2012. december 18.

Világvége a maják szerint


Mára már közismert tényként tartják nyilván, hogy a maja naptár 2012. december 21-én véget ér. Ezzel kapcsolatban számos dokumentum- és mozifilm, valamint könyv látott már napvilágot.
Az embereket érdekli, hogy mi fog történni két év múlva, és erre a kíváncsiságra alapoz többek között a hollywoodi filmgyártás is. A legújabb a 2012 c. film, mely vulkánkitörésekkel, földrengésekkel és egyéb természeti katasztrófákkal mutatja be a közelgő világvégét. Azonban mi az igazság a maja naptárral és a rejtélyes végével kapcsolatban? Tényleg a közelgő világvégére kell számítanunk? Mi a Biblia álláspontja a világvégével kapcsolatban? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ találni ebben a cikkben.

Kik voltak a maják?
A maják a spanyol hódítások és felfedezések kora előtt éltek Közép-Amerikában. Civilizációjuk jellegzetessége volt a fejlett írásmód, matematikai és csillagászati ismeretek, és közismert építészeti stílusuk is (pl. „maja piramis”). Nagyon fontos szerepe volt a vallásnak társadalmuk életében. A papok egy magasabb társadalmi réteghez tartoztak, akik a vallási kultuszuk vezető személyiségei voltak. Vallásukban fontos szerepet játszottak az isteneknek bemutatott véres áldozatok. Ez jelenthette a papok saját vérét (tüskékkel szúrt sebeken keresztül), vagy más áldozatokét.
Az áldozati rend része volt az emberáldozatok bemutatása, melynek legkegyetlenebb módja a még dobogó szív hasfalon vágott résen keresztül történő kitépése volt. Bár a vallásgyakorlásuk a nyugati, zsidó-kereszténységen, vagy a görög-római műveltségen alapuló gondolkodásunk számára kegyetlen és visszataszító, mégis kimagasló a tudományos és kulturális értéke a népüknek. A művészetekben (pl. szobrászat, festészet, építészet) nyomai még ma is láthatók Közép-Amerikában.
A matematikában használt számrendszerük leginkább a római számok rendszerére emlékeztet, és pontok, ill. vonalak rendszeréből áll. Írásuk az egyiptomihoz hasonlóan hieroglif írás, mely képjeleket tartalmazott. A társadalmukat a belső harcok egyre inkább tönkretették. A városállamok harcai, szövetségei, vándorlásai stb. következtében a spanyol hódítók már egy hanyatló civilizációt találtak Közép-Amerikában, amely saját hagyományait sem őrizte már meg.

Mi a maja naptár?
A maják jellemzője volt a magas matematikai és csillagászati műveltség, melyet áthatott vallási kultuszuk is. Naptáruk is magán viseli vallási ismereteik nyomát (pl. minden napnak megvan a maga védőszelleme). Meghatározta azt is, hogy az adott nap az utazásnak, vagy inkább a kereskedésnek kedvezőbb-e. Többféle naptárat is összeállítottak, ezek közül számunkra az ún. hosszú naptár a leglényegesebb. Ennek a kezdő dátuma Kr.e. 3114. augusztus 11-e, a vége pedig a már említett 2012. december 21-e.
Mielőtt azonban rátérnénk az évszám vizsgálatára, nézzük meg a maja naptár sajátosságait. Megfigyeléseiknek köszönhetően sikerült összeállítaniuk egy olyan naptárat, amely pontosabb a Gergely-naptárnál. A naptárukban található haab 18, egyenként 20 napos hónapból áll, és közbeiktatnak még öt további napot. A tzokin vagy szent kör a 260 napos naptáruk, amely 13, egyenként 20 napos hónapból áll. A harmadik, hosszú időszámítás vagy nagy kör nevű naptáruk az, amely számunkra leginkább lényeges. Időszámítási sajátosságaik miatt az időszámítást 5125 évente újból kezdik, és ezzel egy újabb korszak köszönt be. Nem nehéz kitalálni, hogy a következő ilyen 5125 éves korszakváltásra pontosan 2012. december 21-én kerül majd sor.
Időszámításuk több naptári egységből áll, melyek a következők: kin (nap), vinál (hónap), tun (év, 18 hónap, 360 nap), katun (20 év, 7200 nap), baktun (400 év, 144000 nap), analtun (64 millió év).

