2013. december 25.

Pál apostol megvallása:


„Amiket pedig néktek írok, ímé Isten [színe] előtt mondom, hogy nem hazudom [nem hazugság]* (Gal. 1,20)

*Akinek a lelkiismerete a Szent Szellem uralma alatt van, az megvallhatja, hogy: „Igazat mondok Krisztusban, nem hazudok, lelkiismeretem tanúskodik mellettem a Szent Szellem által” (Róm. 9,1)

 „Ismeretlen valék pedig személyesen [arcra nézve] a Júdeában levő keresztyén [(Khrisztosz): felkent = krisztusi] gyülekezetek [Krisztusban élő eklézsiái; kihívott gyülekezetei)] előtt;

Hanem csak hallották [csak hallomásból tudták rólam], hogy: Aki minket üldözött egykor, most [örömüzenetként; jó hírként] hirdeti azt a hitet, amelyet egykor pusztított. [amelynek a romlására tört]* (Gal. 1,22-23)

*És Saulus nemcsak Jeruzsálemben üldözte Isten népét, vagyis a Krisztus népét: „Saulus pedig pusztítá az anyaszentegyházat, házról-házra járva, és férfiakat és asszonyokat elővonszolva, tömlöcbe veti vala”.

„Saulus pedig még fenyegetéstől és öldökléstől lihegve az Úrnak tanítványai ellen, elmenvén a főpaphoz, Kére őtőle leveleket Damaskusba a zsinagógákhoz, hogy ha talál némelyeket, kik ez útnak követői, akár férfiakat, akár asszonyokat, fogva vigye Jeruzsálembe” (Csel. 8,3; 9,1-2)

De megtérése és Szent Szellemmel való beteljesedése után azonnal hirdette a Krisztust: „Mindenki csodálkozott, aki hallotta, és így szóltak: Hát nem ő az, aki üldözte Jeruzsálemben azokat, akik segítségül hívják ezt a nevet, és aki ide is azért jött, hogy megkötözve a főpapok elé vigye őket?

De Saul egyre jobban felbátorodott, és zavarba hozta a damaszkuszi zsidókat, bebizonyítva nekik, hogy Jézus a Krisztus”(Csel. 9,21-23)

És dicsőítették bennem [magasztalták értem] az Istent [azért, amit bennem végzett]” (Gal. 1,24)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.