2012. október 21.

Brian Brodersen: Szellemi harc (reszlet) 13.

Készítette: Lisa Szanyel
Példánk a harcban

Ha megnézzük Urunk rövid földi szolgálatát, láthatjuk hogyan használta a Lálek kardját. Már megfigyeltük a Krisztus és a sátán közötti összetűzést a pusztában és láttuk, hogyan kényszerítette Jézus a sátánt menekülésre Isten Igéjével. Ugyanezzel találkozunk újra és újra Urunk szolgálatában, amikor az írástudókkal és a farizeusokkal fo
glalkozik. Urunk minden alkalommal ügyesen használta a Lélek kardját, ami elhallgattatta ellenségeit. Vegyük például a Máté 21:15 és 16-ban feljegyzett esetet. A vallási vezetők haragudtak Jézusra, mert a gyerekek Messiásnak nevezték. Emlékszel válaszára? „Sohasem olvastátok-é: A gyermekek és csecsemők szája által szereztél dicsőséget?“ Vagy vegyük azt, amikor a szadduceusok egy feltételes helyzettel állították szembe és remélték, hogy heves vitát váltanak ki a feltámadással kapcsolatban. Az Ő válasza a következő volt: „Tévelyegtek, mivelhogy nem ismeritek sem az írásokat, sem az Istennek hatalmát“ és „nem olvastátok-e, amit az Isten mondott néktek“ (Máté 22:29, 31). Hasonló pédát találhatunk az Úr farizeusoknak adott válaszában, amikor ők azt állították, hogy a Krisztus csak Dávid fia lehet: „Mimódon mondják, hogy a Krisztus Dávidnak fia? Holott maga Dávid mondja a zsoltárok könyvében...“ (Lukács 20:41-44). Mondezekben a példákban üdvösségünk vezére közvetlenül arra tanít minket, hogy forgassuk erdményesen a Lélek kardját.
Miután leírtuk Isten fegyverzetét, meg kell figyelnünk mit jelent azt felvenni. Az Ige buzdít minket: „öltözzétek fel az Istennek minden fegyverét.“ Mivel Isten fegyverzete Isten Igéjének a megértése és alkalmazása, így Isten fegyverzetének felöltése a Szentírás teljes ismeretét jelnti. Bibliaismeretünk növekedni fog amint időt töltünk az Ige olvasásával, tanulmányozásával, az elmélkedéssel és igeversek fejből való megtanulásával. Hadd adjak egy gyors áttekintést az Ige különböző megközelítési módjairól.

Olvasás

Az olvasás az első és legyegyszerűbb megközelítése a Szentírásnak. Kezdhetjük Mózes első könyvével és egyszerűen végigolvashatjuk egészen a Jelenések könyvéig. Ezalatt a Szentlélek lassan, de biztosan átformálhat minket és egy Krisztus-központú világnézetet alakít ki bennünk. Amint következetesen olvassuk a Szentírást, a Szentlélek tanít minket, hogy szellemileg gondolkodjunk. Én például szeretem a Bibliát lefkvés előtt olvasni. Nagyon jó így befejezni egy napot. Ha minden este átlagos gyorsasággal csak negyvenöt percet vagy egy óra hosszat olvasunk, kevesebb mint egy év alatt végigolvashatjuk a Bibliát. Ha íly módon olvasod, miután befejezted, térj vissza Mózes első könyvéhez és kezd az egészet előről. Minél jobban ismerjük az írott Igét, annál inkább ismerjük az élő Igét: az Úr Jézus Krisztust.

Elmélkedés

A Szentírás olvasását elmélkedéssel folytathatjuk, ami sokkal mélyebbre megy. Elmélkedni mérlegelést, tűnődést jelent. Azt jelenti, hogy önmagunkkal beszélgetünk. Igen, épp ezt kell tennünk az Igével. Gondolkodnunk kell róla, önmagunkkal azt megbeszélnünk. Az Úrral kell beszélgetnünk róla. Az elmélkedés annyiban különbözik az olvasástól, hogy több időt és nagyobb összpontosítást igényel. Mikor egy igerészen elmélkedek, imádkozom és kérdéseket teszek fel magamnak: Kinek írták? Miről szól? Hogyan alkalmazhatom? Mely más igehelyek utalnak ugyanerre? Mikor elmélkedem, általában kéznél tartok egy tollat és füzetet, hogy lejegyezzem, amit az Úr szól hozzám ez idő alatt. Elmélkedni az Újszövetségből szeretek, mégpedig reggel. De mindannyiunknak egyéni módszert kell kialakítania. A lényeg, hogy szánj időt rá – akkor amikor neked a legjobban megfelel -, mert az ígéret annak szól, akinek „az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal“ (Zsoltárok 1:2). Tölts időt elmélkedéssel, amennyit csak tudsz. Legyen ez elsőbbségeid listáján, tedd meg napod központi eseményévé!

Tanulmányozás

A bibliatanulmányozást minden keresztyénnek meg kell tanulnia. Az olvasás és elmélkedés valamint a tanulmányozás közötti különbség bizonyos tanulmányozást segítő eszközök használatában rejlik. Segédeszközökön a következő dolgokat értem: konkordanciák, bibliai fogalmi szótárak, kommentárok, biblia-kézikönyvek, görög és héber szómagyarázatok stb. Mindezek nagy segítségünkre lehetnek a Szentírás megértésében. De ha ezek az eszközök nem állnak rendelkezésünkre, hasznos lehet pl. több különböző bibliafordítás beszerzése és azok párhuzamos olvasása, vagy a citátusok (igehely-utalások) felkutatása, ha Bibliánkban vannak ilyenek. A biblitanulmányozás egy másik lehetséges módja, hogy egy felkent bibliatanítót hallgatunk, aki rendszeresen tanít a Szentíráson keresztül. Ha megvan ez a kiváltságod, adj érte hálát Istennek és használd azt ki. A bibliatanulmányozást tedd életed rendszeres részévé a számodra legmegfelelőbb módon és tudd, hogy ez is hozzátartozik Isten fegyverzetének a felöltéséhez.

Igetanulás fejből

Még egy dolog mely Isten teljes fegyverzetének felvételével kapcsolatos, az a Szentírás memorizálása. Isten Igéjének emlékezetbe vésése is Isten fegyverzete felételének a része. János első levelében a 2. rész 14. verse szerint az ifjak erősek és győzedelmesek voltak az ördög felett, mert Isten Igéje megmaradt bennük. A legjobb módja annak, hogy biztos legyél abban, hogy Isten Igéje megmarad benned, ha azt kívülről megtanulod. Kezd azokkal az igékkel, melyek leginkább szólnak hozzád. Ha szükséges, írd le őket kis papírszeletekre és olvasd el naponta néhányszor, míg azok a részeddé válnak. Rá fogsz jönni, hogy ezen igeversek hatalmas erőforrásként szolgálnak majd szellemi fegyverraktáradban.
Végül, emlékezz arra, hogy mindez Isten fegyverzete és biztosak lehetünk a győzelemben, ha azt magunkra öltjük. Csak az marad a kérdés: hajlandóak vagyunk-e felöltözni? Isten segítsen minket ebben, mivel szellemi életünk függ tőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.