2012. április 28.

Indokok, hogy Krisztusban Higgyünk Egy Vallás Helyett


1. Krisztust Megismerhetjük és Megbízhatunk Benne
Krisztus több mint egy rendszer, hagyomány vagy hit. Ő egy Személy, aki ismeri a szükségeinket, érzi a fájdalmainkat és együtt érez a gyengeségeinkkel. Bizalmunkért cserébe Ő bűneink megbocsátását ajánlja, azt hogy közben jár értünk, és hogy az Atya elé visz minket Sírt értünk, meghalt értünk és feltámadt a halálból, hogy bebizonyítsa mindazokat, amiket Magáról állított. A halál legyőzésével megmutatta nekünk, hogy megmenthet minket a bűneinktől, élhet rajtunk keresztül ezen a földön, és végül biztonságban a mennybe vihet minket. Felajánlja Magát ajándékul mindazoknak, akik bíznak Benne (János 20:24-31).

2. A Vallás Hinni és Tenni Kell
A vallás az, ha hiszünk Istenben, eljárunk a vallási istentiszteletekre, katekizmust veszünk, megkeresztelkedünk és úrvacsorázunk. A vallás hagyomány, rituálé, ceremónia és megtanulni a különbséget a jó és a rossz között. A vallás az, ha olvassuk és megjegyezzük a Szentírás, ha imádkozunk, adakozunk a szegényeknek, megünnepeljük a vallási ünnepeket. A vallás a kórusban való éneklés, a szegényeknek nyújtott segítség, és megjavulás a múlt hibáiból. A vallás olyasmi, mint amit a farizeusok, a Szentírás-kedvelő, konzervatív, szeparatista lelki vezetők gyakoroltak, akik eléggé gyűlölték Jézust ahhoz, hogy a halálát kívánják. Nam csak azért gyűlölték Őt, mert szakított a hagyományokkal, hogy az embereknek segítsen (Máté 15:1-9), hanem mert átlátott a vallásukon egészen a szívükig.
3. A Vallás Nem Változtatja Meg a Szívet
Jézus a vallásos farizeusokat a mosogatók egy csoportjához hasonlította, akik kívülről lemossák a poharat, de benne hagyják a koszt. Azt mondta: "Az Úr azonban ezt mondta neki: "Ti farizeusok a pohár és a tál külsejét megtisztítjátok, de belül telve vagytok rablásvággyal és gonoszsággal. Esztelenek! Aki megalkotta a külsőt, nem az alkotta-e meg a belsőt is?" (Lukács 11:39-40). Jézus tudta, hogy az ember cselekedetei megváltoztatása nélkül is lecserélheti a külcsínt (Máté 23:1-3). Tudta azt, hogy a vallásos bizonyságok és ceremóniák nem változtathatják meg a szívet. Azt mondta az egyik vallásos embernek, hogy ha valaki nem "születik újjá" a Lélek által, nem láthatja meg Isten országát (János 3:3). Azonban a legtöbb vallási vezető egészen a mai napig elfelejti, hogy míg a vallás figyelmet fordíthat a külső megjelenésre, egyedül Krisztus változtathatja meg a szívet.
4. A Vallás Felnagyítja Az Apró Dolgokat

Jézus azokhoz a vallásosakhoz szól, akik elvesztek a részletekben, amikor azt mondta: "De jaj nektek, farizeusok, mert tizedet adtok a mentából, a kaporból és minden veteményből, de elhanyagoljátok az igazságos ítéletet és az Isten szeretetét, pedig ezeket kellene cselekedni, és amazokat sem elhanyagolni!" (Lukács 11:42). Jézus látta a hajlandóságunkat, hogy szabályokat hozzunk és az "erkölcsileg helyes" viselkedésre figyeljünk ahelyett, hogy arra a fontosabb kérdésre figyelnénk, hogy miért akarunk jobbak lenni. Miközben a farizeusok jók voltak abban, hogy a tudást annak logikai következményeiig véghezvigyék, megfeledkeztek arról, hogy Istent nem érdekli az, hogy mennyit tudunk, amíg nem tudja, hogy mennyire törődünk. Erre a fontosabb "miért"-re gondolt Pál apostol is, amikor azt írta: "Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom... És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból." (1 Korinthus 13:1,3).

5. A Vallás Az Emberi Elfogadást Ajánlja és Nem Istenét
Jézus a legerősebb kritikát azokra a vallásos emberekre tartogatta, akik lelki jó hírüket arra használták, hogy társadalmi figyelmet és tiszteletet szerezzenek. Ezeknek az embereknek Jézus azt mondta: "Jaj nektek, farizeusok, mert szeretitek a főhelyet a zsinagógában, és a köszöntéseket a tereken!" (Lukács 11:43). Azután a tanítványokhoz szólva azt mondta a farizeusokról: "Mindent csak azért tesznek, hogy feltűnjenek az embereknek: megszélesítik imaszíjaikat, és megnagyobbítják ruhájuk bojtjait;" (Máté 23:5). Jézus tisztán belelátott a vallásos gyakorlatba, amely szerint az ember véleménye sokkal fontosabb és kívánatosabb, mint Isten elfogadása.

