûn elvétetik, a halál nem tud többé megölni. Jézus gyõzelmet ad a bûn felett is. Már magunkkal hozzuk a világra és a hosszú összeszokás révén rettentõ hatalommá válik. Ereje úgy roppantja össze jó szándékainkat, mint vékony nádszálakat. Gondoljunk csak az iszákosság vagy a tisztátalan élet ijesztõ hatalmára! Jézus Kriszus által gyõzelmet arathatunk minden bûn felett, õ gyõzelmet ad erõszakos énünk felett, még azokban a sötét órákban is, amikor a testi vágyak nagy erõvel törnek ránk. Diadalra segít a harag és türelmetlenség idején, melyek magukkal akarnak ragadni minket. Legyõzi az irigységet, mely szívünket marcangolja. És Õ segít diadalra mind az érzékenykedés, a neheztelés, a kesergés, mind az aggodalmaskodás és kapzsiság felett, melyek hatalmukba kerítenek minket. Még az idegeink, rossz lelki állapotunk felett is gyõzelemre segít.

A bûnnel függ össze a lelkiismeretben jelentkezõ önvád is. Az ilyen lelkiismeret szörnyû hatalom. Nem lehet olyan könnyen elhallgattatni, újra meg újra jelentkezik. A vádoló, furdaló lelkiimerettel szemben az ember nem könnyen állja meg a helyét; a lelkiismeret nem hagy neki nyugtot. Erõsebb, mint a büntetéstõl, megszégyenítéstõl, vagy magától a haláltól való félelem. Csak az Úr Jézus Krisztus csendesítheti le igazán azzal, hogy megszabadít minket a bûn terhelõ érzésétõl. - Isten gyõzelmet ad nekünk, de ez nem azt jelenti, hogy felmentést nyerünk a harcok alól. Sõt ellenkezõleg! De mivel tudjuk, hogy a gyõzelem a mienk lesz, bátrabban és örömmel tudjuk vállalni a harcot. A gyõzelmek megtapasztalásából eredõ bizonyosság hálássá és örvendezõvé tesz.

Carl Eichhorn: "Isten műhelyében" c. könyvéből


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.