Mi történik 2012-ben?
Amint említettük, a naptáruk szabályszerűsége, hogy 5125 évenként egy újabb ciklus kezdődik. De vajon mi történik majd 2012-ben? Erről a vélemények nagyon megoszlanak. Bár a mozikban azok a katasztrófafilmek a sikeresek és népszerűek, amelyekben a civilizációnk majdnem elpusztul, majd a legvégén valamilyen csoda folytán mégis életben marad az emberiség, ez nem jelenti azt, hogy ilyen forgatókönyvre kellene számítanunk a jövőben. Megjelentek olyan cikkek és könyvek is, amelyek nem a világvégét látják 2012-ben, hanem egy új kor hajnalát. Hogy ez alatt mit értenek, az általában tudományos vagy vallási beállítottságuktól függ. Minden esetre nem azok a publikációk vannak túlsúlyban, amelyek a világvégét várják néhány éven belül. Ennek oka pedig a maja naptárban keresendő.
Először is, ha a naptár vége valóban a világ végét jelentené, nem lett volna szükség azanaltun időegységre, mely 64 millió éves időszakot jelöl. Ha valóban 5125 évenként van korszakváltás a maja naptárban, akkor egy 64 millió évig tartó analtun ideje alatt már van értelme ezeket a korszakváltásokat számolni és vizsgálni. És mivel minden egyes korszak ugyanannyi ideig tart, logikus, hogy használható ugyanaz a naptár az idő mérésére a korszakváltás után is. Azonban értelmetlen lenne egy olyan korszak meghatározása (analtun), amely elméletileg is lehetetlen a közelgő világvége miatt.
Keresztény szemmel a világvége 2012 nem az első dátum, amelyet a világ végeként meghatároztak. Nemrégiben a 2000-es dátum volt az aktuális világvége dátuma, de az az év is eltelt, és a világvége elmaradt. A maja naptáron kívül Nostradamus jóslatai, Malakiás pápa-listája és egyéb források is számos spekulációra adtak már okot.
Biblia azonban valóban beszél a világ végéről, amikor az emberi történelem a végéhez ér, és valami teljesen új kezdődik el. A Biblia utolsó könyve, a Jelenések könyve számos próféciát tartalmaz, amelyek egyéb ó- és újszövetségi szakaszokkal együtt a világ végéről beszélnek. A Biblia szerint azonban a világ vége nem az emberi civilizáció és a bolygó teljes pusztulását fogja jelenteni, hanem egy hosszú világkorszak végét, melyre jellemző volt, hogy „uralkodik az ember az emberen maga kárára” (Prédikátor 8:9). Valójában tehát egy uralkodóváltás fog bekövetkezni, amikor az emberi kormányzás véget ér majd, és Isten veszi a kezébe az uralmat.
Azt is megtudhatjuk a Bibliából, hogy nem pusztul ki a teljes emberiség, hanem lesznek emberek, akik megmenekülnek majd, a „választottak” (Máté 24:22).
Minden katasztrófafilm része, hogy emberek egy csoportja valamilyen csoda folytán megmenekül a közelgő pusztulás elől. A megmenekülés egyik bevett módja az, hogy tudósok egy csoportja kiválasztja azokat a személyeket a társadalomból, akik egy biztonságos óvóhelyen átvészelhetik a közelgő katasztrófát, majd pedig gondoskodhatnak a Föld újbóli benépesítéséről.
A közelgő világvégére gondolva ki ne lenne rá kíváncsi, hogy hogyan lehet a „kiválasztottak” egyike, akik a Biblia szerint túlélik majd a világvégét. Ehhez nem kell sem kimagasló tudományos, művészeti vagy sportteljesítmény, sem más érdem, amire apellálhatnánk. Az egyetlen kritérium a Jézusban való hit: „Higgy az Úr Jézusban, és megmenekülsz” (ApCsel 16:31) – mondja Pál apostol, az egyik első nagy misszionárius. A megmentés módja tehát adott, a Jézusban való hit, és a neki való engedelmesség.

De mit mond a Biblia a világvége dátumával kapcsolatban?
Erre vonatkozó konkrét dátumokat nem tartalmaz. Bár voltak sokan, akik megpróbálták a bibliai szövegből valamilyen módon meghatározni a pontos dátumot, a jóslataik nem teljesültek (pl. 1874, 1914, 1975 stb.). Ezzel szemben a Biblia azt mondja, hogy azt a napot, melyet egyébként „utolsó napnak” vagy „ítéletnapnak” nevez, senki nem tudhatja (Máté 24:36). Sőt, arra is figyelmeztet, hogy ha valaki megpróbál egy pontos dátumot megfogalmazni, ne higgyünk neki, mert a dátumot csak Isten tudja: „Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszenek titeket! Mert sokan jönnek majd az én nevemben, és azt mondják: Én vagyok! - meg azt: Az idő közel jött! De ti ne kövessétek őket” (Lukács 21:8).
Bár egyszerűbb lenne tudni a pontos dátumot, de Isten úgy döntött, hogy nem közli velünk előre. Azt akarja, hogy felelős módon éljünk, és várjuk az utolsó napot a sürgősség tudatával. Ellenkező esetben olyan váratlanul érhet bennünket, mint egy éjjeli tolvaj betörése (Máté 24:42-43, 1Thesszalonika 5:2).

Következtetés
Bár újra és újra különböző dátumok látnak napvilágot, legújabban a 2012, ezek a meghatározott dátumok mégis sorra elmúltak a világvége nélkül. A Szentírás azonban valóban figyelmeztet a közelgő világvégére, mely oly közel van, hogy már az „utolsó órában” élünk (1Jn 2:18). Ezért fontos, hogy őszintén átgondoljuk és mérlegeljük azt a megoldást, mely az életünket mentheti meg – a Jézus Krisztusban való hitet, és az ő követését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.