2013. május 20.

Dr-Kováts György: SEGÍTŐ ÚTITÁRS-3.


Hasonlatosképpen pedig a Szellem is segítségére van a mi erőtlenségünknek. Mert azt, amit kérnünk kell, amint kellene, nem tudjuk; de maga a Szellem esedezik mi értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal. Róma 8,26.

A kimondhatatlan az „alalétosz”. A laleó a beszéd kifejezése, az „a” a fosztóképző – tehát úgy jár közben érted, hogy ki sem lehetne mondani. Emberi szó nem tudja kifejezni.

A fohászkodás – a „sztenagmosz” – a sóhajtást, sóhajtozást, nyögést, egészen a vajúdást (jajgatást, siránkozást) fejezi ki. Tudod, ez az, amit az ember nem szívesen tesz mások jelenlétében. De van, hogy annyira fáj, annyira nehéz valami, hogy mégis megtörténik. A Szent Szellem ebben a „szolgálatban” áll érted. Annyira fáj Neki, annyira fontosnak tartja, és annyira minden más elé helyezi, hogy nem törődik vele, „hogy néz ki”, hanem teszi, teszi és teszi. Esedezik, sóhajtozik, nyög, és vajúdik – érdekedben. Ez az igevers erről beszél. „Segítségére van erőtlenségednek”, kipótolja azt, amit te nem tudnál magadtól. Ő teszi. Esedezik érted. Méghozzá úgy, ahogy te nem tudnád magadtól. Teljes odaadással, kimondhatatlan fohászkodásokkal.

S most jön a legizgalmasabb – ez szent, ez gyöngy, olvasd úgy – ezt benned teszi, sőt VELED EGYÜTT TESZI. Ha adod magad rá. Ezért kaptad meg a Szent Szellem ajándékát, hogy ez a csodálatos segítség, segítő útitársi szolgálat, mindig veled lehessen. Amikor a menny nyelvén, angyalok, vagy emberek nyelvén, a Szent Szellem által, új nyelveken imádkozol, akkor ez történik meg. Esedezik érted, benned, és általad a SzentSzellem, méghozzá olyan módon, ahogy magadtól nem is tudnád. Ezek „kimondhatatlan” szavak, „kimondhatatlan” (alalétosz) sóhajtozások, fohászkodások, nyögések és kiáltások. A Szent Szellem teszi benned. Te engeded, hogy általad tegye. Adod rá a hangodat, a szájadat, és általad elhangzik az, amit amúgy nem tudnál kimondani, és nem tudnál megfogalmazni. De kell, hogy elhangozzék, része annak, hogy győzz, hogy betöltsd szolgálatodat, része annak, hogy megoldás érkezzen hozzád – és ezért csodálatos, hogy elhangzik. Ezért adta, ezért adja az új nyelveket. (Ezért is. Hiszen van még más funkciója is – de ez a „közbenjárási” funkció, itt, a Róma 8,26-ban, nagyon hangsúlyos.)

Ki teszi ezt?
„Szünantilambanomai” – együtt teszitek. Nem hagy benne magadra. Kimondhatatlan – de Szent Szellem által kimondod. Ő teszi, esedezik érted – és tebenned teszi, s veled együtt teszi. Te is teszed. Kimondod. Engedsz az indításnak. Szót – hangot – adsz aSzellemnek, és akkor szólal meg az imádságnak – közbenjárásnak – ez a fajtája. „Szünantilambanomai” – együtt, veled, cselekszi, érted, segítve téged, felemelve, kiemelve, megoldást hozva neked, helyzetedre. Ez a menny együttmunkálkodása a gyakorlatban. Ez az egyik módja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.