2012. augusztus 28.

A beszéd


Mert sokat vétkezünk mindnyájan: de ha valaki beszédben nem vétkezik, az tökéletes ember, meg tudja fékezni az egész testét. (Jakab 3,2)

 Jakab apostol a nyelv bűneiről ír ebben a részben. Nyelvünkkel vétkezünk a legtöbbet. A nyelv nagyon kicsi szerv, de sok mindenre képes. Olyan, mint a gyufa lángja, amely egy egész erdőt felgyújthat. Beszédünkkel tudunk áldani és átkozni is, megbotránkoztathatunk embereket, megörvendeztethetjük a körülöttünk élőket. Nagyon fontos, hogy kinek mit mondunk, ha képesek vagyunk beszédben nem vétkezni: akkor az apostol szerint az tökéletes ember, az egész testére zabolát tud tenni. Erre lenne szükség.

Mily sok probléma származik a helytelen beszédből, a sértegetésekből, a rosszindulatú pletykákból. Mire használjuk a nyelvünket? Építünk vagy rombolunk vele? Hagyjuk, hogy elszabaduljon és fékezetlenül rontson a másik emberen? Nem jól van ez így. Bizony sokszor elszabadul a beszédünk és sok szomorúságot okozunk társunknak. Ha már tudjuk, milyen kárt okozunk a másik embernek meggondolatlan beszédünkkel, akkor miért nem vesszük magunkat takarékra? Ebből a hiábavalóságból is meg kell térni.

Csak az újjászületett ember képes visszafogni magát, sőt természetessé válik számára a helyes beszéd, az építő gondolatok közlése, így eleveníti meg társát beszédével. (Horváth Csaba)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.