2012. augusztus 17.

A JELENBEN


 Préd 7,8-14.

8 Jobb valaminek a befejezése, mint az elkezdése. Jobb türelmesnek lenni, mint kevélynek.
9 Ne bosszankodj föl lelkedben hirtelen, mert a bosszankodás az ostobák szívében tanyázik.
10 Ne mondd azt, hogy miért voltak jobbak a hajdani napok a mostaniaknál, mert nem bölcs dolog, ha ilyet kérdezel! 11 Jó a bölcsesség az örökség mellett, hasznos azoknak, akik látják a
napot. 12 Mert oltalom a bölcsesség, akárcsak a pénz, de hasznos dolog tudni, hogy a bölcsesség élteti azokat, akiknek van. 13 Figyeld meg Isten alkotásait: ki tudná kiegyenesíteni, amit ő görbévé tett? 14 A jó napokban élj a jóval, a rossz napokban pedig lásd be, hogy ezt is, amazt is Isten készítette azért, hogy az ember ne találja ki, mi következik.

                            A JELENBEN


Akár Pál, akár Apollós, akár Kéfás, akár a világ, akár az élet, akár a halál, akár a jelenvalók, akár az eljövendők: minden a tietek. (1Kor 3,22-23)

Ahogy öregszünk, egyre inkább idealizáljuk múltunkat. A valóságban nosztalgiát érzünk olyan dolgok iránt, amik igazán soha nem is léteztek.

Tökéletesnek tűnik gyermekkorunk, pedig nem volt az. Úgy emlékszünk mindenkire, hogy őszinte volt; nem mindig voltak azok. Miközben a múlt gondolatokat, mosolyokat tud előhívni, mégsem alakíthatjuk át. Mi  változhatunk, de a múltunk nem.

Mi az, ami arra késztet, hogy a múltunkon vagy a jövőnkön gondolkodjunk? Az emberi természetünkben benne van, hogy tartunk a változásoktól. Sokszor úgy gondoljuk, ha a világ gyökeresen meg is változik, a mi városunk, gyülekezetünk, családunk nem fog. Pedig igen.
Csak Isten nem változik!

A Préd 7,14 megerősíti azt, hogy nem tudhatjuk előre a jövőt. Ha a múlt elmúlt, a jövő pedig ismeretlen, akkor egyedül a jelenünk marad. Ez lehet, hogy sokakat elkeserít. De keresztyénekként bizonyosak vagyunk, hogy "Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban." (Fil 4,7)
Boldogan élhetünk a mai napnak, és biztonsággal gondolhatunk a jövőnkre.

Imádság: Istenünk, segíts gyakorolnunk is azt, amit te tanítasz és ígérsz nekünk. Ámen.

Terveinktől függetlenül, a jövőnk Isten kezében van.
Lesley Bell (Alabama, USA)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.