2013. május 1.

Ige: Az Úr megjelenti az útkészítő érkezését


 „Heródesnek [jelentése: hősies], a Júdea királyának idejében [korában] vala [élt] egy Zakariás [jelentése: akiről az Úr megemlékezett] nevű pap. Az Abia [jelentése: apám az Örökkévaló] rendjéből [osztályából] Az ő felesége pedig az Áron [jelentése: megvilágosított] leányai közül való vala [törzséből származott], és annak neve Erzsébet [jelentése: akit Isten megtisztel; Istennek szentelt].

És mind a ketten igazak [igazságosak; (meg)igaz(ult)ak]  valának az Isten előtt [szentül éltek], kik az Úrnak minden parancsolataiban és rendeléseiben feddhetetlenül jártak [az ő igazságos útjain]

És nem volt nékik gyermekük, mert Erzsébet meddő [terméketlen; magtalan] vala, és mind a ketten immár idős [élemedett (előrehaladott; hajlott) korú] emberek valának [életük alkonya felé jártak].

Lőn [történt] pedig, hogy mikor ő rendjének [osztályának] sorában papi szolgálatot végzett az Isten előtt,

A papi tiszt szokása szerint reá jutott a sor, hogy bemenvén  az Úrnak templomába [szentélyébe], jó illatot gerjesszen [illatáldozatot;  füstölőáldozatot  mutasson be]

És a népnek egész sokasága [kint várta és közben] imádkozék kívül a jó illatozás [füstölés] idején [órájában]

Néki pedig megjelenék az Úrnak angyala, állván a füstölő [illatáldozati] oltár jobbja felől.

És láttára megrettene [zavarba jött; megháborodott; összezavarodott a látványtól] Zakariás [nyugtalanság], és félelem szállá meg őt.

Monda pedig az angyal néki: Ne félj Zakariás; mert meghallgattatott a te könyörgésed [kérő imád], és a te feleséged Erzsébet szül néked fiat, és nevezed az ő nevét Jánosnak.

És lészen tenéked örömödre és vigasságodra [boldog leszel; és ujjongani fogsz rajta], és sokan fognak örvendezni az ő születésén [világra jövetelének];

Mert nagy lészen az Úr előtt, és bort és részegítő [mámorító; (bódító)] italt nem iszik; és betelik Szent Szellemmel még az ő anyjának méhétől fogva

És az Izrael fiai közül sokakat megtérít [visszafordít] az Úrhoz, az ő Istenükhöz.

És az Ő [az Úrnak színe] előtt fog járni az Illés [jelentése: erősségem az Úr) ] szellemével és erejével [(dünamisz) Képesség; erő, ami képessé tesz bármi megtételére. Hatalom; erő-megnyilvánulás]. Hogy az atyák szívét a fiakhoz (vissza)térítse [visszafordítsa], és az engedetleneket [meggyőzhetetlen, makacs, csökönyös hitetleneket] az igazak [megigazultak vagy megigazítottak, igaznak nyilvánítottak] bölcsességére [okosságára térítse; vezesse; észjárására hozza; megfontoltságára; az egész személyiség „beállítottságát”, „irányultságát megváltoztassa]. Hogy készítsen az Úrnak [állítson az Úr elé] tökéletes [alkalmas; felkészült] népet” (Luk. 1,5-17)

Őbenne fog beteljesedni a prófécia, amelyet így hirdetett meg az Úr: „Ímé, elküldöm én az én követemet, és megtisztítja (egyengeti) előttem az utat, és mindjárt (hamar) eljön az ő templomába az Úr, akit ti kerestek (aki után vágyódtok), és a szövetségnek követe, akit ti kívántok; ímé, eljön (jön már), azt mondja a Seregeknek Ura.

 És az atyák szívét a fiakhoz fordítja (téríti), a fiak szívét pedig az atyákhoz, hogy el ne jöjjek, és meg ne verjem e földet átokkal (hogy pusztulással ne sújtsam a földet, amikor eljövök)” (Malak. 3,1; 4.6)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.