2012. szeptember 5.

A kenyér megtörése.


Ezek pedig kitartóan részt vettek a… kenyér megtörésében…(ApCsel 2:42)

A kenyér megtörése. Az egy, közös asztalnál való megjelenés. Asztalközösség. Ez már több mint egy találkozás; több mint jókedvű beszélgetés. Asztalközösség. Egy bensőséges, szeretetteljes és meghitt részvétel.

         Amikor valaki megengedte, és ma is megengedi valakinek, hogy otthonában, asztalához üljön, és vele egyen, az egy szavakkal nehezen kifejezhető „részvételről”, koinóniáról tanúskodik. Ráadásul a bibliai tanításból tudjuk, hogy a zsidó asztalközösség során nemcsak emberek vannak ott, hanem jelen van maga az élő Isten is. Sőt. Az asztalnál helyet foglalók mindenkor az élő Istennek a vendégei. Mert azok az asztalon lévő falatok, javak, a Mindenható gondviseléséből és jóságából vannak ott.

         Ez a közösség évezredek óta, és mind a mai napig nagy értéke a zsidóságnak. És ebben a közösségben – az asztalközösségben - van nekünk, keresztyéneknek is helyünk. Mert az ősgyülekezet gyakorlatából tudjuk, hogy miután az apostoli tanításban elmélyedtek, és Jézus Krisztus életével, tanításaival, és ami a legfontosabb, váltságmunkájával szembesültek, ez az élmény az utolsó vacsora legszentebb pillanatával pecsételődött meg. (Lovász Krisztián)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.