6. A Vallás Kétszínűvé Tesz Minket
Jézus azt mondta: "Jaj nektek, mert olyanok vagytok, mint a jeltelen sírok: az emberek mit sem sejtve járnak felettük!" (Lukács 11:44). Mi tűnik jobban annál, mintha szépen felöltözünk, eljárunk az istentiszteletekre, és olyan dolgokat cselekszünk, amelyek tisztességesnek, Istenfélőnek tüntetnek fel minket? Mégis mennyi vallásos tudós, szolgáló és hűséges követő tagadta meg a tiszteletet és bátorítást a feleségétől, a figyelmet a gyerekeitől, és a szeretetet az ellenfeleitől? Jézus tudta azt, amit mi gyakran elfelejtünk: "Ami jónak tűnik, még lehet gonosz szívű."
7. A Vallás Megnehezíti a Nehéz Életet
Mivel a vallás nem változtathatja meg a szívet, ezért törvényekkel és elvárásokkal próbálja irányítani az embereket, amelyeket még azok a hitbuzgók sem tudnak megtartani, akik értelmezik és alkalmazzák a szabályokat. Erre a "teher tényezőre" gondolva mondta azt Jézus: "De ő így válaszolt: "Jaj nektek is, törvénytudók, mert megterhelitek az embereket elhordozhatatlan terhekkel, de magatok egyetlen ujjal sem érintitek azokat." (Lukács 11:46). A vallás nagyon jó abban, hogy a helyes viselkedés és kapcsolatok magas elvárásait leírja, azonban gyenge abban, hogy valós és kegyes segítséget nyújtson azoknak, akik felismerik, hogy nem tudtak megfelelni azoknak az elvárásoknak.

8. A Vallás Megkönnyíti, hogy Megtévesszük Magunkat
Viccesen szokták mondani: "Szeretem az emberséget. Csak az embereket nem állhatom ki." a farizeusok hasonló gondolat szerint éltek, azonban az nem volt vicces. Jézus szerint, a farizeusok azzal büszkélkedtek, hogy a prófétákat tisztelték és emlékműveket emeltek nekik. A helyzet iróniája, hogy amikor találkoztak eggyel, akkor meg akarták ölni. Barclay azt mondja: "A halott prófétákat síremlékekkel és emlékművekkel tisztelték, de üldözéssel és halállal gyalázták meg az élőket." Ezt magyarázta el Jézus a Lukács 11:47-51-ben és egy párhuzamos üzenetben a Máté 23:29-32-ben. A farizeusok bolondot csináltak magukból. Nem úgy gondoltak magukra, mint próféta gyilkosokra. A hitbuzgók nem látják magukat úgy, mint az Istent elutasítók.

9. A Vallás Elrejti Az Ismeret Kulcsát
A vallás egyik legnagyobb veszélye az, hogy nem csak magunkra, de másokra is veszélyessé tesz minket. Napjai vallásos bibliai szakértőinek Jézus azt mondta: "Jaj nektek, törvénytudók, mert magatokhoz vettétek az ismeret kulcsát: ti nem mentek be, és azokat is megakadályoztátok, akik be akarnak menni." (Lukács 11:52). A vallásosak elvették "az ismeret kulcsát" azzal, hogy elvonták az embereket Isten Igéjétől és a "szív helyes figyelmétől" azzal, hogy szükségtelen kiegészítéseket tettek a felekezetileg helyes hagyományokhoz és elvárásokhoz. Ahelyett, hogy az embereket Istenhez vezették volna, a vallásosak a figyelmet magukra és a saját szabályaikra irányították. a vallásosak azok, akik saját vallásuk hitében és cselekedeteiben bíznak, hogy megtegye azt, amit egyedül Krisztus tesz majd.

10. A Vallás Félrevezeti A Megtérteket
A Máté 23:15-ben Jézus azt mondta: "Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bejárjátok a tengert és a szárazföldet, hogy egyetlen pogányt zsidó hitre térítsetek, és ha ez megtörtént, a gyehenna fiává teszitek, kétszerte inkább magatoknál." A vallás megtértjei kétszeres veszélyben vannak. Dupla lelkesedést hoznak új életmódjukba azzal a céllal, hogy vakon megvédik vak tanáraikat. Olyan emberekben bíznak, akik felcserélték a szabályok és hagyományok rendszerét egy végtelen Megváltó kapcsolatával, megbocsátásával és életével. A vallás fontos a maga helyén (Jakab 1:26-27), azonban csak akkor, ha az Krisztusra mutat, aki meghalt a bűneinkért és most felajánlja, hogy az életét élje azokon keresztül, akik Benne bíznak (Galata 2:20Titusz 3:5).

Kelenföldi Evangéliumi Gyülekezet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.