2015. február 22.

Ige: Az Úr Jézusról

Isten Őt tette:
„Felül minden fejedelemségen* és hatalmasságon** és hatóerőn*** és uraságon**** és minden néven***** mely neveztetik, amelyet segítségül hívnak nemcsak e világon, nemcsak ebben a világkorszakban / aionban /, hanem a következendőben, az eljövendő világkorszakban is, ami még KÖRÜL fog venni****** (Eféz. 1,21)

*Fejedelemségen (arkhé): EREDET, a bevégződés ellentéte. További jelentése: egy ország első embere, legfőbb méltósága: uralkodó; az uralkodás, uralom, hatalom jelentésében részint földi, részint mennyei, „angyali” hatalmasságok jelölésére szolgál a szó.

**Hatalmasságon (exúszia): a kifelé megmutatkozó, látható teljhatalom; hatalmasságok, a hatalom képviselői és kifejtői, viselői és gyakorlói; hatalmon lévők, hatalmasok;

***Erőn (dünamisz): képesség; erő, ami képessé tesz bármi megtételére. Hatalom; erő-megnyilvánulás; hatás; (a mennyei hatalmak a csillagokat irányító erők, a csillagok mintegy látható kifejezői ezeknek /szellemi és személyes értelemben/;

****Uraságon (küriótész): szó szerint: SZENTESÍT; rabszolgatartói minőségben uralkodik; Angyali hatalmak jelölése: hatalmasok, uralkodók; uralom, kormány (-zat).

*****Néven (onomadzó): nevez, valamilyen néven hívja; Itt: minden név, amelyet csak kimondanak (ismernek, és segítségül hívnak). >hatalom, tekintély, jellemvonás<.

******Mert engedelmes volt mindhalálig: „Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és ajándékoza néki oly nevet, amely minden név fölött való; Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké. És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére”„aki miután felment a mennybe, az Isten jobbján van, és alávettettek neki angyalok, hatalmasságok és erők” (Fil. 2,9-11; 1 Pét. 3,22)

Akit tett mindennek örökösévé, aki által a világot is teremtette. Aki az Ő (Isten) dicsőségének visszatükröződése, kisugárzása, és az ő valóságának, az Ő lényének képmása, aki hatalma szavával fenntartja, és hordozza a mindenséget, aki minket bűneinktől megtisztítván, üle a mennyei Felségnek jobbjára a magasságban, Annyival kiválóbb, és feljebbvalóbb lévén az angyaloknál, amennyivel különb nevet örökölt azoknál” (Zsid. 1,2-4)

És: „akiről nevét kapja minden nemzetség mennyen és földön” (Eféz. 3,10-11.15)  /  nemzetség: Az eredeti szó: patria, egy közös őstől, mint atyától származó törzsi, népi vagy nemzeti közösséget jelent; vagyis: az egyház, bármilyen nemzetségből valók vannak is benne /.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy hozzászólásoddal megtisztelsz. Ám ha vitatkozni, vagy kötözködni van kedved, arra kérlek, azt ne itt gyakorold.