2012. szeptember 24.

Hogyan fogjunk majmot?


Az afrikai dzsungelben a bennszülött vadászoknak van egy okos módszere a majmok csapdába ejtésére.

Kettévágnak egy kókuszdiót, kivájják, és a héj egyik felére vágnak egy pontosan akkora lyukat, amelyen a majom mancsa befér. Majd egy narancsot helyeznek a kókuszdió másik felébe, mielőtt a két fél dióhéjat összeerősítik. Az így előkészített diót végül felkötik egy fára, visszavonulnak az erdőbe, és várnak.

Előbb-utóbb arra vetődik egy mit sem sejtő majom, megérzi a finom narancs illatát, és felfedezi, hogy a kókuszdió belsejében található. Akkor a majom benyúl a szűk nyíláson, megragadja a narancsot, és megpróbálja kihúzni a lyukon át. Persze a narancs nem jön ki; túl nagy a lyukhoz képest. A makacs majom egyre csak húzza és húzza hasztalanul, s nem veszi észre, milyen veszélyben van.

Mialatt a majom a naranccsal küszködik, a vadász egyszerűen odasétál, és egy hálóval foglyul ejti a majmot. Amíg a majom a markába szorítja a narancsot, csapdában van.

Hát nem szörnyű? - Szegény majom meg tudná menteni az életét, ha elengedné a narancsot. Olyan csak nagy ritkán fordul elő, hogy a majom rájön: nem lehet az övé a narancs és a szabadsága is egyszerre. Az ínycsiklandozó narancs halálos csapdává válik számára.

A világ számunkra is sok ilyen „majomcsapdát" állít fel. Állandóan azt hallod, hogy csak ha elegendő pénzed, elegendő vagyonod, elegendő hatalmad, elegendő tekintélyed van - akkor lehetsz boldog. Ennek az illúziónak a fogságában sokan élik úgy az életüket, hogy próbálják kihúzni a narancsot a kókuszdióból. Ne dőlj be ennek! Ne engedd magad csapdába ejteni azzal, hogy neked mindezekre szükséged van! Amit a világ kínál, ínycsiklandónak tűnik, végül azonban megfoszt a szabadságunktól, boldogságunktól, sőt életünket is elveszi.

Jézus azt mondja: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben" (Mt 6,19-20). Azt is mondta, hogy „mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?" (Mk 8,36).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.