2012. december 20.

Dr Kováts György: Boldogok a szelídek


Máté 5:5 Boldogok a szelídek: mert ők örökségül bírják a földet.
Máté 5:5 μακαριοι ‘οι πραεις ‘οτι αυτοι κληρονομησουσιν την γην

Emberi kapcsolatokra nézve is van ígéretem. Ha szelíd vagyok – tudok engedni (mint Ábrahám Lót, Izsák a filiszteusok esetében) – akkor győzni fogok. A Győztes oldalán szelídségemmel maradok. A Győztes maga is szelíd volt. Azt mondta, tanuljam meg Tőle ezt. Megígérte, hogy nincs vesztenivalóm. Ha engedek, nem fogok pórul járni – a győzelem az enyém lesz.

Természetesen az ellenkezője is benne van – nem boldogok, akik nem szelídek. Aki a maga haragjának enged teret, vagy a maga érdekeit tűzön-vízen keresztül akarja érvényesíteni, nem ígérik neki, hogy örökségül fogja bírni a földet.

Fontos gyakorlati kérdések – s valószínü hogy erre sokan sokféleképpen válaszolunk:
a./ Hol van a határ a gyámoltalanság, nyámnyilaság, bugyutaság és a szelídség között. Meddig vagyok tutyimutyi, és mettől kezdve szelíd?

b./ Mit kell megtennem, mit nem, annak érdekében, hogy örököljek. Meddig kell elmennem. Meddig mehetek el. Mit vár tőlem a Megváltóm, és mit nem.

c./ Ez a szelídség nem mindig néz ki szelídségnek földi mértékkel. A menny szelídsége hatalommal jár együtt és a méltóság felöltözésével is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.